Mihin kouluun menen pääkuva

Navigaatiovalikko

Mihin kouluun menen sisältö

Miten koulu määräytyy

Pääsääntöisesti lapset menevät lähikouluunsa. Joissakin tapauksissa ensisijainen koulu voi olla jokin muu kuin lähikoulu.

Kun olet ilmoittanut lapsesi kouluun, saat rehtorin päätöksen siitä, mikä on lapsen ensisijainen koulu. Vuonna 2024 koulun ensimmäiselle luokalle ei tarvitse tehdä ilmoitusta itse, vaan hyvinvointipalvelut poimivat väestörekisteristä tulevat ensimmäisen luokan oppilaat.

Ohjaamme lapset lähikouluun eli siihen kouluun, jonka oppilaaksiottoalueella asutte. Joskus perusopetuksen ryhmäkokojen tasaamiseksi on kuitenkin tarpeen osoittaa lapsen ensisijaiseksi kouluksi jokin muu kuin lähikoulu.

Sinulla on oikeus hakea lapsellesi koulupaikkaa myös muualta kuin lähikoulusta. Silloin koulukuljetusten järjestelyt ja kustannukset jäävät sinulle.

Ensisijainen koulu

Ensisijainen koulu on pääasiassa lähikoulu eli se koulu, jonka oppilaaksiottoalueella lapsesi asuu.

Näet koulupiirit Alueet-valikon alta.

Ensisijaisen koulun päätämme koulumatkajärjestelyjen, koulumatkan turvallisuuden ja koulun perusopetusryhmien määrän perusteella.

Lapsen ensisijaiseksi kouluksi voimme osoittaa kunnan alueella toimiva toisen koulun, jos yksi seuraavista kohdista täyttyy:

  • Osoitteen mukainen lähikoulu on täynnä eli luokassa on yli 24 oppilasta ja kuljetuksen avulla oppilaalle voidaan mahdollistaa koulunkäynti toisessa koulussa,
  • lapsen tukitoimet sitä edellyttävät tai
  • jos kyseessä on maahanmuuttajaopetuksen valmistava jakso.

Toissijainen koulu

Sinulla on oikeus hakea lapsellesi koulupaikkaa myös muualta kuin lähikoulusta. Ano koulunkäyntioikeutta hyvinvointijohtajalta.

Jos sinulla on kouluvalinnan perusteeksi asiantuntijalausuntoja, laita ne liitteeksi hakemukseen. Lausunto voi olla esimerkiksi perhekeskuksesta, lääkäriltä, psykologilta, sairaanhoitopiiriltä tai oppilashuoltotyöryhmältä, ja se voi liittyä terveydentilaan tai se voi olla jokin muu painava syy.

Kun lapsesi käy toissijaista koulua, vastaat itse lapsen kuljettamisesta aiheutuvista kustannuksista.

Mihin kouluun menen katos myös nämä

Uutisen lisäys (ylläpito)

angle-left Alaikäisten tupakka- ja nikotiinituotteiden käyttö huolettaa pohjoiskarjalaisia

Alaikäisten tupakka- ja nikotiinituotteiden käyttö huolettaa pohjoiskarjalaisia

Pohjois-Karjalassa toteutettiin syksyllä 2023 maakunnallinen päihdetilannekysely. Liperiläisten vastaajien mukaan tärkeimpinä keinoina päihdehaittojen ehkäisemiseksi nähtiin turvallinen ja kannustava kasvuympäristö, tiedon lisääminen päihteistä ja päihteiden haitoista sekä kasvua tukeva varhaiskasvatus ja perusopetus

Pohjoiskarjalaiset toivovat nykyistä enemmän puuttumista alaikäisten tupakka- ja nikotiinituotteiden käyttöön. Asia käy ilmi päihdetilannekyselystä, joka toteutettiin Pohjois-Karjalassa syksyllä 2023. Kyselystä selvisi myös, että tupakointi, nuuskan käyttö sekä sähkösavukkeiden käyttö ovat ilmiöitä, joita pohjoiskarjalaiset ovat asuinympäristöissään eniten havainneet.

Kyselyllä selvitettiin pohjoiskarjalaisten näkemyksiä päihteiden, tupakka- ja nikotiinituotteiden sekä rahapelien käytöstä ja mielipiteitä päihdehaittojen vähentämisen keinoista.

Kyselyyn vastasi yli 2600 yli 13-vuotiasta pohjoiskarjalaista. Liperistä vastauksia saatiin 428.

Suurimmat vastaajien ikäryhmät Liperissä:

  • Alle 18-vuotiaat (66 %)
  • 31–45-vuotiaat (17 %)
  • 46–60-vuotiaat (10 %)

Liperiläisten vastausten mukaan ehkäisevien toimenpiteiden tulisi kohdentua päihteiden välittämiseen alaikäisille, päihteiden käyttöön koulujen ja oppilaitosten alueella sekä alaikäisten päihteiden käyttöön.

