Maksuton koulukuljetus

Navigaatiovalikko

Maksuton koulukuljetus sisältö

Maksuton koulukuljetus

Maksuttoman koulukuljetuksen voi saada muun muassa matkan pituuden tai vaarallisuuden perusteella.

Koulukuljetus on tietyissä tapauksissa maksutonta. Paikat maksuttomasta koulukuljetuksesta jaamme seuraavien kriteerien perusteella.

1. Matkan pituus

Koulukuljetus on maksutonta esikoululaisille ja ensimmäisen ja toisen luokan oppilaille, jos koulumatka on yli 3 kilometriä tai jos koulumatkalla on vartioimattoman tasoristeyksen ylitys.

Kuljetus on maksutonta myös 3–9-luokan oppilaille, joiden koulumatka on yli 5 kilometriä.

Matkan pituuden perusteella myönnämme paikat maksuttomassa koulukuljetuksessa automaattisesti, eli paikkaa ei tarvitse erikseen hakea.

2. Matkan vaarallisuus

Koulukuljetus on maksutonta, jos matka on oppilaalle vaarallinen.

Arvioimme tien vaarallisuuden Tiehallinnon Koululiituohjelman suositusten mukaan ja vertailemme teitä toisiinsa niin, että tilanne on yhdenvertainen kunnan kaikilla koulualueilla. Voimme huomioida arvioinnissa myös riistanhoitoyhdistyksen varmentamat petohavainnot.

Mikäli koululaisen matka pysäkille kulkee vaaralliseksi luokitellun tien varressa, arvioimme tapauskohtaisesti, onko se kohtuullinen matka kulkea jalan. Myös vaaralliseksi luokitellun tien ylitykset arvioidaan tapauksen mukaan, jos ylitys on tarpeen pysäkille pääsemiseksi tai sieltä lähtemiseksi. Ylitys voi olla kohtuullinen, jos se tapahtuu säännöllisesti tutussa kohdassa. Tilausliikenteen kuljettajat pyrkivät aina ottamaan ja jättämään oppilaat tien turvalliselle puolelle, mikäli se on mahdollista.

Paikkaa maksuttomaan kuljetukseen ei tarvitse erikseen hakea, jos lapsesi koulumatka on arvioitu vaaralliseksi.

3. Matkan vaikeus tai rasittavuus

Pyydä kouluterveydenhuollosta lapsellesi lausunto koulumatkan vaikeudesta tai rasittavuudesta. Lausunto itsessään ei vielä oikeuta kuljetukseen, vaan päätämme kuljetuksen tarpeellisuudesta ja laajuudesta aina tapauskohtaisesti. 

Kuljetuspäätöksen teemme enintään lukuvuodeksi kerrallaan, ellei lausunnossa käy ilmi, että perusteet ovat luonteeltaan pysyviä. Hae lapsellesi kuljetusta vapaamuotoisella hakemuksella hyvinvointipalveluista.

Jos sinulla on perusteeksi asiantuntijalausunto esimerkiksi lääkäriltä, liitä se mukaan hakemukseen.

4. Asiantuntijalausunto

Koulukuljetus on maksutonta silloin, kun lapsi on siirretty toissijaiseen kouluun hyvinvointikoordinaattori-rehtorin, lääkärin ja/tai psykologin lausunnon perusteella.

Tällöin paikkaa ei tarvitse hakea, vaan myönnämme sen automaattisesti.

Saattoavustus

Maksuttoman kuljetuksen vaihtoehto on saattoavustus. Saattoavustusta voimme myöntää, jos kuljetusta ei ole mahdollista järjestää oppilaan kotipaikan sijainnin, aikataulujen sovittamisen tai oppilaan sairaudesta tai vammasta johtuvan erityisen syyn vuoksi.

Saattoavustuksesta sovimme kanssasi ennen kuljetuksen aloittamista. Avustuksen määrä on kulloinkin voimassa oleva Kelan oman auton käytöstä maksama korvaus. Maksamme saattoavustuksen sinulle jälkikäteen laskun perusteella.

Hae saattoavustusta hyvinvointipalveluista.

