Kielitaituri pääkuva

Navigaatiovalikko

Kielitaituri sisältö

Kielitaituri – monilukutaitoa varhaiskasvatukseen

Syksyllä 2019 Liperin varhaiskasvatuksessa alkoi kaksivuotinen Kielitaituri-hanke. Opetushallituksen myöntämän rahoituksen avulla päiväkotien ja eskarien oppimisympäristöistä rakennetaan monilukutaitoa edistäviä. Tällä sivulla voit tutustua Kielitaituri-hankkeeseen ja sen kuulumisiin!

 

 

Monilukutaito on taitoa ajatella avoimesti ja suhtautua asioihin terveen kriittisesti. Se on taitoa ottaa selvää, tutkia ja ihmetellä. Se on taitoa käyttää erilaisia medioita ja tuottaa niihin sisältöä. Monilukutaito on taitoa olla vuorovaikutuksessa, kuunnella ja ymmärtää kaveria. 

Monilukutaito on tulevaisuuden taito ymmärtää yhä moninaisempaa ja monimutkaisempaa maailmaa. Juuri ymmärryksen kautta yksilöllä on mahdollisuus vaikuttaa omaan ympäristöönsä ja muuttaa sitä. Monilukutaito edistää täysivaltaista ja vastuullista osallisuutta, tasa-arvoa ja suvaitsevaisuutta.

Varhaiskasvatuksessa monilukutaito rakentuu tarinoiden, tutkimisen ja luomisen ympärille.  Lapset pääsevät tutustumaan erilaisiin asioihin ääneen luettuja tarinoita kuunnellen ja teksteihin ja medioihin yhdessä aikuisen kanssa sukeltaen. Teknologiaa hyödynnetään työkaluna esimerkiksi äänikirjojen, virtuaalisen saduttamisen ja itsetehdyn musiikin äänittämisen muodossa.

Hankkeen aikana oppimisympäristöistä rakennetaan moniaistillisuutta, sosio-emotionaalisuutta ja leikillisyyttä tukevia, keskustelua herättäviä ja tarinallisuutta mahdollistavia. Monilukutaitoa edistävässä ympäristössä lapsia kannustetaan mielikuvitteluun, luovuuteen, vastavuoroiseen kommunikaatioon ja yhdessä tekemiseen.

Mitä hankkeen aikana tehdään?

Varhaiskasvatuksen ympäristöt suunnitellaan yhdessä lasten kanssa monilukutaidon näkökulmasta. Näiden pohdintojen pohjalta syntyvät päiväkotien ja eskareiden Tulevaisuuden kirjastot. Tulevaisuuden kirjastot houkuttelevat lapsia tarttumaan fyysisiin tai sähköisiin kirjoihin, tutkimaan ja luomaan. Erilaiset teknologiset ratkaisut rikastuttavat toimintaa. Tulevaisuuden kirjastoja kehitetään yhdessä seutukirjaston kanssa ja niiden ovet ovat auki koko perheelle.

Koska musiikilla on iso vaikutus esim. lapsen rytmiikan ja sitä kautta kielen kehitykseen, edistetään monilukutaidon kehittymistä myös rakentamalla päiväkoteihin laadukkaita ja monipuolisia virikkeitä tarjoavia musiikkitiloja. Musiikkitiloissa lapsella on käytettävissään erilaisia soittimia ja välienitä musiikin ja äänen tuottamiseen, tallentamiseen, muokkaamiseen ja toistamiseen. Lapset pääsevät myös tekemään itse lauluja ja sanoituksia. Ekologiset, luonnossa tai luonnonmateriaaleista tehdyt soittimet ja musiikki ovat osa varhaiskasvatuksen Green Care -toimintaa.  

Lasten kanssa harjoitellaan kuuntelukasvatusta: kokemuksellinen, kriittistä, eettistä ja tiedostavaa kuuntelua. Millaisia ääniä ympäristöön kuuluu, miten ne syntyvät ja mitä ne tarkoittavat?

