Työllistämisen kuntalisä pääkuva

Navigaatiovalikko

Työllistämisen kuntalisä sisältö

Työllistämisen kuntalisä

Voit hakea rahallista tukea liperiläisen työttömän palkkakustannuksiin.

Työllistämisen kuntalisä on palkkio Liperin kunnan työllisyyspalvelujen asiakkaana olevan työttömän henkilön työllistämisestä.

Työnantaja voi käyttää palkkion esim. henkilöstökoulutukseen, työturvallisuuden tai työhyvinvoinnin edistämiseen tai työvaate- ja välinehankintoihin. Palkkiota voidaan myöntää tietyin edellytyksin myös työllistettävän henkilön palkkauskuluihin edellyttäen, että myönnettävä kuntalisä ei vaikuta mahdolliseen palkkatuen myöntöön tai maksatuksiin.

Palkkio voidaan myöntää kaikkien toimialojen työnantajille.

Yksityishenkilöille palkkiota ei myönnetä. Elinkeinotoimintaa harjoittavalle työnantajalle palkkio on de minimis-tukea. Tarkemmat ehdot määritellään kuntalisän myöntöpäätöksessä. Työllistämisen kuntalisä myönnetään kuluvan vuoden määrärahojen puitteissa ja hakemusten saapumisjärjestyksessä.

Normaalipalkkio 350 euroa/ työkuukausi

Kohderyhmä: kaikki Liperin kunnan työllisyyspalveluiden asiakkaina olevat työttömät työnhakijat

Edellyttää työsopimukselta:

  • työaika vähintään 20 h/viikko, voimassa määräaikaisesti tai toistaiseksi
  • työsopimus vähintään yhdelle kuukaudelle
  • palkkaus vähintään alan työehtosopimuksen mukainen tai jos sellaista ei ole, muu palkansaajan työssäoloehdon täyttävä palkkaus (vuonna 2023: 100 %:n työajalla vähintään 1 331 €/kk)

Peruspalkkion myöntö, kesto ja yhteissumma määrittyvät työntekijän työssäoloehdon täyttymisen perusteella. Tapauksesta riippuen myönnön enimmäisaika on kuudesta kahdeksaan kuukautta.

Korotettu palkkio 500 euroa/ työkuukausi

Kohderyhmä:

  1. 55 vuotta täyttäneet ja sitä vanhemmat työttömät työnhakijat
  2. alle 25-vuotiaat työttömät nuoret
  3. vähintään 1 000 päivää työmarkkinatukea saaneet työnhakijat
  4. jos työllistettävän sairaus tai vamma haittaa työllistymistä olennaisesti (edellyttää lääkärintodistusta)

Edellyttää työsopimukselta:

  • työaika vähintään 32 h/ viikko, voimassa määräaikaisesti tai toistaiseksi
  • työsopimus vähintään yhdelle kuukaudelle
  • palkkaus vähintään alan työehtosopimuksen mukainen tai jos jos sellaista ei ole, muu palkansaajan työssäoloehdon täyttävä palkkaus (vuonna 2023: 100 %:n työajalla vähintään 1 331 €/kk)

Korotetun palkkion myöntö, kesto ja yhteissumma määrittyvät työntekijän työssäoloehdon täyttymisen perusteella. Tapauksesta riippuen myönnön enimmäisaika on kuudesta kahdeksaan kuukautta.

Hakeminen

Palkkiohakemus on jätettävä ennen työsuhteen alkua, vähintään 2 viikkoa ennen suunniteltua työn aloittamista.

  1. Tulosta tästä ohjeet hakijalle ja tutustu hakuohjeisiin ja hakurajoituksiin.
  2. Tulosta tästä hakulomake. Suostumuslomake tietojenvaihtoon tulostuu samalla.
  3. Varmista, että työntekijä, jolle haet kuntalisää, on Liperin kunnan työllisyyspalvelujen asiakas. Ohje tähän on tarkistuslistassa.
  4. Kokoa hakemuksen täyttämisessä tarvitsemasi tiedot ja liitteet tarkistuslistan ohjeiden mukaan.
  5. Kysy tarvittaessa lisätietoja. (Katso yhteystiedot sivun lopusta)
  6. Täytä hakemus ja toimita se sähköisesti duunitalo@liperi.fi tai osoitteeseen Liperin kunnan työllisyyspalvelut/Duunitalo Linkki, Ylämyllyntie 62 B, 80400 Ylämylly.