Uutisen lisäys (ylläpito)

angle-left Kouluverkko-, varhaiskasvatus- sekä ulko- ja liikuntapaikkaselvitykset käynnissä

Kouluverkko-, varhaiskasvatus- sekä ulko- ja liikuntapaikkaselvitykset käynnissä

Esittelytilaisuudet selvityksistä kuntalaisille ja henkilöstölle pidetään toukokuussa. Kunnanvaltuusto käsittelee verkostoselvityksiä kesäkuun kokouksessaan.

Liperin kunnassa on käynnistetty kunnanvaltuuston päätöksen (18.12.2023 § 77) mukaisesti kouluverkko-, varhaiskasvatus sekä ulko- ja liikuntapaikkaselvitysten laatiminen. Selvitystyö on käynnistynyt lautakuntien päätöksillä tammikuussa ja jatkuu koko kevään. Kunnanvaltuustolle verkostoselvitykset tuodaan käsiteltäväksi 24.6.2024.

Verkostoselvityksiä laaditaan talouden tasapainottamisen toimenpiteenä, mutta verkostoa on syytä tarkastella myös koko kunnan lasten määrän vähentyessä. Syntyvyys on koko valtakunnassa selvästi laskenut ja tällä on suora vaikutus varhaiskasvatuksen ja opetuksen järjestämiseen kunnissa.

Verkostoselvityksillä pyritään löytämään taloudellisesti kestävä malli varhaiskasvatuksen ja perusopetuksen järjestämiseen tulevaisuudessa. Tarkemmalla ulko- ja liikuntapaikkaselvityksellä saadaan kartoitettua kunnan tarpeita vastaava kokonaisverkosto, jota kunnan on taloudellisesti ja toiminnallisesti mahdollista ylläpitää kuntalaisille hyvässä kunnossa.

Selvityksiä varten perustetut työryhmät ovat kokoontuneet säännöllisesti ja nykytilan kartoitusta on tehty laajasti. Verkostoselvityksissä kartoitetaan väestöennusteita, henkilöstökuluja ja -vaikutuksia, tukipalveluiden kokonaisuutta, kiinteistöjen kuntoa ja peruskorjaustarpeita sekä kiinteistöjen hoito- ja energiakustannuksia.

Koulu- ja varhaiskasvatusselvityksessä tarkastellaan myös varhaiskasvatussuunnitelman ja opetussuunnitelman vaatimuksia ja oppimisen ja kasvatuksen tuen järjestämistä.  Kokonaisuudesta laaditaan lapsivaikutusten arviointi. Lapsivaikutusten arvioinnissa tarkastellaan erilaisten vaihtoehtojen ja mahdollisten muutosten vaikutusta lapsiin ja nuoriin.

Koulu- ja varhaiskasvatusselvitysten tueksi on tilattu kuntoarviot Salokylän ja Mattisenlahden kouluista sekä Ylämyllyn koulun Jyrin yksiköstä aiemmin tehtyä kuntotutkimusta täydentävä tutkimus. Lisäksi kuntoarviot on tilattu Paloaukean päiväkodista sekä Mannerheimin lastensuojeluliiton ylläpitämän päiväkodin kiinteistöstä.

Kunnanhallitus, hyvinvointilautakunta ja elinympäristölautakunta sekä talous- ja strategiatyöryhmä ovat saaneet kokouksissaan tietoa selvitystyön etenemisestä. Toukokuun aikana järjestetään lautakuntien ja kunnanhallituksen iltakoulu selvitysten kokonaisuudesta. Myös kuntalaisille ja henkilöstölle esitetään selvitystyön kokonaisuutta ja mahdollisia vaihtoehtoisia palveluiden järjestämisen malleja toukokuun loppupuolella.

Jos verkostoselvityksen myötä tulee esille koulu- tai päiväkotiverkoston muutostarpeita, valmistellaan niistä erilliset prosessit valtuustokäsittelyn jälkeen.

Puinen puheenjohtajan nuija pöydällä.

Lisätietoja:

Yhteystiedot

Riitta Lappalainen

Hyvinvointijohtaja
 040 834 7185
riitta.lappalainen@liperi.fi
Varolantie 3, 83100 Liperi

Maija Niemeläinen

Hallintosihteeri
 050 407 9575
maija.niemelainen@liperi.fi
Varolantie 3, 83100 Liperi

SOME painikkeet

 

Sivu arviointi ja palaute