YTYÄ-blogi
YTYÄ-blogi pääkuva
YTYÄ-blogit
YTYÄ logokuvat
YTYÄ-blogit, sisältö
Tutustu YTYÄ-hankkeen blogeihin
YTYÄ -blogi, joulukuu 2023
YTYÄ - Summa summarum
Marraskuussa jätimme tässä blogissa haikeita hyvästejä ja lämpimiä kiitoksia. Nyt on viimeisen blogin aika. Kirjoitus on pieni summaus hankkeen vaiheista ja aikaan saadusta. Pieni, sillä lähes neljään hankevuoteen ja neljään hankekuntaan on mahtunut paljon asioita.
YTYÄn toiminta käynnistyi alkuvuodesta 2020. Maaliskuussa korona lamautti toiminnot ja työmarkkinat. Siirryttiin etätöihin, kehitettiin etävalmennusta ja suunniteltiin tulevaa. Asiakastyö pääsi alkamaan toden teolla vasta pandemian ja rajoitusten hellitettyä.
Uudenlaista ulottuvuutta työskentelyyn toi työllisyyden kuntakokeilujen käynnistyminen maaliskuussa 2021. Kokeiluissa osa TE-toimiston tehtävistä siirrettiin lainsäädännöllä kokeilukunnan tehtäviksi vuosina 2021–2024. Tarkoituksena on työllisyyspalveluiden vaikuttavuuden parantaminen. YTYÄ-hankekunnissa tavoitetta kehitettiin kunnan, kuntakokeilun ja hankkeen työntekijöiden yhteisvoimin saman katon alla. Kuhunkin kuntaan syntyi tätä kautta mm. työllisyyspalvelujen matalan kynnyksen palvelupisteet, joissa työnhakija saa tarvitsemansa tukipalvelut yhden luukun periaatteella.
Synenergiahyöty kuntakokeilu kanssa tehdyssä yhteistyössä on ollut merkittävä. Tiedon kulku ja asiakkaiden ohjautuminen hankkeen valmennukseen helpottui. Moniammatillisessa työssä toimijoiden erilaiset tärkeät roolit korostuvat. Asiakkaiden on ollut mm. helpompi kertoa työttömyyden todelliset syyt työhönvalmentajalle kuin virkailijalle, jolloin pelkona voi olla työttömyysetuuden menettäminen. Yhdessä on sitten ratkottu näitä haasteita.
Yhteistyön kehittäminen on ollut kaiken a ja o. Yhteistyötä on tehty laajasti mm. oppilaitosten, työnantajien, elinkeinoyhtiöiden, Hyvinvointialueen, toisten hankkeiden ja järjestösektorin kanssa. Yhdessä on järjestetty mm. rekrytointitapahtumia, infotilaisuuksia koulutuksista ja työmahdollisuuksista, digineuvontaa, talousneuvolaa, yritysvierailuja ja vertaisryhmätoimintoja. Kunnissa on panostettu myös kuntien omien palkkatukityöpaikkojen kehittämiseen sekä kehitetty tukea palkkatuella työllistäville yhdistyksille.
Työllistymispoluilla eteneminen on edellyttänyt usein asiakkaalta oman osaamisen kehittämistä sekä tukea erilaisissa elämäntilanteessa. Asiakkaille on hankittu mm. työllistymistä edistäviä ammatillisia lyhytkoulutuksia, psykososiaalista lyhytterapiaa, digitaitovalmennusta, bussikortteja työhön/koulutukseen kulkemisen aloittamisen tueksi sekä työvaatteita. Työhönvalmentajat ovat olleet asiakkaan tukena pitkilläkin poluilla asiakkaan omaan tarpeen mukaan.
Lopuksi numeroita. 944 asiakasta neljässä kunnassa. 266 yhteistyöyritystä. 66 verkostokumppania. 61 % asiakkuuden päättäneistä on tähän mennessä edennyt työhön tai koulutukseen (tämä ei ole vielä ihan lopullinen tulos). 97 % palautekyselyyn vastanneista koki saaneensa palvelusta hyvin tai erinomaisesti henkilökohtaista tukea, ohjausta ja neuvontaa.
Nyt hanke hiljenee. Useat valmentajista ovat jo lomilla tai siirtyneet/siirtymässä uusiin työtehtäviin. Koordinaattori-Minna työstää parhaillaan loppuraporttia. Hankkeen hallinnoinnissa on suuri työ, joten tsemppiä loppurutistuksiin Minnalle.
Vielä kerran lämmin kiitos kaikille. Työllisyyden hoito on yhteinen asia.
Terveisin Ytyä-tiimi
Ps. Oletko tutustunut jo valmentaja-Sannan kehittämään digitaitojen kartoittamisen työkaluun työnhaun digipakkaan? Olisiko tämä hankkeen konkreettisin tuotos? 😊