Oppimisympäristöjen äänimaisemat ovat osa lasten hyvinvointia, oppimista ja esimerkiksi kielen kehitystä. Hankkeen aikana varhaiskasvatustilojen ääniympäristöt kartoitetaan yhteistyössä Itä-Suomen yliopiston kanssa. Kevään mittaan jatkuvan kartoituksen perusteella saadaan tietoa tilojen olemassa olevista ääniympäristöistä ja niiden vaikutuksista lasten ja varhaiskasvattajien hyvinvointiin. Hankkeen aikana myös oppimisympäristöjen valoympäristöt kartoitetaan ja niiden merkitys hyvinvoinnin näkökulmasta otetaan huomioon.  

Yhteistyö

Kielitaituri tekee tiivistä yhteistyötä tutkijoiden ja yritysten kanssa. Yhteistyö eri alojen tutkijoiden kanssa avaa varhaiskasvatuskenttää ja antaa mahdollisuuden saada tutkittua tietoa esimerkiksi opinnäytetöiden kautta. Yritysyheistyö esimerkiksi 3DBear-yrityksen kanssa tarjoaa lisätyn todellisuuden työkalun tarinankerrontaan ja dokumentointiin.

 

Kielitaituri-tarinat

Tulevaisuuden kirjastot

Tulevaisuuden kirjasto on paikka, jossa lapsen mielikuvitus saa siivet ja sadut heräävät eloon. Ympäristö ja siellä toteutettava pedagogiikka vahvistavat tarinallisuutta, yhteistä keskustelua ja lapsen luovuutta. Luomisen ja tutkimisen mahdollisuuksia on paljon ja tietoa etsitään niin kirjoista, kun teknologiankin avulla. Ympäristö on moniaistillinen ja se tukee lasten sosio-emotionaalisuutta. Valojen ja äänimaisemien hyödyntäminen syventävät ympäristön luomaa kokemusmaailmaa. Tulevaisuuden kirjastossa lapsille luetaan paljon ääneen ja erilaisiin teksteihin tutustutaan yhdessä. Ne toimivat perustana luovalle toiminnalle ja ilmaisulle.

Päiväkoteihin ja eskareihin rakennetut Tulevaisuuden kirjastot suunniteltiin yhdessä varhaiskasvattajien kanssa. Suunnitelman pohjalla oli vahva pedagoginen ajattelu: Mitä Tulevaisuuden kirjastossa tehdään ja miten toiminta edistää lasten monilukutaidon kehittymistä? Millainen kirjasto on fyysisiltä ominaisuuksiltaan ja miten ne tukevat lapsen oppimista ja kehitystä? Suunnitelma muutettiin visuaaliseksi käsikirjaksi yhteistyössä 3DBear-yrityksen kanssa. Suunnitelma esittelee Tulevaisuuden kirjaston mallin: sen fyysiset elementit, toiminnan ja pedagogiikan.

Tule tutustumaan päiväkoteihin rakennettuihin Tulevaisuuden kirjastoihin!

Näin tehtiin Tulevaisuuden kirjasto

Alla olevista linkeistä pääset tutustumaan Tulevaisuuden kirjaston käsikirjaan sekä ennen-jälkeen-tarinoihin kirjastojen synnystä ja kehityksestä.

Tulevaisuuden kirjaston käsikirja

Näin tehtiin Liperin päiväkodin Tulevaisuuden kirjasto

Näin tehtiin Paloaukean päiväkodin Tulevaisuuden kirjasto

Näin tehtiin Viinijärven päiväkodin Tulevaisuuden kirjasto

Näin tehtiin Lautasuon päiväkodin Tulevaisuuden kirjasto

Näin tehtiin Taikametsän päiväkodin Tulevaisuuden kirjasto

Näin tehtiin Puolivälin päiväkodin Tulevaisuuden kirjasto

Kurkistus Tulevaisuuden kirjastoihin

Jokainen päiväkoti on omanlaisensa ja niin ovat myös niiden Tulevaisuuden kirjastot. Pääset tutustumaan kunkin päiväkodin Tulevaisuuden kirjastoon alla olevista linkeistä. Linkit avautuvat uuteen välilehteen YouTube-sivustolle.

