Teknologiaa ekosti-hanke alisivun pääkuva

Navigaatiovalikko

Teknologiaa ekosti -hanke sisältö

Teknologiaa ekosti Liperissä

Teknologiaa ekosti -hanke käynnistettiin varhaiskasvatuksessa syksyllä 2017. Kaksivuotisen, Opetushallituksen rahoittaman hankkeen tavoitteena on kehittää tulevaisuuden innovatiivisia oppimisympäristöjä, jotka edistävät hyvinvointia ja lasten ekososiaalisen sivistyksen kehittymistä.

Luonto on täynnä ihmeellisiä asioita: puro saa vesirattaan pyörimään, linnunlaulun kuuntelu mättäällä saa hyvälle mielelle ja hippaleikki kaverien kanssa puiden lomassa… no, se vain on hauskaa! Mutta miten luonto, kasvit ja eläimet vaikuttavat lapseen ja hänen varhaiskasvatusympäristöönsä, miten teknologia liittyy asiaan ja miten lapsi voisi vaikuttaa omaan ympäristöönsä?

Toiminnan pohjana näkyy Green Care -ajattelu, jolla tarkoitetaan luontoon ja maaseutuun liittyvää ammatillista, tavoitteellista ja vastuullista toimintaa, jolla edistetään hyvinvointia ja elämänlaatua.

Green Care -ajattelun mukaisesti kehitetyissä oppimisympäristöissä korostuvat erilaiset luonnon elementit ja niissä huomioidaan kestävän kehityksen näkökulma. Oppimisympäristöjen kehittäminen on osa Liperin kunnan varhaiskasvatuksen luontoperustaiselle toiminnalle myönnetyn Green Care Luontovoimaa -laatumerkin mukaista toimintaa. Oppimisympäristöissä Green Care -toiminta näkyy muun muassa kasvien kasvatuksena ja kesäkanojen hoitona. Katso sivun alalaidasta päiväkotikohtaisia materiaaleja, mitä olemme toteuttaneet osana hanketta!

Teknologiaa ekosti -hankkeen piirretty logo.

Oppimisympäristöjen kehittämisessä hyödynnetään vahvasti teknologiaa. Teknologiaa käytetään työkaluna oppimisympäristöjen suunnittelussa sekä varhaiskasvatussuunnitelman mukaisen pedagogiikan apuvälineenä. Teknologian monipuolistuessa lasten teknologia-ajattelu laajentuu. Tavoitteena on digitalisoitu oppimisympäristö, jossa teknologiaa käytetään entistä monipuolisempana työkaluna. Perhepäivähoidossa digitalisoitu oppimisympäristö näkyy muun muassa Digireppujen rikastamisena.

Oppimisympäristöjä kehitetään lasten mielenkiinnon kohteiden ja omien ideoiden pohjalta.

Teknologiaa ekosti -hankkeen lähtökohtana onkin, että lapset itse ovat tutkijoita, jotka selvittävät oman toimintansa vaikutuksia ympäristöönsä. Lapset pääsevät tuottamaan sähköä ja tarkkailemaan veden kulutusta sekä suunnittelemaan vaikkapa yrttien kastelujärjestelmää.

Hankkeen taustalla toimii vahva yhteistyöverkosto, johon kuuluvat muun muassa Itä-Suomen yliopisto, Karelia-ammattikorkeakoulu ja erilaisia yrityksiä. Hankkeen aikaansaamista vaikutuksista kerätään tietoa tutkimuksilla, yhteistyökumppanit suunnittelevat teknologisia ratkaisuja yhdessä lasten kanssa ja koko varhaiskasvatuksen Green Care -osaamista kehitetään Karelia-ammattikorkeakoulun järjestämällä koulutuksella.

 

Teknologiaa ekosti -hankkeen logokuva, jossa piirretty hymyilevä hahmo puun vierellä.

 

Teknologiaa ekosti -hanke meillä ja muualla

Tutustu näistä linkeistä hankkeen toimintaan!

Koskinen, Taru: Lisättyä todellisuutta ja talvipuutarhan ihmeitä, blogikirjoitus. (2018)

Yritystä oppimisympäristöihin! -hanke, yhteistyötahojen esittely: Puolivälin päiväkoti, Lautasuon päiväkoti, Liperin päiväkoti.

Palpatzis, Katri & Pukki, Anu: Green Care -koulutuksesta laatua Liperin varhaiskasvatukselle. (2019)

Nuutinen, Salla: Lapset oman oppimisympäristön suunnittelijoina päiväkodissa, pro gradu -tutkielma. (2019)

 

Toiminta päiväkodeissa sisältö

Toiminta päiväkodeissa

Tutustu alasvetovalikoissa päiväkotien Teknologiaa ekosti -hankkeen toimintaan. Löydät valikoista päiväkotien esittelyt sekä päivittyvää materiaalia hankkeen pohjalta toteutetusta toiminnasta. Hankkeisiin liittyviä videoita lataamme Liperin kunnan YouTube-kanavalle ja linkitämme tänne.

