Teknologiaa ekosti-hanke alisivun pääkuva

Navigaatiovalikko

Teknologiaa ekosti -hanke sisältö

Teknologiaa ekosti Liperissä

Teknologiaa ekosti -hanke käynnistettiin varhaiskasvatuksessa syksyllä 2017. Kaksivuotisen, Opetushallituksen rahoittaman hankkeen tavoitteena on kehittää tulevaisuuden innovatiivisia oppimisympäristöjä, jotka edistävät hyvinvointia ja lasten ekososiaalisen sivistyksen kehittymistä.

Luonto on täynnä ihmeellisiä asioita: puro saa vesirattaan pyörimään, linnunlaulun kuuntelu mättäällä saa hyvälle mielelle ja hippaleikki kaverien kanssa puiden lomassa… no, se vain on hauskaa! Mutta miten luonto, kasvit ja eläimet vaikuttavat lapseen ja hänen varhaiskasvatusympäristöönsä, miten teknologia liittyy asiaan ja miten lapsi voisi vaikuttaa omaan ympäristöönsä?

Toiminnan pohjana näkyy Green Care -ajattelu, jolla tarkoitetaan luontoon ja maaseutuun liittyvää ammatillista, tavoitteellista ja vastuullista toimintaa, jolla edistetään hyvinvointia ja elämänlaatua.

Green Care -ajattelun mukaisesti kehitetyissä oppimisympäristöissä korostuvat erilaiset luonnon elementit ja niissä huomioidaan kestävän kehityksen näkökulma. Oppimisympäristöjen kehittäminen on osa Liperin kunnan varhaiskasvatuksen luontoperustaiselle toiminnalle myönnetyn Green Care Luontovoimaa -laatumerkin mukaista toimintaa. Oppimisympäristöissä Green Care -toiminta näkyy muun muassa kasvien kasvatuksena ja kesäkanojen hoitona. Katso sivun alalaidasta päiväkotikohtaisia materiaaleja, mitä olemme toteuttaneet osana hanketta!

Teknologiaa ekosti -hankkeen piirretty logo.

Oppimisympäristöjen kehittämisessä hyödynnetään vahvasti teknologiaa. Teknologiaa käytetään työkaluna oppimisympäristöjen suunnittelussa sekä varhaiskasvatussuunnitelman mukaisen pedagogiikan apuvälineenä. Teknologian monipuolistuessa lasten teknologia-ajattelu laajentuu. Tavoitteena on digitalisoitu oppimisympäristö, jossa teknologiaa käytetään entistä monipuolisempana työkaluna. Perhepäivähoidossa digitalisoitu oppimisympäristö näkyy muun muassa Digireppujen rikastamisena.

Oppimisympäristöjä kehitetään lasten mielenkiinnon kohteiden ja omien ideoiden pohjalta.

Teknologiaa ekosti -hankkeen lähtökohtana onkin, että lapset itse ovat tutkijoita, jotka selvittävät oman toimintansa vaikutuksia ympäristöönsä. Lapset pääsevät tuottamaan sähköä ja tarkkailemaan veden kulutusta sekä suunnittelemaan vaikkapa yrttien kastelujärjestelmää.

Hankkeen taustalla toimii vahva yhteistyöverkosto, johon kuuluvat muun muassa Itä-Suomen yliopisto, Karelia-ammattikorkeakoulu ja erilaisia yrityksiä. Hankkeen aikaansaamista vaikutuksista kerätään tietoa tutkimuksilla, yhteistyökumppanit suunnittelevat teknologisia ratkaisuja yhdessä lasten kanssa ja koko varhaiskasvatuksen Green Care -osaamista kehitetään Karelia-ammattikorkeakoulun järjestämällä koulutuksella.

 

Teknologiaa ekosti -hankkeen logokuva, jossa piirretty hymyilevä hahmo puun vierellä.

 

Teknologiaa ekosti -hanke meillä ja muualla

Tutustu näistä linkeistä hankkeen toimintaan!

Koskinen, Taru: Lisättyä todellisuutta ja talvipuutarhan ihmeitä, blogikirjoitus. (2018)

Yritystä oppimisympäristöihin! -hanke, yhteistyötahojen esittely: Puolivälin päiväkoti, Lautasuon päiväkoti, Liperin päiväkoti.