Tulevaisuuden kirjasto Liperin päiväkodissa

Tulevaisuuden kirjasto Paloaukean päiväkodissa

Tulevaisuuden kirjasto Viinijärven päiväkodissa

Tulevaisuuden kirjasto Lautasuon päiväkodissa

Tulevaisuuden kirjasto Taikametsän päiväkodissa

Tulevaisuuden kirjasto Puolivälin päiväkodissa

Musiikkialueet

Kielitaituri-hankkeessa päiväkoteihin rakennettiin musiikkialueet, jotka suunniteltiin yhdessä musiikkipedagogin kanssa. Musiikkialueilla musiikki elää ja on vahvasti läsnä. Musiikkialueet on rakennettu siten, että ne houkuttelevat ja ohjaavat lapsia musiikin pariin. Matot ja istuintyynyt ohjaavat pienryhmämusisointiin. Osa soittimista on lasten tasolla ja saatavissa, ja näin lapsilla on mahdollisuus musisoida itsenäisesti myös ilman ohjausta. Lasten suosikkilaulujen hahmot seikkailevat tilojen seinille luoduissa seinämaalauksissa pitäen laulut jatkuvasti läsnä tilassa. Musiikkialueilla lapset voivat tuottaa ja kuunnella musiikkia ja ääntä monipuolisin välinein. Musiikin tuottamiseen hankittiin laadukkaita ja monipuolisia soittimia. Myös teknologiaa hyödynnetään monin eri tavoin.

Tästä pääset tutustumaan musiikkialueisiin ja niiden suunnitteluun.

Kielitaituri-blogi

Miten hanke vaikuttaa, mitä siltä odotetaan?

Miten hanke vaikuttaa, mitä siltä odotetaan?

Kielitaiturin hanketeksti 2.

Kamerakynä-pedagogiikka – kamera työkaluna varhaiskasvatuksessa

Kielitaiturin hanketeksti 3.

Vieraskynä, Pekka Mertala: Miten ranneke tietää, miten liikun?

Kielitaiturin hanketeksti 4.

Taito-Tukaani – monilukutaitomaskotti

Kuvat mielikuvituksen ja tarinoiden lähteenä

Kuvat mielikuvituksen ja tarinoiden lähteenä

Robotteja päiväkodissa

Robotteja päiväkodissa

Oppimista ja kehitystä tukeva ääni- ja musiikkiympäristö

Vieraskynä, Sanna Rajala: Oppimista ja kehitystä tukeva ääni- ja musiikkiympäristö lasten ja varhaiskasvatuksen henkilöstön kokemana

Blogit

Kielitaituri: ulkoiset julkaisut, videomateriaalit, sisältö

Kielitaituri meillä ja muualla

Lehtijuttu: Robotti voisi kuljettaa vaikka sipsejä. Kotiseutu-Uutiset 30.9.2020

Lehtijuttu: Tiloilla rikastetaan mielikuvitusta. Kotiseutu-Uutiset 24.2.2020

Soveltava harjoittelu: Martikainen, Minna: Virtuaalimuseo

 

Monilukutaitoa Taito-Tukaanin matkassa

Taito-Tukaani perehtyy monimediaiseen maailmaan videoilla, jotka julkaistiin ensimmäisen kerran Liperin varhaiskasvatuksen Instagram-tilillä keväällä 2020. Videot löytyvät nyt myös kunnan YouTube-kanavalta, johon löydät linkin alempaa!

