Katselmukset pääkuva

Navigaatiovalikko

Katselmukset sisältö

Katselmukset

Rakennushankkeeseen kuuluu erilaisia katselmuksia.

Rakennusluvassa tai toimenpideluvassa määrätään, mitä katselmuksia rakennushankkeen aikana tulee tehdä. Katselmuksien tarkoituksena on todeta, että rakentaminen etenee myönnetyn luvan mukaisesti. Katselmukset tekee rakennustarkastuspäällikkö tai ympäristötarkastaja.

Katselmusvaiheeseen liittyvien dokumenttien, suunnitelmien ja ajan tasalla olevan tarkastusasiakirjan on oltava käytettävissä katselmuksella. Vastaavan työnjohtajan ja rakennushankkeeseen ryhtyvän tai hänen edustajansa on oltava läsnä katselmuksella.

Katselmuksen tilaaminen

Vastaava työnjohtaja tilaa katselmukset rakennustarkastuspäälliköltä/ympäristötarkastajalta (yhteystiedot sivun alalaidassa). Katselmus on pyydettävä riittävän ajoissa, jotta se voidaan suorittaa oikeassa työvaiheessa. Sopiva aika tilaamiselle on noin kaksi viikkoa ennen katselmusajankohtaa. 

Rakennekatselmus

Rakennekatselmuksen aika on silloin, kun rakenteet ovat valmiit ja edelleen näkyvissä.

Loppukatselmus

Rakennustyön viranomaisvalvonta päättyy loppukatselmukseen. Rakennusta ei saa ottaa käyttöön, ennen kuin se on hyväksytty loppukatselmuksessa. Ennen loppukatselmusta myös aiemmissa katselmuksissa mahdollisesti havaitut puutteet pitää olla korjattu.

Kaikista rakennusluvan alaisista töistä on annettava Verohallinnolle rakentamisilmoitus. Toimenpide- tai purkamisluvan alaisista töistä ei tarvitse ilmoittaa. Voit tehdä rakentamisilmoituksen
Verohallinnon verkkosivuilla. Rakennustarkastajan velvollisuus valvoa rakentamisilmoitusten antamista on poistunut 1.11.2019.

Jos haluat ottaa tilat käyttöön ennen loppukatselmusta, tiloissa voidaan pitää osittainen loppukatselmus eli käyttöönottokatselmus.

Uutisen lisäys (ylläpito)

angle-left Rakennusluvat haetaan tammikuusta 2023 alkaen Lupapisteen kautta

Rakennusluvat haetaan tammikuusta 2023 alkaen Lupapisteen kautta

Sähköiseen asiointiin siirtyminen sujuvoittaa lupaprosessia.

Liperin rakennusvalvonnan lupa-asiointi hoidetaan tammikuusta 2023 alkaen sähköisesti Lupapiste-palvelun kautta.

Lupapiste-palvelun avulla rakennuslupa-asioita voi hallita verkossa koko hakuprosessin ajan, ennakkokyselystä hankkeen päättymiseen asti. Lupapisteen kautta haetaan Liperin kunnassa jatkossa rakennus- ja toimenpideluvat, toimenpideilmoitukset, purkamisluvat, maisematyöluvat sekä poikkeamispäätökset ja suunnittelutarveratkaisut.

Paperisia hakemuksia tai asiakirjoja ei tarvitse jatkossa toimittaa kuntaan, vaan dokumentit voidaan lisätä hakemukselle Lupapisteen kautta digitaalisena. Sähköiseen asiointiin siirtyminen sujuvoittaa lupaprosessia, sillä palvelun kautta kaikki hankkeen kanssa työskentelevät näkevät prosessin etenemisen ja voivat esimerkiksi tarvittaessa pyytää tai toimittaa lisätietoa. Asiakkaat voivat asioida palvelussa vuorokauden ympäri ja paikasta riippumatta.

Lupapisteen käyttäminen on luvan hakijalle maksutonta. Luvan hakija huolehtii itse vain luvan kuluista kuten tähänkin saakka.

Näin asioit Lupapisteessä:

  1. Rekisteröidy palveluun ensimmäisen käyttökerran yhteydessä verkkopankkitunnuksella tai mobiilivarmenteella. Sen jälkeen pääset kirjautumaan sisään sähköpostiosoitteella ja salasanalla.
  2. Valitse rakennushankkeesi sijainti ja päätoimenpide. Palvelu ohjaa sinua tarpeidesi mukaan joko tekemään kyselyn hankkeseen liittyen tai luomaan lupahakemuksen.
  3. Kutsu tarvittavat tahot hankkeelle ”Osapuolet”-välilehdeltä. Hyväksyneiden tiedot voidaan valita suoraan hakemukselle. Jos hankkeelle vaaditaan pääsuunnittelija, on hän pääsääntöisesti vastuussa hankkeen edistämisestä ja viranomaiskommunikaatiosta Lupapisteessä.
  4. Tallenna hankkeelle siihen liittyvät tiedot ja dokumentit yhdessä muiden osapuolten kanssa. Kaikki kirjoittamasi tiedot tallentuvat automaattisesti. Voit tarvittaessa keskeyttää ja jatkaa täydentämistä myöhemmin.
  5. Voit kysyä neuvoa viranomaiselta hankekohtaisen ”Viestit”-ikkunan kautta.
  6. Jätä hakemus eteenpäin viranomaiselle ”Hakemuksen jättäminen” -välilehdeltä.

Vuodenvaihteen tienoilla lupa-asioita voi edistää lähettämällä tiedustelut ja luonnospiirustukset kommenteille sähköpostitse osoitteeseen rakennusvalvonta@liperi.fi, minkä jälkeen rakennusvalvonta neuvoo hankkeen edistämisessä.

Tukea Lupapisteen käyttöön:

Lupapiste-palvelun on kehittänyt kotimainen asiantuntijayritys Cloudpermit Oy.

Sormet tietokoneen näppäimistöllä.

Lisätietoja

Yhteystiedot

Jouni Martikainen

rakennustarkastuspäällikkö
 050 401 4536
jouni.martikainen@liperi.fi
Varolantie 3, 83100 Liperi

Sari Kettunen

ympäristötarkastaja
 0400 428 653
sari.kettunen@liperi.fi
Varolantie 3, 83100 Liperi

SOME painikkeet

 

Sivu arviointi ja palaute