Mihin kouluun menen pääkuva

Navigaatiovalikko

Mihin kouluun menen sisältö

Miten koulu määräytyy

Pääsääntöisesti lapset menevät lähikouluunsa. Joissakin tapauksissa ensisijainen koulu voi olla jokin muu kuin lähikoulu.

Kun olet ilmoittanut lapsesi kouluun, saat rehtorin päätöksen siitä, mikä on lapsen ensisijainen koulu. Vuonna 2024 koulun ensimmäiselle luokalle ei tarvitse tehdä ilmoitusta itse, vaan hyvinvointipalvelut poimivat väestörekisteristä tulevat ensimmäisen luokan oppilaat.

Ohjaamme lapset lähikouluun eli siihen kouluun, jonka oppilaaksiottoalueella asutte. Joskus perusopetuksen ryhmäkokojen tasaamiseksi on kuitenkin tarpeen osoittaa lapsen ensisijaiseksi kouluksi jokin muu kuin lähikoulu.

Sinulla on oikeus hakea lapsellesi koulupaikkaa myös muualta kuin lähikoulusta. Silloin koulukuljetusten järjestelyt ja kustannukset jäävät sinulle.

Ensisijainen koulu

Ensisijainen koulu on pääasiassa lähikoulu eli se koulu, jonka oppilaaksiottoalueella lapsesi asuu.

Näet koulupiirit Alueet-valikon alta.

Ensisijaisen koulun päätämme koulumatkajärjestelyjen, koulumatkan turvallisuuden ja koulun perusopetusryhmien määrän perusteella.

Lapsen ensisijaiseksi kouluksi voimme osoittaa kunnan alueella toimiva toisen koulun, jos yksi seuraavista kohdista täyttyy:

  • Osoitteen mukainen lähikoulu on täynnä eli luokassa on yli 24 oppilasta ja kuljetuksen avulla oppilaalle voidaan mahdollistaa koulunkäynti toisessa koulussa,
  • lapsen tukitoimet sitä edellyttävät tai
  • jos kyseessä on maahanmuuttajaopetuksen valmistava jakso.

Toissijainen koulu

Sinulla on oikeus hakea lapsellesi koulupaikkaa myös muualta kuin lähikoulusta. Ano koulunkäyntioikeutta hyvinvointijohtajalta.

Jos sinulla on kouluvalinnan perusteeksi asiantuntijalausuntoja, laita ne liitteeksi hakemukseen. Lausunto voi olla esimerkiksi perhekeskuksesta, lääkäriltä, psykologilta, sairaanhoitopiiriltä tai oppilashuoltotyöryhmältä, ja se voi liittyä terveydentilaan tai se voi olla jokin muu painava syy.

Kun lapsesi käy toissijaista koulua, vastaat itse lapsen kuljettamisesta aiheutuvista kustannuksista.

Mihin kouluun menen katos myös nämä

Uutisen lisäys (ylläpito)

angle-left Kouluverkko-, varhaiskasvatus- sekä ulko- ja liikuntapaikkaselvitykset käynnissä

Kouluverkko-, varhaiskasvatus- sekä ulko- ja liikuntapaikkaselvitykset käynnissä

Esittelytilaisuudet selvityksistä kuntalaisille ja henkilöstölle pidetään toukokuussa. Kunnanvaltuusto käsittelee verkostoselvityksiä kesäkuun kokouksessaan.

Liperin kunnassa on käynnistetty kunnanvaltuuston päätöksen (18.12.2023 § 77) mukaisesti kouluverkko-, varhaiskasvatus sekä ulko- ja liikuntapaikkaselvitysten laatiminen. Selvitystyö on käynnistynyt lautakuntien päätöksillä tammikuussa ja jatkuu koko kevään. Kunnanvaltuustolle verkostoselvitykset tuodaan käsiteltäväksi 24.6.2024.

Verkostoselvityksiä laaditaan talouden tasapainottamisen toimenpiteenä, mutta verkostoa on syytä tarkastella myös koko kunnan lasten määrän vähentyessä. Syntyvyys on koko valtakunnassa selvästi laskenut ja tällä on suora vaikutus varhaiskasvatuksen ja opetuksen järjestämiseen kunnissa.

Verkostoselvityksillä pyritään löytämään taloudellisesti kestävä malli varhaiskasvatuksen ja perusopetuksen järjestämiseen tulevaisuudessa. Tarkemmalla ulko- ja liikuntapaikkaselvityksellä saadaan kartoitettua kunnan tarpeita vastaava kokonaisverkosto, jota kunnan on taloudellisesti ja toiminnallisesti mahdollista ylläpitää kuntalaisille hyvässä kunnossa.

Selvityksiä varten perustetut työryhmät ovat kokoontuneet säännöllisesti ja nykytilan kartoitusta on tehty laajasti. Verkostoselvityksissä kartoitetaan väestöennusteita, henkilöstökuluja ja -vaikutuksia, tukipalveluiden kokonaisuutta, kiinteistöjen kuntoa ja peruskorjaustarpeita sekä kiinteistöjen hoito- ja energiakustannuksia.

Koulu- ja varhaiskasvatusselvityksessä tarkastellaan myös varhaiskasvatussuunnitelman ja opetussuunnitelman vaatimuksia ja oppimisen ja kasvatuksen tuen järjestämistä.  Kokonaisuudesta laaditaan lapsivaikutusten arviointi. Lapsivaikutusten arvioinnissa tarkastellaan erilaisten vaihtoehtojen ja mahdollisten muutosten vaikutusta lapsiin ja nuoriin.

Koulu- ja varhaiskasvatusselvitysten tueksi on tilattu kuntoarviot Salokylän ja Mattisenlahden kouluista sekä Ylämyllyn koulun Jyrin yksiköstä aiemmin tehtyä kuntotutkimusta täydentävä tutkimus. Lisäksi kuntoarviot on tilattu Paloaukean päiväkodista sekä Mannerheimin lastensuojeluliiton ylläpitämän päiväkodin kiinteistöstä.

Kunnanhallitus, hyvinvointilautakunta ja elinympäristölautakunta sekä talous- ja strategiatyöryhmä ovat saaneet kokouksissaan tietoa selvitystyön etenemisestä. Toukokuun aikana järjestetään lautakuntien ja kunnanhallituksen iltakoulu selvitysten kokonaisuudesta. Myös kuntalaisille ja henkilöstölle esitetään selvitystyön kokonaisuutta ja mahdollisia vaihtoehtoisia palveluiden järjestämisen malleja toukokuun loppupuolella.

Jos verkostoselvityksen myötä tulee esille koulu- tai päiväkotiverkoston muutostarpeita, valmistellaan niistä erilliset prosessit valtuustokäsittelyn jälkeen.

Puinen puheenjohtajan nuija pöydällä.

Lisätietoja:

Yhteystiedot

Riitta Lappalainen

Hyvinvointijohtaja
 040 834 7185
riitta.lappalainen@liperi.fi
Varolantie 3, 83100 Liperi

Eeva Karttunen

Koulusihteeri 7-9 lk:t
 040 630 5919
eeva.karttunen@edu.liperi.fi
Laavupolku 2, 80400 Ylämylly

SOME painikkeet

 

Sivu arviointi ja palaute