Maksuton koulukuljetus

Navigaatiovalikko

Maksuton koulukuljetus sisältö

Maksuton koulukuljetus

Maksuttoman koulukuljetuksen voi saada muun muassa matkan pituuden tai vaarallisuuden perusteella.

Koulukuljetus on tietyissä tapauksissa maksutonta. Paikat maksuttomasta koulukuljetuksesta jaamme seuraavien kriteerien perusteella.

1. Matkan pituus

Koulukuljetus on maksutonta esikoululaisille ja ensimmäisen ja toisen luokan oppilaille, jos koulumatka on yli 3 kilometriä tai jos koulumatkalla on vartioimattoman tasoristeyksen ylitys.

Kuljetus on maksutonta myös 3–9-luokan oppilaille, joiden koulumatka on yli 5 kilometriä.

Matkan pituuden perusteella myönnämme paikat maksuttomassa koulukuljetuksessa automaattisesti, eli paikkaa ei tarvitse erikseen hakea.

2. Matkan vaarallisuus

Koulukuljetus on maksutonta, jos matka on oppilaalle vaarallinen.

Arvioimme tien vaarallisuuden Tiehallinnon Koululiituohjelman suositusten mukaan ja vertailemme teitä toisiinsa niin, että tilanne on yhdenvertainen kunnan kaikilla koulualueilla. Voimme huomioida arvioinnissa myös riistanhoitoyhdistyksen varmentamat petohavainnot.

Mikäli koululaisen matka pysäkille kulkee vaaralliseksi luokitellun tien varressa, arvioimme tapauskohtaisesti, onko se kohtuullinen matka kulkea jalan. Myös vaaralliseksi luokitellun tien ylitykset arvioidaan tapauksen mukaan, jos ylitys on tarpeen pysäkille pääsemiseksi tai sieltä lähtemiseksi. Ylitys voi olla kohtuullinen, jos se tapahtuu säännöllisesti tutussa kohdassa. Tilausliikenteen kuljettajat pyrkivät aina ottamaan ja jättämään oppilaat tien turvalliselle puolelle, mikäli se on mahdollista.

Paikkaa maksuttomaan kuljetukseen ei tarvitse erikseen hakea, jos lapsesi koulumatka on arvioitu vaaralliseksi.

3. Matkan vaikeus tai rasittavuus

Pyydä kouluterveydenhuollosta lapsellesi lausunto koulumatkan vaikeudesta tai rasittavuudesta. Lausunto itsessään ei vielä oikeuta kuljetukseen, vaan päätämme kuljetuksen tarpeellisuudesta ja laajuudesta aina tapauskohtaisesti. 

Kuljetuspäätöksen teemme enintään lukuvuodeksi kerrallaan, ellei lausunnossa käy ilmi, että perusteet ovat luonteeltaan pysyviä. Hae lapsellesi kuljetusta vapaamuotoisella hakemuksella hyvinvointipalveluista.

Jos sinulla on perusteeksi asiantuntijalausunto esimerkiksi lääkäriltä, liitä se mukaan hakemukseen.

4. Asiantuntijalausunto

Koulukuljetus on maksutonta silloin, kun lapsi on siirretty toissijaiseen kouluun hyvinvointikoordinaattori-rehtorin, lääkärin ja/tai psykologin lausunnon perusteella.

Tällöin paikkaa ei tarvitse hakea, vaan myönnämme sen automaattisesti.

Saattoavustus

Maksuttoman kuljetuksen vaihtoehto on saattoavustus. Saattoavustusta voimme myöntää, jos kuljetusta ei ole mahdollista järjestää oppilaan kotipaikan sijainnin, aikataulujen sovittamisen tai oppilaan sairaudesta tai vammasta johtuvan erityisen syyn vuoksi.

Saattoavustuksesta sovimme kanssasi ennen kuljetuksen aloittamista. Avustuksen määrä on kulloinkin voimassa oleva Kelan oman auton käytöstä maksama korvaus. Maksamme saattoavustuksen sinulle jälkikäteen laskun perusteella.

Hae saattoavustusta hyvinvointipalveluista.

Uutisen lisäys (ylläpito)

angle-left Alaikäisten tupakka- ja nikotiinituotteiden käyttö huolettaa pohjoiskarjalaisia

Alaikäisten tupakka- ja nikotiinituotteiden käyttö huolettaa pohjoiskarjalaisia

Pohjois-Karjalassa toteutettiin syksyllä 2023 maakunnallinen päihdetilannekysely. Liperiläisten vastaajien mukaan tärkeimpinä keinoina päihdehaittojen ehkäisemiseksi nähtiin turvallinen ja kannustava kasvuympäristö, tiedon lisääminen päihteistä ja päihteiden haitoista sekä kasvua tukeva varhaiskasvatus ja perusopetus

Pohjoiskarjalaiset toivovat nykyistä enemmän puuttumista alaikäisten tupakka- ja nikotiinituotteiden käyttöön. Asia käy ilmi päihdetilannekyselystä, joka toteutettiin Pohjois-Karjalassa syksyllä 2023. Kyselystä selvisi myös, että tupakointi, nuuskan käyttö sekä sähkösavukkeiden käyttö ovat ilmiöitä, joita pohjoiskarjalaiset ovat asuinympäristöissään eniten havainneet.