Tärkeimpinä keinoina päihdehaittojen ehkäisemiseksi nähtiin turvallinen ja kannustava kasvuympäristö, tiedon lisääminen päihteistä ja päihteiden haitoista sekä kasvua tukeva varhaiskasvatus ja perusopetus.

Nikotiinituotteet yleistyneet

On havaittu, että myynti lähellä nuoria ja lapsia lisääntynyt ja kaikkien tahojen on tärkeää havahtua tilanteeseen. Vastauksissa ilmeni, että Liperissä noin yksi neljästä vastaajasta oli havainnut tupakka- ja nikotiinituotteiden välittämistä ja noin yksi kuudesta oli havainnut alkoholin välittämistä alaikäisille.

Alaikäisten (alle 18 v.) vastauksissa lähes joka kolmas oli havainnut tupakka- ja nikotiinituotteiden välittämistä. Kaikista vastaajista yli puolet 61 % oli havainnut alaikäisten tupakka- ja nikotiinituotteiden käyttöä.

Myös Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen toteuttamasta Kouluterveyskyselyssä 2023 ilmeni, että sähkösavukkeiden ja nikotiinipussien käyttö on Pohjois-Karjalassa yleisempää kuin valtakunnallisesti.

Kouluterveyskyselyn mukaan sähkösavukekokeilut sekä päivittäinen käyttö ovat moninkertaistuneet koululaisten ja toisen asteen opiskelijoiden joukossa. Sähkötupakan käyttö on lisääntynyt jopa alakoululaisten keskuudessa.  

Tieto ohjaa kehittämistoimia

Päihdetilannekyselyn tuloksia hyödynnetään Pohjois-Karjalan kuntien ja hyvinvointialueen ehkäisevän päihdetyön sisällön ja toimien kehittämisessä.

Alaikäisten tupakka- ja nikotiinituotteiden käytön ehkäisy on nostettu myös alueellisessa ehkäisevän päihdetyön toimintasuunnitelmassa yhdeksi kehittämiskohteeksi.

– Viime vuonna on pyritty lisäämään nuorten parissa työskentelevien sekä huoltajien tietämystä uusista nikotiinituotteista, jotta he tietäisivät, millaisia nämä tuotteet ovat ja millaisia ilmiöitä niihin liittyy. Oikea tieto auttaa lapsia ja nuoria kohtaavia aikuisia puuttumaan tuotteiden käyttöön. Seuraavaksi on tulossa kehittämistä tupakka- ja nikotiinituotteiden lopettamisen tukeen nuorille, kertoo ennaltaehkäisevän päihdetyön asiantuntija Ellinoora Ojala Pohjois-Karjalan hyvinvointialue Siun sotesta.

Liperiläisten vastaajien tuloksia pähkinänkuoressa:

  • 15 % on havainnut alkoholin välittämistä ja 26 % on havainnut tupakka- ja nikotiinituotteiden välittämistä alaikäisille
  • 38 % on havainnut alaikäisten alkoholin käyttöä ja 61 % on havainnut alaikäisten tupakka- ja nikotiinituotteiden käyttöä viimeisen vuoden aikana
  • 4 % on havainnut kannabiksen tai muiden huumausaineiden käyttöä alaikäisillä
  • 10 % on havainnut alaikäisten rahapelaamista omassa kunnassaan viimeisen vuoden aikana
  • 28 % on altistunut tupakan tai muiden poltettavien tuotteiden savulle muun muassa julkisilla paikoilla niin, että on kokenut siitä haittaa
  • 21 % on pelännyt kadulla tai muulla julkisella paikalla kohtaamiaan päihtyneitä henkilöitä
  • 17 % on huolissaan läheisen alkoholin käytöstä ja 19 % läheisen tupakka- ja nikotiinituotteiden käytöstä

Kunnan verkkosivuilla on Hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen osio, josta löytyy tietoa päihteistä ja pelihaitoista sekä runsaasti yhteystietoja, mistä voit hakea apua, jos asia koskettaa sinua tai läheistäsi.

Tutustu aiheeseen verkkosivuillamme: www.liperi.fi/paihteet-ja-pelihaitat

Erivärisiä sähkötupakkakyniä rivissä

Lisätietoja:

Yhteystiedot

Riitta Lappalainen

Hyvinvointijohtaja
 040 834 7185
riitta.lappalainen@liperi.fi
Varolantie 3, 83100 Liperi

Eeva Karttunen

Koulusihteeri 7-9 lk:t
 040 630 5919
eeva.karttunen@edu.liperi.fi
Laavupolku 2, 80400 Ylämylly

SOME painikkeet

 

Sivu arviointi ja palaute