YTYÄ-blogi pääkuva

Navigaatiovalikko

YTYÄ logokuvat

YTYÄ-blogit, sisältö

Tutustu YTYÄ-hankkeen blogeihin

Lue lisää YTYÄ-hankkeen toiminnasta, tavoitteista ja tuloksista blogien kautta. Uusimman blogitekstin löydät suoraan alta, aiemmat tekstit tulevat alasvetovalikoihin sivun loppuun.

YTYÄ-blogi, kesäkuu 2022

Oppia ikä kaikki!

Liperiläinen Pekka Pietarinen alkoi nelikymppisenä miettiä, mitä työltään ja tulevaisuudeltaan haluaa. Vastuu työtehtävissä oli lisääntynyt vuosi vuodelta, mutta koulutus puuttui. Oli muutoksen aika. Lue Pekan tarina ja kokemus työhönvalmennuksesta.

Koulutus jäi puuttumaan, kun työt veivät mennessään

Olen tehnyt aina töitä. Urheiluharrastusteni kautta päädyin aikanaan nuoriso- ja vapaa-ajanohjaajan tehtäviin kunnalle. Siitä erilaisten sattumien ja mutkien kautta rakennusalalle, jolla on vierähtänyt pian liki kaksikymmentä vuotta. Koulutus jäi puuttumaan, kun työt veivät mennessään.

Muutama vuosi sitten alkoi tuntua, etten ollut täysin tyytyväinen työhöni. Mietin, olinko tehnyt elämässäni itse valintoja ollenkaan vai lähinnä ajautunut tilanteesta toiseen. Kaipasin muutosta. Niin otin yhteyttä TE-toimistoon, josta minut ohjattiin Ylämyllyn Duunitalolle työhönvalmennukseen. Sitä kautta asiat lähtivät uuteen alkuun.

Ajatusteni taustalla oli aiheettomia pelkoja

Ihan ensimmäiseksi aloitin käynnit ammatinvalintapsykologilla. Sen rinnalla minut ohjattiin Joensuun seudun erilaiset oppijat Jose ry:n palveluihin. Tämä siksi, että nuoruudesta oli jäänyt tunne siitä, että oppiminen olisi minulle vaikeaa. Lukiseulassa ja muissa testeissä ei kuitenkaan löytynyt mitään poikkeavaa.

Ymmärsin, että ajatukseni olivat vanhoista kokemuksista kumpuavia aiheettomia pelkoja.

Taustalla vaikutti sekin, ettei kouluaikanani vielä käytetty tietokoneita. Josen kautta saamani IT-opetus madalsi osaltaan opiskelukynnystä.

Prosessi johti siihen, että aloitin tänä keväänä Riverialla tuotannon esimiestyön erikoisammattitutkinnon opinnot. Luutuneet käsitykseni luokkaopiskelusta 16-vuotiaiden kaverina osoittautuivat vääriksi. Opiskella voi monin tavoin. Tuskin olisin kymmenen vuotta sitten itsekään uskonut, että opiskelen tänä päivänä etänä kotoa käsin työlainsäädäntöä tietokoneella ja paljon muuta.

Asioita on hyvä pohtia yhdessä

Minun kohdallani Ytyä-hankkeesta saatu työhönvalmennus laajensi näkökulmia ja avasi uusia ovia mahdollisuuksiin, joiden olemassaolosta en ollut aiemmin tietoinen. Ihmisenä olen ehkä sellainen, etten ole ensimmäisten joukossa menossa uutta kohti. Suhtaudun kuitenkin asioihin avoimesti. Otan vastaan, kuuntelen ja katselen. Oli myös tärkeää, että sain poissuljettua ajatuksistani asioita, jotka olivat aiheuttaneet turhia pelkoja.

Nyt olen nelikymppinen opiskelija ja katson positiivisesti tulevaisuuteen. Menen edelleen asia ja askel kerrallaan eteenpäin. Uskon, että koulutus avaa minulle jatkossa ihan uudenlaisia mahdollisuuksia.

Jos mietit yhtään samoja asioita kuin minä, kannustan hakemaan ja ottamaan apua vastaan.

Valmiita vastauksia työhönvalmennus ei anna, mutta on hyvä pohdiskella asioita yhdessä toisten kanssa ja saada uutta ajantasaista tietoa. Sitä kautta löysin itsestäni rohkeutta kaipaamaani muutokseen. Kiitokset kanssakulkijoille.

Pekka Pietarisen kertoman perusteella kirjoittanut Matleena Pekkanen

YTYÄ-blogi, toukokuu 2022

YTYÄ-blogi, toukokuu 2022

YTYÄ-blogi, huhtikuu 2022

YTYÄ-blogi, huhtikuu 2022

SOME painikkeet

Sivu arviointi ja palaute