Vesihuolto pääkuva

Navigaatiovalikko

Vesihuoltolaitos sisältö

Vesihuoltolaitos

Vesilaitos toimittaa talousveden kuluttajille ja ottaa vastaan jäteveden.

Liperin kunnan vesilaitos toimittaa kuluttajille laatuvaatimukset ja -suositukset täyttävän talousveden. Laitos myös vastaanottaa jäteveden ja johtaa sen Joensuun Veden Kuhasalon jätevedenpuhdistamolle käsiteltäväksi.

Vesilaitoksella on käytössään viisi vedenottamoa. Niistä kaksi sijaitsee Ylämyllyllä, yksi kirkonkylällä ja kaksi Viinijärvellä.

Ylämyllyn verkostosta vettä johdetaan myös Liperin kirkonkylälle hieman reilu puolet kirkonkylän ja siihen liitettyjen vesiosuuskuntien tarvitsemasta vuorokautisesta vesimäärästä.

Verkostoon pumpataan vettä noin 1600–1700 kuutiometriä vuorokaudessa. Käyttövesiverkoston kokonaispituus on 137 kilometriä ja jätevesiverkoston pituus 160 kilometriä.

Vesilaitos hoitaa ja pitää kunnossa myös ison määrän jätevedenpumppaamoja: vuoden 2017 lopussa niitä oli 62 kappaletta.

Olemme ottaneet loppuvuodesta 2023 käyttöön myös tekstiviestipalvelun vesihuollon häiriötilanteiden ilmoituksille.

Liperin kunnan alueella olevat julkiset puhelinnumerot ovat automaattisesti tekstiviestipalvelun piirissä. Viestien vastaanottaminen on asiakkaille maksutonta. Jos numerosi on salainen tai esimerkiksi työnumero, voit lisätä sen itse palveluun ylläolevasta linkistä löytyvällä Häiriöviestinnän sivulla.

Sisältöjulkaisija

Vikailmoitus Vesi, viemäri, kunnan kiinteistöt

Vikailmoitusnumero virka-ajan ulkopuolella
 0400 575 447

Asiakirja- ja mediatiedostot

Vesihuoltolaitoksen riskinarviointi sisältö

Vesihuoltolaitoksen riskinarviointi

Terveydensuojeluviranomainen on hyväksynyt Liperin vesihuoltolaitoksen riskinarvioinnin 15.9.2020.

Riskinarviointi on tehty Maailman terveysjärjestön suositteleman Water Safety Plan -periaatteen mukaisesti. Riskitarkastelu tehtiin järjestelmällisesti ja kattavasti jo vuonna 2016 matriisipohjaisella riskinarviotyökalulla ja päivitettiin talousveden tuotantoon liittyvien toimintojen osalta vuonna 2020.

Kaikki toiminnon osa-alueet käytiin tarkastelussa läpi johdonmukaisesti käsittäen pohjaveden muodostumisalueet, vedenottamot, vedenkäsittelyt sekä vedenjakeluverkostot ja vesisäiliöt.

Liperissä viime vuosina tehdyt vesitornisaneeraukset (Viinijärvi 2014, Ylämylly 2018 ja kirkonkylä 2019–2020) ovat vähentäneet talousveden laadun riskitekijöitä.

Usealle pohjavesialueelle hajautettu vedenotto sekä yhteydet muiden vesilaitosten verkostoihin vähentävät riskiä vedenjakeluvarmuuden suurille ja pitkäkestoisille häiriöille.

Selvitykset uuden vedenottamon käyttöönotolle ovat menossa ja tällä toimenpiteellä on tarkoitus varmistaa hyvälaatuisen talousveden riittävä määrä myös tulevaisuudessa.

Riskintarkastelun yhteydessä laadittiin talousvesiasetuksen päivityksen 683/2017 mukainen riskienhallinnan aikataulutettu toimenpideohjelma vastuuhenkilöineen merkittävimmille riskeille.

Painopiste toimenpideohjelmassa on ennakolta varautumisessa harvinaisempiin häiriötilanteisiin.

Riskienhallintaa on myös veden laadun jatkuvatoimiseen seurantaan sekä verkostojen kuntoselvityksiin kehitettävän teknologian seuraaminen ja niiden mahdolliset hankinnat.

