Teknologiaa ekosti-hanke alisivun pääkuva

Navigaatiovalikko

Teknologiaa ekosti -hanke sisältö

Teknologiaa ekosti Liperissä

Teknologiaa ekosti -hanke käynnistettiin varhaiskasvatuksessa syksyllä 2017. Kaksivuotisen, Opetushallituksen rahoittaman hankkeen tavoitteena on kehittää tulevaisuuden innovatiivisia oppimisympäristöjä, jotka edistävät hyvinvointia ja lasten ekososiaalisen sivistyksen kehittymistä.

Luonto on täynnä ihmeellisiä asioita: puro saa vesirattaan pyörimään, linnunlaulun kuuntelu mättäällä saa hyvälle mielelle ja hippaleikki kaverien kanssa puiden lomassa… no, se vain on hauskaa! Mutta miten luonto, kasvit ja eläimet vaikuttavat lapseen ja hänen varhaiskasvatusympäristöönsä, miten teknologia liittyy asiaan ja miten lapsi voisi vaikuttaa omaan ympäristöönsä?

Toiminnan pohjana näkyy Green Care -ajattelu, jolla tarkoitetaan luontoon ja maaseutuun liittyvää ammatillista, tavoitteellista ja vastuullista toimintaa, jolla edistetään hyvinvointia ja elämänlaatua.

Green Care -ajattelun mukaisesti kehitetyissä oppimisympäristöissä korostuvat erilaiset luonnon elementit ja niissä huomioidaan kestävän kehityksen näkökulma. Oppimisympäristöjen kehittäminen on osa Liperin kunnan varhaiskasvatuksen luontoperustaiselle toiminnalle myönnetyn Green Care Luontovoimaa -laatumerkin mukaista toimintaa. Oppimisympäristöissä Green Care -toiminta näkyy muun muassa kasvien kasvatuksena ja kesäkanojen hoitona. Katso sivun alalaidasta päiväkotikohtaisia materiaaleja, mitä olemme toteuttaneet osana hanketta!

Teknologiaa ekosti -hankkeen piirretty logo.

Oppimisympäristöjen kehittämisessä hyödynnetään vahvasti teknologiaa. Teknologiaa käytetään työkaluna oppimisympäristöjen suunnittelussa sekä varhaiskasvatussuunnitelman mukaisen pedagogiikan apuvälineenä. Teknologian monipuolistuessa lasten teknologia-ajattelu laajentuu. Tavoitteena on digitalisoitu oppimisympäristö, jossa teknologiaa käytetään entistä monipuolisempana työkaluna. Perhepäivähoidossa digitalisoitu oppimisympäristö näkyy muun muassa Digireppujen rikastamisena.

Oppimisympäristöjä kehitetään lasten mielenkiinnon kohteiden ja omien ideoiden pohjalta.

Teknologiaa ekosti -hankkeen lähtökohtana onkin, että lapset itse ovat tutkijoita, jotka selvittävät oman toimintansa vaikutuksia ympäristöönsä. Lapset pääsevät tuottamaan sähköä ja tarkkailemaan veden kulutusta sekä suunnittelemaan vaikkapa yrttien kastelujärjestelmää.

Hankkeen taustalla toimii vahva yhteistyöverkosto, johon kuuluvat muun muassa Itä-Suomen yliopisto, Karelia-ammattikorkeakoulu ja erilaisia yrityksiä. Hankkeen aikaansaamista vaikutuksista kerätään tietoa tutkimuksilla, yhteistyökumppanit suunnittelevat teknologisia ratkaisuja yhdessä lasten kanssa ja koko varhaiskasvatuksen Green Care -osaamista kehitetään Karelia-ammattikorkeakoulun järjestämällä koulutuksella.

 

Teknologiaa ekosti -hankkeen logokuva, jossa piirretty hymyilevä hahmo puun vierellä.

 

Teknologiaa ekosti -hanke meillä ja muualla

Tutustu näistä linkeistä hankkeen toimintaan!

Koskinen, Taru: Lisättyä todellisuutta ja talvipuutarhan ihmeitä, blogikirjoitus. (2018)

Yritystä oppimisympäristöihin! -hanke, yhteistyötahojen esittely: Puolivälin päiväkoti, Lautasuon päiväkoti, Liperin päiväkoti.