 

 

 

poistettu

Uutisen lisäys (ylläpito)

angle-left Koulukuljetustiedote lukuvuodelle 2021–2022

Koulukuljetustiedote lukuvuodelle 2021–2022

Oppilaiden kuljetustiedot näkyvät Kouluun.fi -koulukuljetuspalvelussa. Aikaisemmin palvelua käyttäneet pääsevät järjestelmään entisillä tunnuksilla. Uudet kutsulinkit lähetetään elokuun alussa tekstiviestitse.

Uusi lukuvuosi tuo tullessaan isoja muutoksia erityisesti Ylämyllyn koulun koulukuljetuksiin yläkoululaisten siirtyessä Liperistä Ylämyllylle.  Muutoksia aiheuttaa myös uuden kilpailutusjakson alkaminen, jonka myötä joitakin liikennöitsijöitä on vaihtunut. Pääasiassa kuljetukset hoidetaan tilausliikenteenä pikkubusseilla, mutta osittain seudullisen joukkoliikenteen isoilla linja-autoilla. Joukkoliikenteen linja-autojen aikataulut ja reitit löytyvät tiedotteen lopusta.

Parina ensimmäisenä koulupäivänä Waltti-busseihin pääsee ilman Waltti-korttia. Kortit jaetaan koulussa ensimmäisinä koulupäivinä.

Kuljetustiedot Kouluun.fi -palvelussa

Oppilaiden kuljetustiedot näkyvät vain Kouluun.fi -koulukuljetuspalvelussa, eikä niitä julkaista enää Wilmassa. Aikaisemmin palvelua käyttäneet pääsevät järjestelmään entisillä tunnuksilla. Uudet kutsulinkit lähetetään elokuun alussa tekstiviestitse. Palveluun tulee rekisteröityä ensimmäisellä kerralla käyttämällä tekstiviestillä tullutta kutsulinkkiä, jotta palvelu toimii oikein.

Kuljetuksissa oleville oppilaille on pyritty merkitsemään kuljetuksen noutopaikaksi lähin bussipysäkki auton reitin kulkusuunta huomioituna (itään, etelään, länteen, pohjoiseen). Iltapäivällä pysäkki voi kuitenkin olla eri kulkusuunta huomioiden. Pysäkit näkyvät kartalla https://jojo.joensuu.fi/liput-ja-hinnat, Waltti-vyöhykkeet 7.6.2021 -kohdasta.

Kouluun.fi -palvelussa näkyy kunkin oppilaan kohdalla kyseisen päivän kuljetuksen lähtöaika, lähtöpaikka ja auton tunnus. Jos matka sisältää auton vaihdon, näkyy koulukuljetuspalvelussa useampi matka samalle päivälle. Reittien kuljettajien nimet ja yhteystiedot ilmoitetaan myöhemmin. Kouluun.fi-palvelun käyttöoikeudet löytyvät Wilmasta.

Reitteihin ja aikatauluihin voi vielä tulla muutoksia ennen koulujen alkamista, joten suosittelemme katsomaan ensimmäisen koulupäivän kuljetustiedot vasta edellisenä päivänä.

Joissakin tapauksissa aamun noutopaikka voi vaihdella sen mukaan, miten päin reitti ajetaan. Iltapäivien osalta aikataulut ovat vain suuntaa antavia. Reittiliikenteen linja-autojen aikataulut löytyvät sähköisesti osoitteesta https://joensuu.digitransit.fi.

Reittien aikataulut vaihtelevat päivittäin ja riippuvat siitä, ketä oppilaita kulloinkin on kyydissä. Mahdolliset odotustunnit kirjataan lukujärjestykseen viimeistään ensimmäisen kouluviikon aikana. Odotustunti koululla on järjestetty valvotusti.

