Teknologiaa ekosti-hanke alisivun pääkuva

Navigaatiovalikko

Teknologiaa ekosti -hanke sisältö

Teknologiaa ekosti Liperissä

Teknologiaa ekosti -hanke käynnistettiin varhaiskasvatuksessa syksyllä 2017. Kaksivuotisen, Opetushallituksen rahoittaman hankkeen tavoitteena on kehittää tulevaisuuden innovatiivisia oppimisympäristöjä, jotka edistävät hyvinvointia ja lasten ekososiaalisen sivistyksen kehittymistä.

Luonto on täynnä ihmeellisiä asioita: puro saa vesirattaan pyörimään, linnunlaulun kuuntelu mättäällä saa hyvälle mielelle ja hippaleikki kaverien kanssa puiden lomassa… no, se vain on hauskaa! Mutta miten luonto, kasvit ja eläimet vaikuttavat lapseen ja hänen varhaiskasvatusympäristöönsä, miten teknologia liittyy asiaan ja miten lapsi voisi vaikuttaa omaan ympäristöönsä?

Toiminnan pohjana näkyy Green Care -ajattelu, jolla tarkoitetaan luontoon ja maaseutuun liittyvää ammatillista, tavoitteellista ja vastuullista toimintaa, jolla edistetään hyvinvointia ja elämänlaatua.

Green Care -ajattelun mukaisesti kehitetyissä oppimisympäristöissä korostuvat erilaiset luonnon elementit ja niissä huomioidaan kestävän kehityksen näkökulma. Oppimisympäristöjen kehittäminen on osa Liperin kunnan varhaiskasvatuksen luontoperustaiselle toiminnalle myönnetyn Green Care Luontovoimaa -laatumerkin mukaista toimintaa. Oppimisympäristöissä Green Care -toiminta näkyy muun muassa kasvien kasvatuksena ja kesäkanojen hoitona. Katso sivun alalaidasta päiväkotikohtaisia materiaaleja, mitä olemme toteuttaneet osana hanketta!

Teknologiaa ekosti -hankkeen piirretty logo.

Oppimisympäristöjen kehittämisessä hyödynnetään vahvasti teknologiaa. Teknologiaa käytetään työkaluna oppimisympäristöjen suunnittelussa sekä varhaiskasvatussuunnitelman mukaisen pedagogiikan apuvälineenä. Teknologian monipuolistuessa lasten teknologia-ajattelu laajentuu. Tavoitteena on digitalisoitu oppimisympäristö, jossa teknologiaa käytetään entistä monipuolisempana työkaluna. Perhepäivähoidossa digitalisoitu oppimisympäristö näkyy muun muassa Digireppujen rikastamisena.

Oppimisympäristöjä kehitetään lasten mielenkiinnon kohteiden ja omien ideoiden pohjalta.

Teknologiaa ekosti -hankkeen lähtökohtana onkin, että lapset itse ovat tutkijoita, jotka selvittävät oman toimintansa vaikutuksia ympäristöönsä. Lapset pääsevät tuottamaan sähköä ja tarkkailemaan veden kulutusta sekä suunnittelemaan vaikkapa yrttien kastelujärjestelmää.

Hankkeen taustalla toimii vahva yhteistyöverkosto, johon kuuluvat muun muassa Itä-Suomen yliopisto, Karelia-ammattikorkeakoulu ja erilaisia yrityksiä. Hankkeen aikaansaamista vaikutuksista kerätään tietoa tutkimuksilla, yhteistyökumppanit suunnittelevat teknologisia ratkaisuja yhdessä lasten kanssa ja koko varhaiskasvatuksen Green Care -osaamista kehitetään Karelia-ammattikorkeakoulun järjestämällä koulutuksella.

 

Teknologiaa ekosti -hankkeen logokuva, jossa piirretty hymyilevä hahmo puun vierellä.

 

Teknologiaa ekosti -hanke meillä ja muualla

Tutustu näistä linkeistä hankkeen toimintaan!

Koskinen, Taru: Lisättyä todellisuutta ja talvipuutarhan ihmeitä, blogikirjoitus. (2018)

Yritystä oppimisympäristöihin! -hanke, yhteistyötahojen esittely: Puolivälin päiväkoti, Lautasuon päiväkoti, Liperin päiväkoti.

Palpatzis, Katri & Pukki, Anu: Green Care -koulutuksesta laatua Liperin varhaiskasvatukselle. (2019)

Nuutinen, Salla: Lapset oman oppimisympäristön suunnittelijoina päiväkodissa, pro gradu -tutkielma. (2019)

 

Toiminta päiväkodeissa sisältö

Toiminta päiväkodeissa

Tutustu alasvetovalikoissa päiväkotien Teknologiaa ekosti -hankkeen toimintaan. Löydät valikoista päiväkotien esittelyt sekä päivittyvää materiaalia hankkeen pohjalta toteutetusta toiminnasta. Hankkeisiin liittyviä videoita lataamme Liperin kunnan YouTube-kanavalle ja linkitämme tänne.

