Oppilashuolto pääkuva

Navigaatiovalikko

Oppilashuolto sisältö

Oppilashuolto

Oppilashuolto toimii oppimisen ja koulunkäynnin tuen rinnalla. Se edistää fyysistä ja psyykkistä hyvinvointia, vahvistaa yhteisöllisyyttä ja ehkäisee ongelmien syntymistä.

Oppilashuolto jaetaan yhteisölliseen ja yksilölliseen oppilashuoltoon. Se toimii oppimisen ja koulunkäynnin tuen rinnalla, ennaltaehkäisee ongelmien syntymistä ja täydentää oppilaan saamaa yleistä, tehostettua tai erityistä tukea.

Oppilashuolto edistää myös koko kouluyhteisön hyvinvointia, turvallisuutta ja yhteisöllistä toimintaa, parantaa ympäristön esteettömyyttä ja lisää kodin ja koulun välistä yhteistyötä.

Yhteisöllinen oppilashuolto

Oppilashuolto on ensisijaisesti ennaltaehkäisevää yhteisöllistä oppilas- tai opiskelijahuoltoa. Yhteisöllinen oppilashuoltotyö kuuluu kaikille koulussa työskenteleville. Se vahvistaa koulun yhteisöllistä toimintakulttuuria ja tukee kokonaisvaltaisesti hyvinvointia ja turvallisuutta. 

Koulukohtaisen oppilashuoltotyön suunnittelusta ja toteuttamisesta vastaa tehtävää varten perustettu oppilashuoltoryhmä. Ryhmään voivat kuulua rehtori, erityisopetuksen edustaja, opettajat, oppilashuollon palveluiden työntekijät, huoltajien edustaja ja kutsuttaessa alueella toimivat muut asiantuntijat.

Yhteisöllisen oppilashuollon kokousmuistiot ovat julkisia ja niitä voit lukea koulujen kotisivuilla.

Yksilöllinen oppilashuolto

Oppilaalla on oikeus myös yksilökohtaiseen oppilashuoltoon. Se tarkoittaa koulu- ja opiskeluterveydenhuoltoa, psykologi- ja kuraattoripalveluita, monialaista yksilökohtaista opiskeluhuoltoa sekä tarvittavia sosiaali- ja terveyspalveluita.

Yksilökohtainen oppilashuolto edistää oppimista, psyykkistä ja fyysistä terveyttä sekä sosiaalista hyvinvointia.

Yksilökohtainen oppilashuolto on suunnitelmallista ja monialaista yhteistyötä, johon voi kuulua opetustoimi, sosiaali- ja terveystoimi, oppilas ja hänen huoltajansa sekä muut tarvittavat tahot. Asiantuntijaryhmä kutsutaan koolle, kun lapsen fyysisestä, psyykkisestä tai sosiaalisesta hyvinvoinnista herää huolia. Yksilökohtainen oppilashuolto perustuu vapaaehtoisuuteen, eli sitä varten tarvitaan huoltajan suostumus.

Oppilashuollon suunnitelmat, toteutumisen ja arvioinnin kirjaamme oppilashuoltokertomukseen ja potilastietojärjestelmään tai asiakastietojärjestelmään. Näitä salassa pidettäviä tietoja luovutetaan vain hyvin perustellusta pyynnöstä. Oppilashuoltokertomuksista muodostuu oppilashuoltorekisteri.

 

Oppilashuolto katso myös nämä

Katso myös nämä

Uutisen lisäys (ylläpito)

angle-left Kevätlukukauden ensimmäisellä viikolla useita altistumisia eri kouluissa

Kevätlukukauden ensimmäisellä viikolla useita altistumisia eri kouluissa

Koska sairastumisten ja altistumisten määrä on suuresti kasvanut, Liperin kunnan perusopetus ei enää tiedota jokaisesta altistumismahdollisuudesta kuntatasoisesti.

Liperin perusopetuksessa ja esiopetuksessa on kevätlukukauden ensimmäisen kouluviikon aikana tullut ilmi useita korona-altistumisia.

Mahdollisuus altistumiseen on ollut ainakin Ylämyllyn koulun kaikissa yksikössä ja esiopetuksessa, Viinijärven koululla sekä Liperin koululla. Osa altistumisista on tullut tietoon Siun soten kautta ja osa huoltajan ilmoituksen perusteella.

Koska sairastumisten ja altistumisten määrä on suuresti kasvanut, Liperin kunnan perusopetus ei enää tiedota jokaisesta altistumismahdollisuudesta kuntatasoisesti. Tiedottaminen kohdennetaan altistuneiden oppilaiden huoltajille sekä henkilökunnalle.

THL on linjannut, että oleskelu koronavirukseen sairastuneen kanssa samassa luokkahuoneessa tai vastaavassa tilassa varhaiskasvatuksessa, koulussa tai oppilaitoksessa katsotaan pienen riskin altistumiseksi.

THL suosittelee, että sairastuneen kanssa samassa tilassa oleskelleille tiedotetaan mahdollisesta altistumisesta ja annetaan ohjeet seurata oireita. Jos oireita myöhemmin ilmenee, tulee jäädä pois varhaiskasvatuksesta tai lähiopetuksesta ja vapaaehtoisesti välttää kodin ulkopuolisia kontakteja vähintään viiden vuorokauden ajan.

Koronavirukselle mahdollisesti altistuneet oppilaat voivat jatkaa koulunkäyntiä normaalisti, mutta jos lapselle ilmaantuu koronaviruksen oireita, täytyy jäädä sairastamaan kotiin ja hakeutua koronanäytteeseen. Oireita tulee seurata 10 vuorokauden ajan. Altistuksen jälkeen mahdolliset oireet alkavat 1–10 vuorokauden sisällä, tavallisesti 5–6 päivää altistumisesta.

Koronaviruksen oireita ovat yskä, kuume, hengenahdistus, päänsärky, haju- tai makuaistin häiriöt, nuha, nenän tukkoisuus, voimattomuus, väsymys, lihaskivut, kurkkukipu, kurkun karheus, pahoinvointi, oksentelu tai ripuli.

Näytteeseen tulee hakeutua koronarokotteiden saannista huolimatta. Ajan voi varata Omaolo-palvelusta tai päivystysavusta p. 116 117.

Lisätietoja löytyy Siun soten ja THL:n verkkosivuilta:

Kertakäyttöisiä kasvomaskeja pöydällä pinossa

Lisätietoja:

SOME painikkeet

 

Sivu arviointi ja palaute