Jos kuljetusten aikatauluista tai reiteistä on kysyttävää tai kuljetuksen järjestämiseen tulee muutoksia, pyydämme olemaan viipymättä yhteydessä hyvinvointipalveluiden hallintosihteeri Maija Niemeläiseen, p. 050 407 9575 tai toimistosihteeri Minna Lavikaiseen, p. 040 670 4392. Olettehan myös yhteydessä, mikäli Kouluun.fi-palvelun käyttö ei ole mahdollista.

Liperin kunnan koulukuljetukset/kuljettajat 2021

Kohde

L1                         Pentti Mujunen                         050 472 2207

L2                         Jukka Tolvanen                        050 472 2017

L3                         Eino Väisänen                           045 359 1440

 

V1                        Juha Peräkasari                        050 408 6852

V2                        Timo Roivas                               050 439 0139

V3                        Matti Lihavainen                        050 467 1498

V4                        Jouni Kiiski                                 050 412 3113

 

Y1                        Heikki Frimodig                          050 406 9827

Y2                        Markku Tarvainen                      050 408 0199

Y3                        Matti Hiltunen                             050 462 1602

Y4                        Joni Matilainen                           050 472 2158

Y5                        Timo Leskinen                            050 406 2325

 

M1                      Jari Muuttoranta                          050 306 5429

S1                        Sami Hänninen                            040 589 9229

Maksullinen kuljetus Ylämylly-Lautasuo-Ylämyllyn koulun välillä

Honkalampi – Ylämyllyn koulun Patteriston yksikön – Jyrin/Paloaukean yksikön välillä tulee liikennöimään uusi linja 129. Linja on kaikkien kuntalaisten käytössä lipun ostamalla.

Tällä alueella aikaisemmin maksullisessa koulukuljetuksessa kulkeneet oppilaat voivat jatkossa kulkea bussissa 129 ostamalla Waltti -kortin. Bussi tulee Lautasuon suunnasta liikenneympyrän kautta ajaen Honkatien molempiin suuntiin. Tämän jälkeen bussi jatkaa Patteristontietä (ei käy yläkoulun pihassa) Jyrin koululle.

Linja 129 Honkalampi – Jyri aikataulu:

   

129

129

129

 

129

129

129

129

129

   

Koulup

Koulup

Koulup

 

Koulup

Koulup

Koulup

Koulup

Koulup

Lautasuo

 

7.40

8.40

9.40

           

Honkatie

 

7.55

8.55

9.55

 

12.05

13.05

14.05

15.05

16.05

Ylämylly

 

8.00

9.00

10.00

 

12.10

13.10

14.10

15.10

16.10

Jyrin koulu

 

8.05

9.05

10.05

 

I

I

I

I

I

Jyrinkylä

 

8.10

9.10

10.10

 

12.15

13.15

14.15

15.15

16.15

   

 

               

 

                   
 

129

129

129

129

 

129

129

129

129

129

 

Koulup

Koulup

Koulup

Koulup

 

Koulup

Koulup

Koulup

Koulup

Koulup

Jyrinkylä

7.10

8.10

9.10

10.10

 

12.20

13.20

14.20

15.20

16.20

Jyrin koulu

I

I

I

I

 

12.25

13.25

14.25

I

I

Ylämylly

7.15

8.15

9.15

10.15

 

12.30

13.30

14.30

15.25

16.25

Honkatie

7.20

8.20

9.20

10.20

 

12.35

13.35

14.35

15.30

16.30

Lautasuo

         

12.45

13.45

14.45

   

 

Koululaisliikenteessä olevat seudullisen joukkoliikenteen linjat

Linja 124 Liperi – Ylämylly välillä liikennöivässä autossa kulkee pääasiassa yläkoululaisia Liperin kirkonkylältä ja Salokylältä

 

124

124

124

 

Koulup

Koulup

Koulup

Terveyskeskus

7.35

8.35

14.50

Liperi

7.45

8.45

14.55

Ylämylly

8.00

9.00

15.05

Ylämyllyn yläkoulu

8.05

9.05

I

Jyrinkylä

8.10

9.10

15.10

       
 

