Ympäristönsuojelu pääkuva

Navigaatiovalikko

Ympäristönsuojelu sisältö

Ympäristönsuojelu

Ympäristönsuojelu on meidän kaikkien yhteistä työtä. Ympäristönsuojeluviranomaisen tehtäviä ovat valvonta, neuvonta ja lupa-asiat.

Ympäristönsuojelun tehtävänä on vaikuttaa siihen, että kuntalaisten ja yritysten toiminta aiheuttaisi mahdollisimman vähän haittoja ympäristölle ja että mahdolliset haitat olisivat kohtuullisin keinoin ja kustannuksin torjuttavissa. Vaikuttamisen keinoja ovat erilaiset luvat, valvonta ja neuvonta.

Liperin kunnan ympäristönsuojeluviranomaisena toimii elinympäristölautakunnan lupajaos. 

Ympäristönsuojelumääräykset

Kunnan ympäristönsuojelumääräysten tarkoitus on estää ympäristön pilaantumista. Määräyksissä otetaan huomioon paikalliset ympäristöolosuhteet.

Määräyksiä on muun muassa seuraavista asioista:

  • jätevesien käsittely viemäriverkoston ulkopuolella
  • jätteiden käsittely
  • kemikaalien käsittely ja varastointi
  • melua ja muuta häiriötä aiheuttavat työt

Määräykset eivät koske luvan- tai ilmoituksenvaraista toimintaa.

Haja-asutusalueen jätevedet

Uudistettu jätevesiasetus koskee ennen vuotta 2004 rakennettuja haja-asutusalueen mökkejä tai omakotitaloja, jotka sijaitsevat pohjavesialueella tai enintään 100 metrin päässä rannasta. Tällaisilla haja-asutusalueen kiinteistöillä on oltava ympäristönsuojelulaissa määritellyn perustason puhdistusvaatimusten mukainen jätevesien käsittelyjärjestelmä asennettuna 31.10.2019 mennessä. Kiinteistön omistaja vastaa aina kiinteistön jätevesijärjestelmästä.

Kiinteistöt, jotka eivät sijaitse ranta-alueilla ja pohjavesialueilla, on vapautettu siirtymäajan aikana tehtävästä jätevesiremontista. Jätevesijärjestelmä on kunnostettava näissä kiinteistössä vain korjaus- ja muutostöiden yhteydessä.

Tällaisia kiinteistön korjaus- ja muutostöitä ovat muun muassa

  • vesivessan rakentaminen
  • talousjätevesijärjestelmän uusiminen
  • muu rakennuslupaa vaativa korjaus- tai muutostyö

Jätevesihanke.fi-sivusto kokoaa samaan palveluun haja-asutusalueen jätevesineuvonnan ja urakoitsijat.

Linkit ilmoituksiin ja hakemuksiin

MiunPalveluiden kautta voit tehdä seuraavia ympäristönsuojeluun liittyviä ilmoituksia ja hakemuksia sähköisesti:

Merkittävää savua tuottavasta tulenteosta on tehtävä ilmoitus pelastuslaitokselle. Tee ilmoitus sähköisesti ennen polton aloitusta. Ilmoitus ei vaadi rekisteröitymistä palveluun.

Uutisen lisäys (ylläpito)

angle-left Siun sote tiedottaa lintuinfluenssaan varautumisesta

Siun sote tiedottaa lintuinfluenssaan varautumisesta

Pohjois-Karjalassa ei ole havaittu lintuinfluenssaa. Kuolleisiin lintuihin ei kuitenkaan tule koskea ilman suojausta. Ilmoita mahdollisista luonnonlintujen joukkokuolemista tai -sairastumisista valvontaeläinlääkärille p. 013 330 8201.

Uutista päivitetty 3.8.2023 Siun soten tiedotteen mukaisesti.

Lintuinfluenssa on aiheuttanut eri puolilla Suomea lintujen massakuolemia. Pohjois-Karjalassa lintujen joukkokuolemia ei ole havaittu. Lintuinfluenssaan on kuitenkin tärkeää varautua, sillä tauti tarttuu helposti linnusta toiseen. Alueilla, joissa massakuolemia on tavattu, kuolleita lintuja on ollut hyvinkin paljon. Näissä tilanteissa kuolleet linnut on kerättävä pois tautien leviämisen ehkäisemiseksi. Tautipaine kohdistuu lintujen lisäksi myös muihin eläimiin.

Lintuinfluenssavirukset tarttuvat huonosti ihmiseen, ja tartunta vaatii yleensä läheisen kontaktin sairastuneeseen villilintuun, siipikarjaan tai niiden eritteisiin. Kuolleeseen lintuun ei kuitenkaan pidä mennä koskemaan ilman suojautumista.

Jos koskettaminen on jo tapahtunut, on kädet pestävä hyvin vedellä ja saippualla sekä desinfioitava alkoholipohjaisella käsihuuhteella. Mahdollisia hengitystieinfektio-oireita on hyvä seurata noin kahden viikon ajan. Jos oireita ilmenee, suositellaan ottamaan yhteyttä puhelimitse omalle terveysasemalle tai 116 117 (virka-ajan ulkopuolella) ja kertomaan mahdollisesta altistumisesta.

Yksittäistä kuollutta tai sairasta lintua ei pidetä lintuinfluenssaepäilynä, paitsi jos alueella on todettu lintuinfluenssaa ja kyseessä on iso petolintu. Yksittäiset kuolleena löytyneet linnut voi haudata tai laittaa muovipussissa sekajätesäiliöön (ei biojätteisiin).

Lintua ei tule koskea käsin, vaan käyttää kertakäyttökäsineitä tai esimerkiksi lapiota linnun siirtämiseen. Tarkemmat ohjeet linnun hautaamiseen löytyvät Ruokaviraston verkkosivuilta: Hautaaminen - Ruokavirasto

Mitä tehdä, jos havaitset luonnonlintujen joukkokuoleman?

Lintujen joukkokuolemana voidaan pitää esimerkiksi useamman kuin yhden joutsenen, yli viiden muun vesilinnun tai yli kymmenen muun kuolleen linnun löytymistä samalta alueelta. Myös yksittäisistä isoista petolinnuista on hyvä ilmoittaa valvontaeläinlääkärille.

Jos havaitset Pohjois-Karjalassa luonnonlintujen joukkokuolemia tai -sairastumisia, on asiasta ilmoitettava viipymättä Siun soten valvontaeläinlääkärille (p. 013 330 8201). Virka-ajan ulkopuolella ilmoitus tehdään päivystävälle eläinlääkärille, puhelinnumerot löytyvät osoitteesta: www.siunsote.fi/elainlaakarit.

Joukkokuolemissa linnut tulee kerätä ammattilaisten toimesta ja toimittaa asianmukaisesti hävitettäväksi. Kuolleiden lintujen keräämisen järjestäminen on maanomistajan vastuulla. Ennen lintujen keräämistä ja hävittämistä on oltava yhteydessä Siun soten valvontaeläinlääkäriin tai päivystävään eläinlääkäriin. 

Lisätietoja:

www.ruokavirasto.fi/

www.ttl.fi/teemat/tyoterveys/pandemiat-ja-epidemiat/lintuinfluenssalta-suojautuminen

Laulujoutsenia lentämässä

Yhteystiedot

Sari Kettunen

ympäristötarkastaja
 0400 428 653
sari.kettunen@liperi.fi
Varolantie 3, 83100 Liperi

SOME painikkeet

 

Sivu arviointi ja palaute