Palpatzis, Katri & Pukki, Anu: Green Care -koulutuksesta laatua Liperin varhaiskasvatukselle. (2019)

Nuutinen, Salla: Lapset oman oppimisympäristön suunnittelijoina päiväkodissa, pro gradu -tutkielma. (2019)

 

Toiminta päiväkodeissa sisältö

Toiminta päiväkodeissa

Tutustu alasvetovalikoissa päiväkotien Teknologiaa ekosti -hankkeen toimintaan. Löydät valikoista päiväkotien esittelyt sekä päivittyvää materiaalia hankkeen pohjalta toteutetusta toiminnasta. Hankkeisiin liittyviä videoita lataamme Liperin kunnan YouTube-kanavalle ja linkitämme tänne.

 

Asiakirja- ja mediatiedostot

Videoita hankkeen toiminnasta päiväkodeissa

Tutustu Teknologiaa ekosti -hankkeeseen näiden videoiden välityksellä!

 

Uutisen lisäys (ylläpito)

angle-left Liprakan uimahallin ja kuntosalin aukioloajat yhteneviksi 1.2.2020 alkaen

Liprakan uimahallin ja kuntosalin aukioloajat yhteneviksi 1.2.2020 alkaen

Päivitetyillä aukioloajoilla haluamme parantaa asiakasturvallisuutta.

Liprakan uimahalli ja kuntosali ovat olleet käytössä viime vuoden syyskuusta lähtien ja nyt syyskauden päätyttyä olemme saaneet jo hyvää kuvaa Liprakan käytöstä.

Kuntalaiset ja muut asiakkaat ovat löytäneet Liprakan hyvin, mistä olemme erittäin iloisia!

Olemme päättäneet yhtenäistää Liprakan uimahallin ja kuntosalin aukioloaikoja asiakasturvallisuuden ja selkeyden takia.

Uimahallin ja kuntosalin osin erilliset aukioloajat ovat hallin käynnistymisestä alkaen aiheuttaneet monenlaista harmia ja epäselvyyttä niin aukioloaikojen kuin ovien suhteen. Joitain kertoja on myös käynyt niin, että asiakkaat ovat jäänet pukuhuoneen ulkopuolelle ovien mentyä lukkoon. Olemme erittäin pahoillamme näistä ongelmista! Haluamme estää vastaavien ongelmien syntymistä ja selkeyttää tilojen käyttöä pitämällä kuntosalin ja uimahallin auki yhtenevästi.

Kuntosalin valvonta on liitetty kameran välityksellä uimavalvojan työhön työajalla. Tämänhetkisillä aukioloilla kuntosali jää vielä auki, kun uimavalvojan työaika päättyy, eli kuntosali ei ole valvonnan piirissä. Asiakkaidemme turvallisuus varmentuu, kun kuntosali menee kiinni samaan aikaan uimahallin kanssa ja uimavalvoja pystyy tarkistamaan kaikki tilat ennen työvuoronsa päättymistä.

Käytäntö syyskaudelta on osoittanut, että klo 19.30 jälkeen kuntosalilla ei juurikaan ole ollut kävijöitä. Myös tämän vuoksi päätimme, että on selkeintä, että uimahalli ja kuntosali menevät molemmat kiinni klo 19:30.

Jatkamme siis näillä aukioloajoilla 1.2.2020 alkaen kohti kesää ja toivotamme kaikki vanhat ja uudet asiakkaat tervetulleiksi kuntoilemaan ja virkistymään Liprakkaan!

Liprakan aukioloajat 1.2.2020 alkaen

Maanantaisin uimahalli ja kuntosali ovat molemmat suljettuja. Maanantaisin tiloissa on eri järjestäjien ryhmäliikuntatunteja.

Tiistaista perjantaihin uimahalli ja kuntosali avoinna klo 13:00–19:30.

Lauantai ja sunnuntai klo 11.00–17.00 (lauantaisin klo 10.00–11.00 maksuton uintivuoro vammaisille ja pitkäaikaissairaille)

Uintiaika loppuu 20 minuuttia ennen sulkemista, hallista on poistuttava ennen hallin sulkeutumista.

Pukuhuoneiden ovet sulkeutuvat arkisin klo 19.40.

Viikonloppuisin pukuhuoneet ovat auki klo 17.00 saakka.

Liprakassa on ryhmäliikuntatunteja myös muina arkipäivinä.

Katso ryhmäliikuntatuntien aikataulut Liprakan omalta sivulta sekä ohjattujen liikuntaryhmien sivulta.

//Uutista päivitetty 15.1.2020 klo 9:47//

Liprakan logo valkoisella pohjalla.

SOME painikkeet

Sivu arviointi ja palaute