Ylämyllyn nuorisotalolla on keskiviikkoiltapäivänä iloista hulinaa ja puheensorinaa: alkamassa on nuorisovaltuuston kokous, tällä kokoonpanolla ensimmäinen järjestäytymiskokouksen jälkeen.
Valtuuston jäsenistä erityisen iso määrä on tällä kertaa uusia, sillä kymmenestä vain kolme on edellisestä valtuustosta jatkavia jäseniä. Miltä nuorisovaltuustossa mukana oleminen maistuu näin alussa uusille tulokkaille?
”Hauskalta vaikuttaa!”
”Pääsee vaikuttamaan oman kotikunnan asioihin, nuorten asioihin.”
”Ihan jees”, joku kirjoittaa Teamsiin, jonka kautta osa on mukana etäyhteydellä.
Liperiläisten nuorten ääni kuuluviin
Liperin kunnan nuorisovaltuusto kokoontuu kerran kuussa. Nuorisovaltuuston toiminta on monipuolista, eikä se jää pelkkään kokouspöydän ääressä istuskeluun: nuorisovaltuusto voi esimerkiksi tehdä aloitteita kunnan toimielimiin, olla mukana kannanotoissa ja järjestää tapahtumia sekä muuta tekemistä kunnan nuorisolle.
Nuorisovaltuustosta pääsee osallistumaan myös laajemmin kunnan päätöksentekoon, sillä nuorisovaltuustolla on edustaja Liperin kunnan hyvinvointi- ja elinympäristölautakunnissa läsnäolo- ja puheoikeudella. Liperin nuorisovaltuuston edustajat ovat mukana myös Pohjois-Karjalan maakunnallisen nuorisovaltuuston toiminnassa.
Nuorisovaltuusto edustaa liperiläisten nuorten ääntä niin kunnallisesti, maakunnallisesti ja valtakunnan tasolla kuin myös kansainvälisissä kokoontumisissa.
”Nuorisovaltuuston kautta pääsee vaikuttamaan Liperin asioihin sisältä ja ulkoa. Kokouksissa päätetään tärkeistä asioista, ideoidaan ja suunnitellaan toimintaa – hyvä suunnitelma on pohja hyvälle työlle. Ei me ehkä valloiteta maailmaa, mutta vähintään jotain yhtä hienoa”, puheenjohtaja Emmi Reijonen innostuu.
Kouluvierailuja odotetaan
Nuorisovaltuusto valitaan vaalilla kahden vuoden välein, jolloin kuka tahansa liperiläinen 13-18-vuotias nuori voi asettua ehdolle ja äänestää. Kynnys on matala. Mukaan tulevalta toivotaan innokasta mieltä ja halua osallistua sekä vaikuttaa siihen, miten viihtyisä paikka kunta on nuorille.
Miten nykyiset jäsenet sitten innostuivat lähtemään mukaan? Tärkeimmäksi syyksi nousee halu vaikuttaa siihen, millainen paikka kunta on nuorille. Nuorisovaltuuston kautta on mahdollista viedä eteenpäin sellaisia asioita, joita nuoret kuntaan haluaisivat. Viime aikoina nuorisovaltuusto on ajanut eteenpäin esimerkiksi sitä, että kuntaan saataisiin avoin hengailupaikka, jossa nuoret saisivat katon pään päälle silloinkin, kun nuorisotalo on kiinni.
Moni on tullut innostetuksi mukaan jonkun jo mukana olevan kautta. Sana kiirii hyvin nuorten keskuudessa, ja parhaimpia tapoja saada mukaan uusia nuoria on mennä kertomaan aiheesta sinne, missä nuoret ovat.
Illan kokouksen yhtenä aiheena onkin se, että koronatauon jälkeen päästäisiin taas tekemään suosittuja kouluvierailuja ja kertomaan mahdollisuuksista, joita nuorisovaltuustotoiminta tarjoaa.