124

124

124

 

Koulup

Koulup

Koulup

Jyrinkylä

8.10

14.15

15.10

Ylämyllyn yläkoulu

I

14.25

15.15

Ylämylly

8.15

X

X

Liperi

8.30

14.45

15.35

Terveyskeskus

8.35

14.50

15.40

 

Viinijärvi – Ylämylly – Viinijärvi linjalla 127 kulkee yläkoululaisia Viinijärven suunnalta yläkoululla Ylämyllylle ja alakoululaisia Käsämän suunnasta Viinijärven koululle

 

127

127

127

127

 

Koulup

Koulup

Koulup

Koulup

Viinijärvi

7.40

8.40

13.25

15.00

Käsämä

X

X

X

X

Veljestie

I

I

X

X

Kuoringantie

I

I

X

X

Ylämyllyntie

X

X

X

X

Ylämylly

X

X

13.50

15.25

Ylämyllyn yläkoulu

8.05

9.05

   
         
 

127

127

127

 
 

Koulup

Koulup

Koulup

 

Ylämyllyn yläkoulu

8.10

9.10

14.25

 

Ylämylly

X

X

X

 

Ylämyllyntie

X

X

X

 

Kuoringantie

X

I

I

 

Veljestie

X

X

I

 

Käsämä

X

X

X

 

Viinijärvi

8.40

9.40

14.50

 

 

(Rääkkylä –) Liperi – Ylämylly (– Joensuu) välillä liikennöivässä autossa kulkee pääasiassa yläkoululaisia Tutjun, Roukalahden ja Liperin suunnalta sekä liittymäkuljetuksessa olevia yläkoululaisia Liperinsalon ja Leppälahden suunnalta.

 

Koulup

Arvinsalmi

7.15

Tutjunniemi

X

Roukalahti

7.30

Liperi

7.45

Ylämylly

X

Ylämyllyn koulukeskus

8.10

 

 

Koulup

Ylämyllyn koulukeskus

14.25

Ylämylly

X

Liperi

14.45

Liperi koulukeskus

14.50

Roukalahti

15.05

Tutjunniemi

X

Arvinsalmi

15.20

 

Vaiviossa aloittaa uusi reittiliikenteen bussi 131, jota kuka tahansa kuntalainen voi hyödyntää. Reitti alkaa aamulla Polvijärventieltä Vaiviontien haarasta Valkeisenmäen ohi Maaherrantien haaraan saakka ja tullen sieltä takaisin Vaiviontielle ja Vaivion kylälle. Auto kääntyy Maaherrantien ja Polvijärventien risteyksessä ja ottaa tälle pysäkille merkityt lapset kyytiin kääntöpaikalta. Pysäkkikartta löytyy pdf-muotoisesta tiedotteesta

Reitti on myös sama iltapäivällä. Reitti on suunniteltu niin, ettei oppilaiden tarvitse ylittää Polvijärventietä.

 

131

131

131

131

 

Koulup

Koulup

Koulup

Koulup

Jyrin koulu

 

8.05

13.20

14.20

Ylämyllyn yläkoulu

 

8.10

13.25

14.25

Rykmentintie

 

I

X

X

Välikangas

 

I

X

X

Vaivio th

7.20

8.20

X

X

Valkeisenmäki

7.25

8.25

13.40

14.40

Vaivio th

7.30

8.30

X

X

Vaivio

7.45

8.45

X

X

Kuusijärvi th

X

X

X

X

Pärnävaarantie

X

X

X

X

Välikangas

X

X

X

15.15

Rykmentintie

X

X

X

 

Jyrin koulu

8.05

9.05

14.20

 

Ylämyllyn yläkoulu

8.10

9.10

14.25

 

 

 

Koulukyydistä kertova merkki minibussin takaseinässä, taustalla puita.

Lisätietoja:

SOME painikkeet

Sivu arviointi ja palaute