Purkamislupa ja purkulupa pääkuva

Navigaatiovalikko

Purkamislupa ja purkamisilmoitus sisältö

Purkamislupa ja purkamisilmoitus

Kaikista purettavista rakennuksista on tehtävä purkamisilmoitus. Osaan tarvitaan purkamislupa.

Purkamislupa

Purkamisluvan tarvitset esimerkiksi, jos purettava rakennus:

  • sijaitsee asemakaava-alueella
  • sijaitsee alueella, jolla on voimassa rakennuskielto asemakaavan laatimiseksi
  • sijaitsee yleiskaava-alueella ja yleiskaavamääräys vaatii purkamisluvan hakemista
  • on sellainen, että sitä voidaan pitää historiallisesti tai rakennustaiteellisesti arvokkaana. Myös talousrakennukset ja vähäiset rakennukset tarvitsevat purkuluvan, jos niitä voidaan pitää arvokkaina.

Erillistä purkamislupaa ei tarvita, jos purkaminen on käsitelty voimassa olevassa rakennusluvassa tai jos kyseessä on talousrakennus tai vähäinen rakennus.

Purkamisilmoitus

Kaikista purettavista rakennuksista on tehtävä purkamisilmoitus. Ilmoitus pitää tehdä, vaikkei purkamislupaa tarvittaisikaan. Purkamisilmoitus on maksuton.

Purkamisluvan hakeminen ja purkamisilmoituksen tekeminen

Rakennusvalvonnan lupa-asiointi hoidetaan tammikuusta 2023 alkaen sähköisesti Lupapiste-palvelun kautta.

Purkamislupahakemukseen ja purkamisilmoitukseen tarvitset seuraavat liitteet:

  • Selvitys rakennuspaikan hallinnasta (lainhuutotodistus, vuokrasopimus, kauppakirja tai muu vastaava)
    • Lainhuutotodistus voidaan liittää hakemukseen kunnassa viran puolesta.
  • Purkujätteiden käsittelysuunnitelma
  • Valokuvat purettavasta rakennuksesta
  • Asemakaava-alueella asemapiirustus, jossa purettava rakennus on ja alueen tuleva käyttö on esitetty (esim. maisemointisuunnitelma)
  • Haja-asutusalueella asemapiirustuksen sijaan karttaote, josta ilmenee purettavaksi aiottu rakennus sekä kiinteistötunnus
  • Selvitys naapurien kuulemisesta (purkamislupa)

Ellei luvan hakeminen sähköisesti ole mahdollista, voi lupaa hakea myös paperihakemuksella. Paperisia hakemuslomakkeita saa rakennusvalvonnasta pyytämällä, yhteystiedot sivun alareunassa.

Purkamisluvan ja -ilmoituksen käsittely

Purkamisilmoitus täytyy jättää 30 vuorokautta ennen purkutöiden aloittamista. Tänä aikana lupaviranomainen voi perustellusta syystä vaatia purkamisluvan hakemista. Purkamisluvat ja -ilmoitukset käsittelee rakennustarkastuspäällikkö.

Käsittelemme lupahakemuksia lähes viikoittain. Purkamislupapäätökset tulevat nähtäville virastotalon ilmoitustaululle sekä Kuulutukset ja ilmoitukset -sivulle päätöstä seuraavana päivänä.

Uutisen lisäys (ylläpito)

angle-left Vesihuoltolaitos tiedottaa - varaudu pakkasiin

Vesihuoltolaitos tiedottaa - varaudu pakkasiin

Paras tapa suojautua vesimittarin ja vesikalusteiden jäätymiseltä on tilanteen ennakointi. Jos epäilet vesimittarin olevan jäässä tai havaitset sen rikkoutuneen, ota heti yhteyttä vesihuoltolaitokseen.

Korkeapaine on vahvistumassa Suomen ylle ja keli on muuttumassa pakkasten myötä kylmemmäksi. Vesimittarit ja -kalusteet ovat pakkasella jäätymisvaarassa. Tällöin on syytä palautella mieleen miten voi suojautua ikävältä jäätymiseltä.

Paras tapa suojautua vesimittarin ja vesikalusteiden jäätymiseltä on tilanteen ennakointi.

Kiinteistönomistajan on pakkasen varalta syytä huolehtia kiinteistön vesimittarin ja jäätymisvaarassa olevien vesikalusteiden suojaamisesta tarkastamalla vesimittaritilan (laitehuone, kellari ym.) lämmitys ja se, että ovet ja ilmanvaihtoventtiilit ovat kiinni. 

Vesimittari on asennettava paikkaan, missä se ei pääse jäätymään. Riittämättömästi suojatut vesimittarit ja -kalusteet jäätyvät pakkasella helposti. 

Vesihuoltolaitos laskuttaa kiinteistön omistajalta jäätymisen myötä rikkoutuneen vesimittarin uusimisen. Lisäksi vesimittarin ja muiden vesikalusteiden rikkoutuminen voi aiheuttaa huomattavia kustannuksia veden päästessä esim. talon rakenteisiin.

Kovien pakkasten aikana ja niiden jälkeenkin kannattaa harkita veden juoksuttamista pienellä virtaamalla, jolloin veden virtaus estää hyytymisen ja jäätymisen tulpaksi. Tämä menettely on suositeltavaa etenkin niissä omakotitaloissa, missä putkien jäätymistä on esiintynyt, eikä ongelmalle ole muistettu etsiä kesän aikana ratkaisua.

Lumen eristävää vaikutusta kannattaa myös hyödyntää suojaamalla tonttivesijohtolinja reilummalla lumikerroksella rakennuksen ulkopuolella.

Jäätymisvaara on syytä ottaa huomioon myös rakenteilla olevien talojen osalta tilanteessa, missä talo on liitetty jo vesijohtoverkostoon, mutta lämmitys on vielä puutteellista.

Tällöin helpoin keino vesijohtojen jäätymisen ehkäisemiseksi on kiinteistön vesijohtojen riittävä eristäminen. Myös väliaikaisen lämmityksen järjestäminen kylmiin tiloihin ehkäisee ikäviä jäätymisiä.

Jos epäilet vesimittarin olevan jäässä tai havaitset sen rikkoutuneen, ota heti yhteyttä vesihuoltolaitoksen laitosmiehiin:

  • Ylämylly, p. 0400 678 958 tai 0400 570 104
  • kirkonkylä ja Viinijärvi, p. 0400 573 688 tai 040 167 6508
  • Työajan ulkopuolella, p. 0400 575 447

Tonttivesijohdon jäätymisen osalta on syytä kääntyä sulatuksia suorittavien putkiurakoitsijoitten puoleen.

Villasukkien peittämät jalat, taustalla takka ja pöydällä muki

Yhteystiedot

Jouni Martikainen

rakennustarkastuspäällikkö
 050 401 4536
jouni.martikainen@liperi.fi
Varolantie 3, 83100 Liperi

Kirsi Kuronen

Lupavalmistelija
 040 630 0182
kirsi.kuronen@liperi.fi
Varolantie 3, 83100 Liperi

Kari Hirvonen

Kartoittaja
 050 448 9894
kari.hirvonen@liperi.fi
Varolantie 3, 83100 Liperi

Sari Kettunen

ympäristötarkastaja
 0400 428 653
sari.kettunen@liperi.fi
Varolantie 3, 83100 Liperi

SOME painikkeet

 

Sivu arviointi ja palaute