Tarkennuksia

Yksi työnantaja voi saada vuodessa kuntalisäpalkkioita enintään viiden eri henkilön työsuhteiden perusteella.

Kuntalisää maksetaan niiltä päiviltä, joilta työnantaja on velvollinen maksamaan palkkaa.

Palkkatuki valtion varoista on ensisijainen tuki kuntalisään nähden eikä kuntalisällä voi korvata palkkatukea. Kuntalisän myöntäminen ei kuitenkaan edellytä työllistettävän henkilön palkkatukioikeutta. 

Palkkiota ei myönnetä:

  • jos työnantaja on olennaisesti laiminlyönyt palkanmaksuvelvollisuutta tai velvollisuuksiaan suorittaa veroja tai lakisääteisiä maksuja
  • jos työ on provisiopalkkainen ilman työssäoloehtoa täyttävää kiinteää aikapalkkausta
  • jos työsuhde on vuokratyö
  • työnvaihtotilanteissa, joissa työntekijä irtisanoutuu entisestä työstä vaihtaakseen uuteen työhön
  • opiskelijan tai saman hakijatyönantajan irtisanoman tai lomauttaman työntekijän takaisin töihin kutsumisen perusteella
  • valtiolle, kunnille tai kuntien osaomistamille konserniyhtiöille
  • yksityishenkilöille

Työnantajan tulee ottaa yhteyttä Liperin kunnan työllisyyspalveluihin ja palkkiohakemus on jätettävä ennen työsuhteen alkua sähköpostilla tai kirjeenä, vähintään 2 viikkoa ennen suunniteltua työn aloittamista. 

Tuen voi laskuttaa 1-3 kuukauden jaksoissa, mutta kuitenkin viimeistään kolme kuukautta tukijakson päättymisestä.

Etsitkö sopivaa työntekijää esiteltäväksi työpaikkaan? Lähetä työpaikkatiedot viestillä duunitalo@liperi.fi ja kerro myös kiinnostuksestasi kuntalisään. Työllisyyspalveluista otetaan yhteyttä työnantajan yhteyshenkilöön.

Tarvitsetko apua yrityksen henkilöstöön, rekrytointiprosessiin ja henkilöstön osaamiseen liittyvissä asioissa? Ota yhteyttä sami.kuikka@liperi.fi, p. 050 469 1391.

Työllistämisen kuntalisä katso myös nämä

Katso myös nämä

Uutisen lisäys (ylläpito)

angle-left Yhteisöllistä asumista Liperiin -teemaillassa tutustutaan perhekotien toimintaan

Yhteisöllistä asumista Liperiin -teemaillassa tutustutaan perhekotien toimintaan

Tilaisuuteen ovat tervetulleita sekä perhekotitoiminnasta asiakkaan näkökulmasta kiinnostuneet että perhekotiyrittäjyyttä harkitsevat.

Liperissä maaliskuussa järjestettävässä Yhteisöllistä asumista Liperiin -teemaillassa tutustutaan asiantuntijoiden johdolla perhekotien toimintaan ja siihen, mitä perhekotiyrittäjäksi ryhtyminen vaatii. Tilaisuuteen ovat tervetulleita sekä perhekotitoiminnasta asiakkaan näkökulmasta kiinnostuneet että perhekotiyrittäjyyttä harkitsevat.

Teemailta järjestetään tiistaina 28.3.2023 klo 17 Liperin koululla (Koulukuja 2, Liperi). Yleisöpysäköinti on Liperin Penttilän museoalueen ympäristössä.

