Poikkeamispäätös ja suunnittelutarveratkaisu pääkuva

Navigaatiovalikko

Poikkeamispäätös ja suunnittelutarveratkaisu sisältö

Poikkeamispäätös ja suunnittelutarveratkaisu

Erityistapauksissa voit tarvita rakennushankkeeseen poikkeamispäätöksen tai suunnittelutarveratkaisun.

Ennen kuin haet poikkeamispäätöstä tai suunnittelutarveratkaisua, ole yhteydessä kaavoituspäällikköön ja kysy etukäteen edellytyksiä luvalle. Yhteydenottoa suositellaan ensisijaisesti sähköpostilla. Näin voit välttyä turhalta hakuprosessilta. Kunnasta saa tarvittaessa myös ohjeita hakemuksen täyttöön.

Poikkeamispäätökset ja suunnittelutarveratkaisut siirtyvät tammikuusta 2023 alkaen sähköisesti haettaviksi Lupapiste-palvelun kautta.

Poikkeamispäätös

Jos suunnittelet rakennushanketta, joka on vastoin voimassa olevaa yleis- tai asemakaavaa tai sen alueella on voimassa rakennuskielto, voit hakea poikkeamispäätöstä.

Esitä poikkeamishakemuksessa perustelut poikkeamiselle ja arvio poikkeamisen keskeisistä vaikutuksista. Ohjeet poikkeamisluvan hakemiseen yllä olevasta linkistä. 

Poikkeamisluvalle tulee hakea lainvoimaisuustodistus 30 päivän kuluttua päätöksen antamisesta. Todistus haetaan Itä-Suomen hallinto-oikeudesta sähköpostilla: ita-suomi.hao@oikeus.fi.

Tutustu Lomarakennuspaikan käyttötarkoituksen muutokset pohjavesialueella ja rantavyöhykkeellä jätevesihuoltoon liittyen - luvittamisen periaatteisiin tästä linkistä.

Suunnittelutarveratkaisu

Suunnittelutarveratkaisun tarvitset, kun rakennat alueelle, joka on määritelty rakennusjärjestyksessä tai kaavassa suunnittelutarvealueeksi tai kun alueen käyttö vaatii erityisiä toimenpiteitä, kuten teiden, vesijohdon tai viemärin rakentamista tai vapaa-alueiden järjestämistä. Ohjeet suunnittelutarveratkaisun hakemiseen yllä olevasta linkistä.

 

Hae myös rakennuslupa

Poikkeamispäätös ja suunnittelutarveratkaisu ovat voimassa kaksi vuotta. Niiden lisäksi tarvitset aina rakennusluvan, joka on haettava poikkeamispäätöksen tai suunnittelutarveratkaisun voimassaoloaikana.

Uutisen lisäys (ylläpito)

angle-left Vesihuoltolaitos tiedottaa - varaudu pakkasiin

Vesihuoltolaitos tiedottaa - varaudu pakkasiin

Paras tapa suojautua vesimittarin ja vesikalusteiden jäätymiseltä on tilanteen ennakointi. Jos epäilet vesimittarin olevan jäässä tai havaitset sen rikkoutuneen, ota heti yhteyttä vesihuoltolaitokseen.

Korkeapaine on vahvistumassa Suomen ylle ja keli on muuttumassa pakkasten myötä kylmemmäksi. Vesimittarit ja -kalusteet ovat pakkasella jäätymisvaarassa. Tällöin on syytä palautella mieleen miten voi suojautua ikävältä jäätymiseltä.

Paras tapa suojautua vesimittarin ja vesikalusteiden jäätymiseltä on tilanteen ennakointi.

Kiinteistönomistajan on pakkasen varalta syytä huolehtia kiinteistön vesimittarin ja jäätymisvaarassa olevien vesikalusteiden suojaamisesta tarkastamalla vesimittaritilan (laitehuone, kellari ym.) lämmitys ja se, että ovet ja ilmanvaihtoventtiilit ovat kiinni. 

Vesimittari on asennettava paikkaan, missä se ei pääse jäätymään. Riittämättömästi suojatut vesimittarit ja -kalusteet jäätyvät pakkasella helposti. 

Vesihuoltolaitos laskuttaa kiinteistön omistajalta jäätymisen myötä rikkoutuneen vesimittarin uusimisen. Lisäksi vesimittarin ja muiden vesikalusteiden rikkoutuminen voi aiheuttaa huomattavia kustannuksia veden päästessä esim. talon rakenteisiin.

Kovien pakkasten aikana ja niiden jälkeenkin kannattaa harkita veden juoksuttamista pienellä virtaamalla, jolloin veden virtaus estää hyytymisen ja jäätymisen tulpaksi. Tämä menettely on suositeltavaa etenkin niissä omakotitaloissa, missä putkien jäätymistä on esiintynyt, eikä ongelmalle ole muistettu etsiä kesän aikana ratkaisua.

Lumen eristävää vaikutusta kannattaa myös hyödyntää suojaamalla tonttivesijohtolinja reilummalla lumikerroksella rakennuksen ulkopuolella.

Jäätymisvaara on syytä ottaa huomioon myös rakenteilla olevien talojen osalta tilanteessa, missä talo on liitetty jo vesijohtoverkostoon, mutta lämmitys on vielä puutteellista.

Tällöin helpoin keino vesijohtojen jäätymisen ehkäisemiseksi on kiinteistön vesijohtojen riittävä eristäminen. Myös väliaikaisen lämmityksen järjestäminen kylmiin tiloihin ehkäisee ikäviä jäätymisiä.

Jos epäilet vesimittarin olevan jäässä tai havaitset sen rikkoutuneen, ota heti yhteyttä vesihuoltolaitoksen laitosmiehiin:

  • Ylämylly, p. 0400 678 958 tai 0400 570 104
  • kirkonkylä ja Viinijärvi, p. 0400 573 688 tai 040 167 6508
  • Työajan ulkopuolella, p. 0400 575 447

Tonttivesijohdon jäätymisen osalta on syytä kääntyä sulatuksia suorittavien putkiurakoitsijoitten puoleen.

Villasukkien peittämät jalat, taustalla takka ja pöydällä muki

Yhteystiedot

Henkilökuva.

Jukka Haltilahti

Kaavoituspäällikkö
 0400 125 152
jukka.haltilahti@liperi.fi
Varolantie 3, 83100 Liperi

SOME painikkeet

 

Sivu arviointi ja palaute