Riskienhallintatoimien riittävyys ja toteutuminen varmistetaan tässä yhteydessä laaditulla seurantaohjelmalla. Toimenpiteitä on tarkoitus tarkastella säännöllisesti noin kolmen vuoden välein.

Uutisen lisäys (ylläpito)

angle-left Hallituksen linjaamat toimenpiteet koronavirustilanteen hallitsemiseksi

Hallituksen linjaamat toimenpiteet koronavirustilanteen hallitsemiseksi

Tässä julkaisussa on valtioneuvoston kanslian tiedote hallituksen 16.3.2020 julkaisemista linjauksista. Liperin kunnanhallitus on käsitellyt asiaa 16.3.2020 kokouksessaan ja valtioneuvoston toimia valmistellaan. Valtioneuvoston ilmoittamat toimet tulevat voimaan 18.3.2020.

Hallitus linjasi 16. maaliskuuta 2020 lisätoimenpiteistä koronavirustilanteen hoitamiseksi Suomessa. Linjattujen toimenpiteiden tarkoituksena on suojata väestöä sekä turvata yhteiskunnan ja talouselämän toiminta. Linjaukset ovat voimassa 13. huhtikuuta 2020 asti. Hallitus on todennut yhteistoiminnassa tasavallan presidentin kanssa, että maassa vallitsee koronavirustilanteen vuoksi poikkeusolot.

Valtioneuvosto ja toimivaltaiset viranomaiset saattavat päätökset ja suositukset voimaan valmiuslain, tartuntatautilain ja muun lainsäädännön mukaisesti. Toimivaltaiset viranomaiset antavat tarkempia ohjeita vastuidensa mukaisesti. Hallitus antaa valmiuslain käyttöönottoasetuksen eduskunnalle tiistaina 17. maaliskuuta 2020.