Palpatzis, Katri & Pukki, Anu: Green Care -koulutuksesta laatua Liperin varhaiskasvatukselle. (2019)

Nuutinen, Salla: Lapset oman oppimisympäristön suunnittelijoina päiväkodissa, pro gradu -tutkielma. (2019)

 

Toiminta päiväkodeissa sisältö

Toiminta päiväkodeissa

Tutustu alasvetovalikoissa päiväkotien Teknologiaa ekosti -hankkeen toimintaan. Löydät valikoista päiväkotien esittelyt sekä päivittyvää materiaalia hankkeen pohjalta toteutetusta toiminnasta. Hankkeisiin liittyviä videoita lataamme Liperin kunnan YouTube-kanavalle ja linkitämme tänne.

 

Asiakirja- ja mediatiedostot

Videoita hankkeen toiminnasta päiväkodeissa

Tutustu Teknologiaa ekosti -hankkeeseen näiden videoiden välityksellä!

 

Uutisen lisäys (ylläpito)

angle-left Monipuolisia työtehtäviä elinympäristöpalveluissa haettavana

Monipuolisia työtehtäviä elinympäristöpalveluissa haettavana

Liperin kunnan elinympäristöpalveluissa on nyt avoinna lupatarkastajan, ympäristösuunnittelijan ja hanketyöntekijän tehtävät. Tehtävät ovat määräaikaisia.

Haemme kunnan elinympäristöpalveluihin määräaikaista lupatarkastajaa aluksi vuoden 2021 loppuun saakka alkaen 3.8.2020 tai sopimuksen mukaan. Tehtävälle on ohjelmoitu optio myös vuodelle 2022, jonka toteutuminen selvitetään ensimmäisen vaiheen aikana. Lupatarkastaja toimii valvontainsinöörin sijaisena 1.8.2020-31.10.2020 rakennusvalvonnan osalta.

Kelpoisuusvaatimuksena lupatarkastajan tehtävään on soveltuva korkeakoulututkinto (rakennusinsinööri AMK, rakennusarkkitehti AMK) tai teknillisen koulun talonrakennusosastolla suoritettu teknikon tai rakennusmestarin tutkinto. Hakijalta edellytetään kykyä itsenäiseen työskentelyyn sekä hyviä yhteistyötaitoja, asiakaspalveluhenkisyyttä ja tietotekniikan hallintaa. Katsomme eduksi kokemuksen rakennusvalvonnan tehtävistä julkisella sektorilla, Kuntanet -ohjelmisto osaamisen ja MRL.n tuntemuksen. Tehtävän hoitaminen vaatii voimassa olevaa B-ajokorttia ja oman auton käyttöä. Hakuaika lupatarkastajan tehtävään päättyy 26. heinäkuuta 2020 klo 23:59.

Haemme myös ympäristösuunnittelijaa 6 kuukauden määräaikaiseen työsuhteeseen 3.8.2020 alkaen tai sopimuksen mukaan. Pääasiallisena tehtävinä ovat kunnan ympäristönsuojelun lupa- ja valvontaviranomaistehtävät sekä jäteasioiden valvonta-, neuvonta- ja käsittelytehtävät. Hakuaika ympäristösuunnittelijan tehtävään päättyy 26. heinäkuuta 2020 klo 23:59.

Pyörällä poluille -hankkeeseen etsitään liikuntapaikkojen hoitajaa ajalle 1.9.-31.12.2020. Työsuhde on ehdollinen ja toteutuu mikäli hanke saa rahoituksen.

Hanketyöntekijän pääasiallisena tehtävinä ovat luontoliikuntareittien rakentamiseen liittyvät työt kuten raivaus, merkintä, opasteiden asennus, pienten ojasiltojen rakentaminen. Muut reitin kunnostustyöt tai reittirakentamiseen liittyvät työt sekä taukopaikkojen kunnostus- ja rakennustyöt. Liikuntapaikkojen hoitajan paikan hakuaika päättyy 2. elokuuta 2020 klo 23:59.

Toivomme hakemuksia ensisijaisesti sähköisen Kuntarekry-järjestelmän kautta. Voit kuitenkin hakea tätä työpaikkaa myös toimittamalla hakemuksesi alla olevaan osoitteeseen. Sekä hakemuksessa että kirjekuoressa tulee mainita haettavan tehtävän työavain. Hakemuksia ei palauteta. Myös postitse lähetetyt hakemukset käsitellään sähköisesti Kuntarekry-järjestelmässä. Hakemusten postitusosoite on Liperin kunta, PL 20, 83101 Liperi.

Liperin logo harmaalla pohjalla

SOME painikkeet

Sivu arviointi ja palaute