 

Asiakirja- ja mediatiedostot

Videoita hankkeen toiminnasta päiväkodeissa

Tutustu Teknologiaa ekosti -hankkeeseen näiden videoiden välityksellä!

 

Uutisen lisäys (ylläpito)

angle-left Aluehallintoviraston päätös Liperin kunnan varhaiskasvatuksesta 10.9.2019

Aluehallintoviraston päätös Liperin kunnan varhaiskasvatuksesta 10.9.2019

Itä-Suomen aluehallintovirasto teki päätöksen Liperin varhaiskasvatuksen toiminnasta 10. syyskuuta 2019. Toimintaa tarkasteltiin kaikissa päiväkodeissa maaliskuusta toukokuuhun 2018. Katso tarkkailuajankohdan päiväkotikohtaiset toimintatilastot uutisen lopusta.

Liperin kunnan varhaiskasvatuksesta on tehty vanhempien ja kuntalaisten toimesta ilmoitus Itä-Suomen aluehallintovirastoon kesällä 2018. Ilmoitus koski henkilöstömitoituksen riittävyyttä, lasten turvallisuutta sekä toiminnan organisointia. Varhaiskasvatus on antanut aluehallintovirastolle sen pyytämät selvitykset lasten ja henkilökunnan määristä tunneittain.

Itä-Suomen Aluehallintovirasto on antanut asiasta 10.9.2019 päätöksen. Päätöksessä todetaan, että kunnan varhaiskasvatuksen järjestämisessä tulee jatkossakin kiinnittää huomiota henkilöstömitoituksen toteutumiseen.

Päiväkotien ja vuoropäiväkodin henkilöstömitoitukseen kiinnitetään huomiota etenkin ryhmissä, joissa on alle ja yli 3-vuotiaita lapsia. Huomiota tulee kiinnittää erityisesti, kun ryhmissä on erilainen henkilöstömitoitus alle ja yli 3-vuotiaille lapsille. Jo selvityksen aikaan muutoksia on tehty ja samalla tarkennettu ryhmiin sijoitettavien lapsien ikäjakautumaa ja hoitoaikoja. Näillä ennakoivilla toimenpiteillä henkilöstömitoitus on helpommin hallittavissa.

Varhaiskasvatukseen on lisätty resurssihenkilöstöä sijaistamaan vakituista henkilöstöä esimerkiksi sairauspoissaolojen ajaksi. Järjestelyllä turvataan sijaisten saanti, eikä kunnan varhaiskasvatus ole riippuvainen ulkopuolisista sijaisista.

Aluehallintovirasto esittää myös, että varhaiskasvatuksen järjestäjä kiinnittää huomiota lapsiryhmien omiin toimitiloihin. Jokaisella lapsiryhmällä on lähtökohtaisesti omat toimitilat, kun on päätetty toimia yhdelle, kahdelle tai kolmelle kasvattajalle mitoitetussa lapsiryhmässä.

Aluehallintovirasto on ottanut kantaa lasten varhaiskasvatuspäätöksen sisältöön ja esittänyt korjattavaksi sanamuodon vastaamaan lainsäädäntöä. Päätöksissä on lukenut ”lapsen oikeus varhaiskasvatukseen enintään 20 tuntia viikossa”, kun se tulee olla muodossa ”lapsen oikeus varhaiskasvatukseen 20 tuntia viikossa”. Päätöstekstit on korjattu ohjeen mukaisiksi.

Allaolevasta linkistä on nähtävissä tarkkailuajanjakson päiväkotikohtaiset toimintatilastot, joiden perusteella on laskettu Liperin päiväkotien lapsi- ja henkilöstömäärät vuoden 2018 maalis-, huhti- ja toukokuun jokaiselle päivälle. Tilastoissa on merkitty punaisilla kehyksillä päivät, joiden aikana ylitystä on tapahtunut tai voinut leimausten mukaan tapahtua. Keltaisella merkitty miinusmerkkinen luku kertoo, minkä verran henkilöstövajausta on ollut minäkin päivänä. Jos luku on positiivinen, päiväkodeissa on ollut väljyyttä.

Hyvinvointilautakunta käsittelee aluehallintoviraston päätöksen lokakuun kokouksessaan ja antaa selvityksen aluehallintovirastolle tehdyistä toimenpiteistä.

Mikäli kysyttävää herää, voit olla yhteydessä suoraan oman lapsesi päiväkodin esimieheen, joka voi tarvittaessa näyttää lasten läsnäoloajat, henkilöstömäärät, sekä kertoa tilanteista, joissa poikkeamia on voinut syntyä.

Uutista täydennetty 12. syyskuuta 2019.

Puinen puheenjohtajan nuija pöydällä.

SOME painikkeet

Sivu arviointi ja palaute