Hallituksen linjaamat toimenpiteet

  1. Varhaiskasvatuksen toimintayksiköt ja niiden yhteydessä järjestettävä esiopetus pidetään toiminnassa. Näin turvataan yhteiskunnan toiminnan kannalta kriittisten alojen henkilöstön lasten pääsy varhaiskasvatukseen ja mahdollistetaan vanhemmille työssäkäynti. Valtioneuvosto linjaa, että ne vanhemmat ja huoltajat, joiden on mahdollista järjestää lapsen hoito kotona, menettelevät niin.
  2. Koulujen, oppilaitosten, yliopistojen ja ammattikorkeakoulujen sekä kansalaisopistojen ja muun vapaan sivistystyön tilat suljetaan ja lähiopetus niissä keskeytetään. Poikkeuksellisesti kuitenkin järjestetään koulussa järjestettävä esiopetus sekä perusopetuksen 1-3 luokkien lähiopetus niiden vanhempien lapsille, jotka työskentelevät yhteiskunnan toiminnan kannalta kriittisillä aloilla. Lisäksi poikkeuksena järjestetään erityisen tuen päätöksen saaneiden oppilaiden lähiopetus sitä tarvitseville, kuitenkin niin että ne vanhemmat ja huoltajat, joiden on mahdollista järjestää lapsen hoito kotona, menettelevät näin. Edellä mainitut järjestelyt tulevat voimaan keskiviikkona 18.3.2020.
  3. Lähiopetuksen sijaan kaikkien yliopistojen, ammattikorkeakoulujen sekä ammatillisen koulutuksen, lukiokoulutuksen ja perusopetuksen järjestäjien opetus ja ohjaus järjestetään mahdollisimman laajalti vaihtoehtoisilla tavoilla, muun muassa etäopiskelua, erilaisia digitaalisia oppimisympäristöjä ja -ratkaisuja sekä tarvittaessa itsenäistä opiskelua hyödyntäen.
  4. Ylioppilastutkinnon kokeet toteutetaan 13.3.2020 julkaistussa tiivistetyssä aikataulussa 23.3.2020 mennessä huomioiden terveysviranomaisten antamat määräykset.
  5. Rajoitetaan julkiset kokoontumiset kymmeneen henkilöön ja suositellaan välttämään tarpeetonta oleilua yleisillä paikoilla.
  6. Suljetaan valtion ja kuntien museot, teatterit, Kansallisooppera, kulttuuritalot, kirjastot, kirjastoautot, Kansallisarkiston asiakas- ja tutkijasalipalvelut, harrastustilat ja -paikat, uimahallit ja muut urheilutilat, nuorisotilat, kerhotilat, järjestöjen kokoontumistilat, vanhusten päivätoiminta, kuntouttava työtoiminta ja työkeskukset. Suositellaan yksityisen ja kolmannen sektorin toimijoiden sekä uskonnollisten yhteisöjen toimivan samoin.
  7. Kielletään vierailut vanhusten ja muiden riskiryhmien asumispalveluyksiköissä.
  8. Kielletään ulkopuolisten vierailut hoitolaitoksissa, terveydenhuollon yksiköissä ja sairaaloissa pois lukien tapauskohtaisesti arvioiden kriittisesti sairaiden ja lasten oireettomat läheiset, saattohoidossa olevien läheiset sekä puoliso tai tukihenkilö synnytysosastolla.
  9. Julkisen sektorin työnantajat määräävät ne julkisen sektorin työntekijät etätyöhön, joiden työtehtävät sen mahdollistavat.
  10. Toimintaohjeena yli 70-vuotiaat velvoitetaan pysymään erillään kontakteista muiden ihmisten kanssa mahdollisuuksien mukaan (karanteenia vastaavat olosuhteet), poislukien kansanedustajat, valtiojohto ja kunnalliset luottamushenkilöt.
  11. Lisätään sosiaali- ja terveydenhuollon kapasiteettia julkisella ja yksityisellä sektorilla. Samanaikaisesti vähennetään kiireetöntä toimintaa. Yksityisen sektorin kapasiteetti otetaan yhteiseen käyttöön tarpeen mukaan. Samaan aikaan joustetaan lakisääteisistä määräajoista ja velvoitteista.
  12. Kasvatetaan korona-testauskapasiteettia. THL tukee alueita tältä osin.
  13. Kriittisen henkilöstön osalta poiketaan työaikalain ja vuosilomalain säännöksistä sekä yksityisellä että julkisella sektorilla.
  14. Varaudutaan velvoittamaan erityisesti sosiaali- ja terveydenhuollon sekä sisäisen turvallisuuden koulutettuja ammattihenkilöitä tarpeen mukaan töihin.
  15. Ihmisten liikkumista voidaan rajoittaa henkeä ja terveyttä uhkaavan vakavan vaaran vuoksi.
  16. Kansanterveyden ja terveysturvallisuuden vuoksi aloitetaan valmistelu Suomen rajojen sulkemiseksi pikaisella aikataululla kansainvälisiä velvoitteita noudattaen. Keskeytetään matkustaja- ja henkilöliikenne Suomeen niin pian kuin mahdollista, lukuun ottamatta Suomen kansalaisten ja Suomessa asuvien henkilöiden paluuta. Suomen kansalaisten ja Suomessa asuvien henkilöiden ei pidä matkustaa ulkomaille. Suomalaisille matkailijoille suositellaan välitöntä paluuta Suomeen. Pohjois- ja länsirajan yli sallitaan välttämätön työssäkäynti ja muu välttämätön asiointi. Tavara- ja rahtiliikenne jatkuu normaalisti.
  17. Ulkomailta palaavat suomalaiset ja Suomessa pysyvästi asuvat henkilöt ohjataan kahden viikon karanteenia vastaaviin olosuhteisiin.
  18. Ulkomailta palaavien tulee sopia työhön paluunsa ajankohdasta ja kahden viikon poissaolosta yhdessä työnantajansa kanssa.
  19. Puolustusvoimat turvaa toimintansa jatkuvuuden ja valmiuden kaikissa tilanteissa. Muita viranomaisia valmistaudutaan tukemaan tarpeen mukaan.
Liperin logo harmaalla pohjalla

Yhteystiedot

Kari Riikonen

Vesihuoltopäällikkö
 0400 279 991
kari.riikonen@liperi.fi
Varolantie 3, 83100 Liperi

Sirpa Nissinen

Toimistosihteeri
 040 630 0695
sirpa.nissinen@liperi.fi
Varolantie 3, 83100 Liperi

Kirkonkylän ja Viinijärven alue

SOME painikkeet

 

Sivu arviointi ja palaute