 

Asiakirja- ja mediatiedostot

Videoita hankkeen toiminnasta päiväkodeissa

Tutustu Teknologiaa ekosti -hankkeeseen näiden videoiden välityksellä!

 

Uutisen lisäys (ylläpito)

angle-left Kokeile maksutonta liikuntaneuvontaa

Kokeile maksutonta liikuntaneuvontaa

Liperin kunta järjestää maksutonta liikuntaneuvontaa eri ikäisille ja eri elämänvaiheissa oleville kuntalaisille.

Vesiliikuntaneuvonta

Vinkkejä tai opetusta vedessä liikkumiseen (vesijuoksu, uintitekniikka, uinninopetus). Uintimaksuun sisältyvää henkilökohtaista opastusta on mahdollista saada maksimissaan 5 kertaa.

Varaa aika uinninvalvojilta, p. 040 679 3632 tai sähköpostilla liprakka@liperi.fi.

Tutustu Liprakan uimahalliin ja kuntosaliin tästä.

Opastusta kuntosaleilla

Päivystysajalla ohjaaja opettaa laitteiden turvallista ja oikeaa käyttöä ja antaa tekniikkavinkkejä. Halutessasi voit sopia ohjaajan kanssa ajan henkilökohtaisen kuntosaliohjelman tekemiseksi.

  • Ei ajanvarausta.
  • Ohjaajan tunnistat Liperi-T-paidasta

Ohjaajat päivystävät kuntosaleilla seuraavasti:

  • Jyrin kuntosali: maanantai klo 17.00–18.00
  • Liprakan kuntosali: Ensimmäinen opastuskerta on maksuton, ohjaaja päästää sisään salille tiistaisin klo 16.00–17.00, seuraavilla opastuskerroilla Liprakan käyntimaksu.
  • Kyläsalin kuntosalin yleisövuoro: perjantai klo 14.00–15.00

Työikäisten ja seniorien liikuntaneuvonta

Haluatko parantaa fyysistä kuntoasi ja/tai pudottaa painoa?

Kaipaatko monipuolisuutta, vaihtelua tai tavoitteellisuutta nykyiseen liikuntaan? Tarvitsetko tietoa Liperin liikuntamahdollisuuksista?

Varaa aika maksuttomaan, henkilökohtaiseen liikuntaneuvontaan! Neuvonta-ajat sovitaan joustavasti ajanvarauksen yhteydessä. Neuvonta soveltuu perusterveille, joilla ei ole akuuttia sairautta.

Ota yhteyttä: terveysliikunnanohjaaja Kaisa Mäkeläinen, p. 050 413 1480.

Työttömien henkilökohtainen liikuntaneuvonta

Liikuntaneuvonta on maksutonta, mahdollisesta lajikokeilumaksusta (esim. kuntosali tai uimahalli) asiakas vastaa itse.

  • 1–5 tapaamista sopimuksen mukaan
  • tarkoitettu ensisijaisesti liikuntaa aloittaville ja terveyden kannalta liian vähän liikkuville

Ota yhteyttä: terveysliikunnanohjaaja Kaisa Mäkeläinen, p. 050 413 1480, terveysliikunnanohjaaja Katriina Hankilanoja, 040 582 6726

Perheliikuntaneuvonta

Perheliikuntaneuvonta on suunnattu kaikille liperiläisille varhaiskasvatusikäisten lasten perheille, jotka haluavat lisätä liikuntaa omaan arkeensa. Liikuntaneuvontaan voi tulla pienen tai ison kysymyksen kanssa ja jokainen käynti räätälöidään perhekohtaisesti. Liikuntaneuvontaa toteutetaan tapaamisina ja puhelinneuvontana. Varaa aika maksuttomaan perheliikuntaneuvontaan suoraan liikuntaneuvojalta.

Perheliikuntaneuvontaa on mahdollista saada tiistaisin ja torstaisin klo 9.00–17.00 välillä. Tapaamispaikka sovitaan ajanvarauksen yhteydessä.

Perheliikuntaneuvonta on osa Kaikki yhes koos – Liikutaan yhdessä -hanketta!

Ota yhteyttä:

Katriina Hankilanoja, terveysliikunnanohjaaja
katriina.hankilanoja@edu.liperi.fi, p. 040 582 6726

Reeta Raimoaho, hyvinvointipedagogi
reeta.raimoaho@edu.liperi.fi, p. 050 913 1903

Aika maksuttomaan perheliikuntaneuvontaan voidaan varata myös vasukeskustelujen yhteydessä tai lastenneuvolan palveluissa.

Lähikuvassa punaiset käsipainot ja kädet, jotka ovat tarttuneet painoihin

SOME painikkeet

Sivu arviointi ja palaute