Pyydämme ilmoittautumiset tilaisuuteen tarjoilujen vuoksi torstaihin 23.3. mennessä: Heikki Soininen, p. 040 037 3948 tai sähköpostitse heikki.soininen@liperi.fi.

Teemaillan ohjelma:

  • Mikä ihmeen perhekoti, yrittäjä Aino Palovesi, Metka Paapola
  • Milloin ja miten perhekotiin pääsee, palvelujohtaja Marke Varis, arjen tukipalvelut, Siun sote – Pohjois-Karjalan hyvinvointialue
  • Minustako perhekotiyrittäjä, yritysneuvoja Jaana Karppanen, Lipertek Oy ja maaseutujohtaja Pertti Iivanainen, Liperin kunnan maaseutupalvelut
  • Mitä tiloilta ja olosuhteilta vaaditaan, terveystarkastaja-elintarviketarkastaja Päivi Karinen, Siun sote – Pohjois-Karjalan hyvinvointialue
  • Perhekoti vapaaehtoistyön sekä kesätyön näkökulmasta: keskustelua

Ikäihmisten ammatillinen perhekoti on monin paikoin vielä vieras käsite, eikä ihme, sillä niitä on vain kourallinen koko Suomessa. Ammatillinen perhekoti on yksityinen ympärivuorokautisia sosiaalipalveluja tarjoava yritys, jossa perhehoitaja toimii yrittäjänä. Toimeksiantosuhteisia perhekoteja sen sijaan on useampia.

Ammatillinen perhehoito edellyttää sosiaali- ja terveydenhuollon alan tutkintoa tehtävän hoitoon sekä aluehallintoviraston lupaa toiminnan perustamiseen. Lisäksi ammatillisesta perhehoidosta haaveilevan on käytävä ennakkovalmennus ja perustettava yritys, jolla on y-tunnus.

Toimeksiantosuhteiseksi perhehoitajaksi voi ryhtyä tehtävään sopiva henkilö, joka on käynyt ennakkovalmennuksen ja jolla on perhehoitajan tehtävään tarvittavat valmiudet. Toiminnan aloittamiseen tarvitaan hyvinvointialueen hyväksyntä. Mitään tiettyä ammatillista koulutusta ei vaadita.

”Toimeksiantosuhteisissa perhekodeissa hyvinvointialue vastaa perhehoidon järjestämisestä ja sen valvonnasta mutta itse perhehoitajina toimivat tuiki tavalliset pohjoiskarjalaiset aikuiset”, kertoo palvelujohtaja Marke Varis Siun sotesta.

Asukkaaksi perhekotiin voi tulla kahta väylää: joko hyvinvointialueen viranhaltijan tekemän palvelutarpeenarvioinnin kautta tai suoraan itsemaksavana ilman välikäsiä mistä päin Suomea tahansa. Perhekotipalvelua voi myös ostaa itsemaksavana asiakkaana lyhyillekin jaksoille esimerkiksi omaisten loman ajaksi.

Aino Palovesi toimii perhekotiyrittäjänä liperiläisessä Metka Paapolassa. Yrittäjä jakaa kotinsa ja arkensa 4-5 ikäihmisen kanssa.

”Elomme on kuin missä tahansa muussakin kodissa. Ikäihmiset osallistuvat kotimme askareisiin ja ovat innokkaita esimerkiksi pyykkien ripustamisessa ja perunoiden kuorimisessa. Yhdessä tekeminen ja osallisuus omien kykyjen mukaan nostaa heidän elämänlaatuaan ja pitää elämän mielekkäänä. Näin jokainen kokee olevansa tarpeellinen ja tärkeä”, Palovesi kuvailee.

Alhaalta otettu kuva ihmisistä, jotka ojentavat kädet alas yhteen.

Lisätietoja antaa

Yhteystiedot

Tuija Naumanen

Toimistosihteeri
 050 528 3554
tuija.naumanen@liperi.fi
Ylämyllyntie 62B, 80400 Ylämylly

SOME painikkeet

 

Sivu arviointi ja palaute