Kyselyllä selvitettiin pohjoiskarjalaisten näkemyksiä päihteiden, tupakka- ja nikotiinituotteiden sekä rahapelien käytöstä ja mielipiteitä päihdehaittojen vähentämisen keinoista.

Kyselyyn vastasi yli 2600 yli 13-vuotiasta pohjoiskarjalaista. Liperistä vastauksia saatiin 428.

Suurimmat vastaajien ikäryhmät Liperissä:

  • Alle 18-vuotiaat (66 %)
  • 31–45-vuotiaat (17 %)
  • 46–60-vuotiaat (10 %)

Liperiläisten vastausten mukaan ehkäisevien toimenpiteiden tulisi kohdentua päihteiden välittämiseen alaikäisille, päihteiden käyttöön koulujen ja oppilaitosten alueella sekä alaikäisten päihteiden käyttöön.

Tärkeimpinä keinoina päihdehaittojen ehkäisemiseksi nähtiin turvallinen ja kannustava kasvuympäristö, tiedon lisääminen päihteistä ja päihteiden haitoista sekä kasvua tukeva varhaiskasvatus ja perusopetus.

Nikotiinituotteet yleistyneet

On havaittu, että myynti lähellä nuoria ja lapsia lisääntynyt ja kaikkien tahojen on tärkeää havahtua tilanteeseen. Vastauksissa ilmeni, että Liperissä noin yksi neljästä vastaajasta oli havainnut tupakka- ja nikotiinituotteiden välittämistä ja noin yksi kuudesta oli havainnut alkoholin välittämistä alaikäisille.

Alaikäisten (alle 18 v.) vastauksissa lähes joka kolmas oli havainnut tupakka- ja nikotiinituotteiden välittämistä. Kaikista vastaajista yli puolet 61 % oli havainnut alaikäisten tupakka- ja nikotiinituotteiden käyttöä.

Myös Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen toteuttamasta Kouluterveyskyselyssä 2023 ilmeni, että sähkösavukkeiden ja nikotiinipussien käyttö on Pohjois-Karjalassa yleisempää kuin valtakunnallisesti.

Kouluterveyskyselyn mukaan sähkösavukekokeilut sekä päivittäinen käyttö ovat moninkertaistuneet koululaisten ja toisen asteen opiskelijoiden joukossa. Sähkötupakan käyttö on lisääntynyt jopa alakoululaisten keskuudessa.  

Tieto ohjaa kehittämistoimia

Päihdetilannekyselyn tuloksia hyödynnetään Pohjois-Karjalan kuntien ja hyvinvointialueen ehkäisevän päihdetyön sisällön ja toimien kehittämisessä.

Alaikäisten tupakka- ja nikotiinituotteiden käytön ehkäisy on nostettu myös alueellisessa ehkäisevän päihdetyön toimintasuunnitelmassa yhdeksi kehittämiskohteeksi.

– Viime vuonna on pyritty lisäämään nuorten parissa työskentelevien sekä huoltajien tietämystä uusista nikotiinituotteista, jotta he tietäisivät, millaisia nämä tuotteet ovat ja millaisia ilmiöitä niihin liittyy. Oikea tieto auttaa lapsia ja nuoria kohtaavia aikuisia puuttumaan tuotteiden käyttöön. Seuraavaksi on tulossa kehittämistä tupakka- ja nikotiinituotteiden lopettamisen tukeen nuorille, kertoo ennaltaehkäisevän päihdetyön asiantuntija Ellinoora Ojala Pohjois-Karjalan hyvinvointialue Siun sotesta.

Liperiläisten vastaajien tuloksia pähkinänkuoressa:

  • 15 % on havainnut alkoholin välittämistä ja 26 % on havainnut tupakka- ja nikotiinituotteiden välittämistä alaikäisille
  • 38 % on havainnut alaikäisten alkoholin käyttöä ja 61 % on havainnut alaikäisten tupakka- ja nikotiinituotteiden käyttöä viimeisen vuoden aikana
  • 4 % on havainnut kannabiksen tai muiden huumausaineiden käyttöä alaikäisillä
  • 10 % on havainnut alaikäisten rahapelaamista omassa kunnassaan viimeisen vuoden aikana
  • 28 % on altistunut tupakan tai muiden poltettavien tuotteiden savulle muun muassa julkisilla paikoilla niin, että on kokenut siitä haittaa
  • 21 % on pelännyt kadulla tai muulla julkisella paikalla kohtaamiaan päihtyneitä henkilöitä
  • 17 % on huolissaan läheisen alkoholin käytöstä ja 19 % läheisen tupakka- ja nikotiinituotteiden käytöstä

Kunnan verkkosivuilla on Hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen osio, josta löytyy tietoa päihteistä ja pelihaitoista sekä runsaasti yhteystietoja, mistä voit hakea apua, jos asia koskettaa sinua tai läheistäsi.

Tutustu aiheeseen verkkosivuillamme: www.liperi.fi/paihteet-ja-pelihaitat

Erivärisiä sähkötupakkakyniä rivissä

Lisätietoja:

Yhteystiedot

Riitta Lappalainen

Hyvinvointijohtaja
 040 834 7185
riitta.lappalainen@liperi.fi
Varolantie 3, 83100 Liperi

Maija Niemeläinen

Hallintosihteeri
 050 407 9575
maija.niemelainen@liperi.fi
Varolantie 3, 83100 Liperi

SOME painikkeet

 

Sivu arviointi ja palaute