Mihin kouluun menen pääkuva

Navigaatiovalikko

Mihin kouluun menen sisältö

Miten koulu määräytyy

Pääsääntöisesti lapset menevät lähikouluunsa. Joissakin tapauksissa ensisijainen koulu voi olla jokin muu kuin lähikoulu.

Kun olet ilmoittanut lapsesi kouluun, saat rehtorin päätöksen siitä, mikä on lapsen ensisijainen koulu. Vuonna 2024 koulun ensimmäiselle luokalle ei tarvitse tehdä ilmoitusta itse, vaan hyvinvointipalvelut poimivat väestörekisteristä tulevat ensimmäisen luokan oppilaat.

Ohjaamme lapset lähikouluun eli siihen kouluun, jonka oppilaaksiottoalueella asutte. Joskus perusopetuksen ryhmäkokojen tasaamiseksi on kuitenkin tarpeen osoittaa lapsen ensisijaiseksi kouluksi jokin muu kuin lähikoulu.

Sinulla on oikeus hakea lapsellesi koulupaikkaa myös muualta kuin lähikoulusta. Silloin koulukuljetusten järjestelyt ja kustannukset jäävät sinulle.

Ensisijainen koulu

Ensisijainen koulu on pääasiassa lähikoulu eli se koulu, jonka oppilaaksiottoalueella lapsesi asuu.

Näet koulupiirit Alueet-valikon alta.

Ensisijaisen koulun päätämme koulumatkajärjestelyjen, koulumatkan turvallisuuden ja koulun perusopetusryhmien määrän perusteella.

Lapsen ensisijaiseksi kouluksi voimme osoittaa kunnan alueella toimiva toisen koulun, jos yksi seuraavista kohdista täyttyy:

  • Osoitteen mukainen lähikoulu on täynnä eli luokassa on yli 24 oppilasta ja kuljetuksen avulla oppilaalle voidaan mahdollistaa koulunkäynti toisessa koulussa,
  • lapsen tukitoimet sitä edellyttävät tai
  • jos kyseessä on maahanmuuttajaopetuksen valmistava jakso.

Toissijainen koulu

Sinulla on oikeus hakea lapsellesi koulupaikkaa myös muualta kuin lähikoulusta. Ano koulunkäyntioikeutta hyvinvointijohtajalta.

Jos sinulla on kouluvalinnan perusteeksi asiantuntijalausuntoja, laita ne liitteeksi hakemukseen. Lausunto voi olla esimerkiksi perhekeskuksesta, lääkäriltä, psykologilta, sairaanhoitopiiriltä tai oppilashuoltotyöryhmältä, ja se voi liittyä terveydentilaan tai se voi olla jokin muu painava syy.

Kun lapsesi käy toissijaista koulua, vastaat itse lapsen kuljettamisesta aiheutuvista kustannuksista.

Mihin kouluun menen katos myös nämä

Uutisen lisäys (ylläpito)

angle-left Harrastamisen Suomen mallin kerhojen ilmoittautuminen alkaa 12.12.

Harrastamisen Suomen mallin kerhojen ilmoittautuminen alkaa 12.12.

Kerhojen kevätkausi käynnistyy kouluilla 16. tammikuuta. Vapaille kerhopaikoille voit ilmoittautua koko kevään ajan!

Ilmoittautuminen koulupäivän yhteydessä järjestettävään maksuttomaan harrastustoimintaan alkaa ma 12.12. klo 9.00 Nuorten Liperi -sivustolla.

Kerhot käynnistyvät kouluilla 16.1. alkaen.

Vapaille kerhopaikoille voi ilmoittautua koko kevään ajan. Kerhokausi on 16.1.-26.5.2023.

Harrastamisen Suomen mallin toiminnan tavoitteena on tarjota mahdollisimman monelle lapselle ja nuorelle itseä kiinnostava matalan kynnyksen harrastamisen paikka koulupäivän yhteydessä. Koulujen kerhotarjonta on kasattu lasten kevään 2022 toiveiden pohjalta.

Huomaathan, että kyytioppilaille ei ole järjestettyä kuljetusta kerhon jälkeen, joten huoltajat huolehtivat itse kyytioppilaiden kyyditsemisestä kotiin.

Katso alla olevasta linkistä koulukohtainen harrastuskerhotarjonta:

Kunnassa toteutetaan etsivää harrastustoimintaa, jonka tavoitteena on ohjata ja kannustaa lasta ja nuorta mieleisen harrastuksen pariin. Jos siis huoltaja tai lapsi/nuori itse kokee että tarvitsee tukea kerhon aloittamisessa tai sopivan kerhon löytämisessä, ole yhteydessä Anniin, niin mietitään yhdessä kiinnostuksen kohteita ja käydään tutustumassa kerhoihin.

Kolme piirroshahmoa kannattelemassa Nuorten Liperi -kylttiä

Lisätietoja antaa:

Yhteystiedot

Riitta Lappalainen

Hyvinvointijohtaja
 040 834 7185
riitta.lappalainen@liperi.fi
Varolantie 3, 83100 Liperi

Eeva Karttunen

Koulusihteeri 7-9 lk:t
 040 630 5919
eeva.karttunen@edu.liperi.fi
Laavupolku 2, 80400 Ylämylly

SOME painikkeet

 

Sivu arviointi ja palaute