Kävely ja pyöräily
Kävely ja pyöräily Liperissä, sisältö
Kävely ja pyöräily Liperissä
Pyöräily ja jalankulku
Pyöräliikenteen verkon pituus on Liperin kunnan alueella noin 60 kilometriä. Jalankulun ja pyöräliikenteen väylät ovat pääasiassa yhdistettyjä pyöräteitä ja jalkakäytäviä.
Valaistu kevyen liikenteen väylä ulottuu Joensuun keskustasta Ylämyllyn kautta Liperin kirkonkylälle saakka. Ylämyllyltä on jalankululle ja pyöräliikenteelle soveltuva yhteys myös Viinijärven taajamaan (erillisen jalankulun ja pyöräliikenteen väylän lisäksi osalla matkaa on pyöräliikenteelle soveltuva muu väylä ja osalla matkaa valtatien 9 rinnakkaistieyhteys).
Pyöräilyreitit
Liperin maantiet ja kevyenliikenteen väylät soveltuvat hyvin myös maantieajoon. Maantiepyöräilijöiden keskuudessa suosittu reitti on Pyhäselän ympäriajo (reittiä Joensuu - Ylämylly - Puromäki - Roukalahti - Liperi - Rääkkylä - Hammaslahti - Joensuu), jolloin kilometrejä kertyy n. 125.
Liperin ja lähikuntien alueella on myös erinomaiset mahdollisuudet maastopyöräilyyn. Liperin Kinttupolut tarjoavat 65 kilometriä reittejä maastopyöräilyyn, kävelyyn ja polkujuoksuun. Kinttupolut yhdistyvät Jaama Trailiin sekä Kontionpolkuihin, joten pyöräretkestä saa halutessaan jopa 160 km pituisen.
Osana Kinttupolkuja Pärnävaaran urheilukeskuksessa on hurjimmille vauhtipäille mahdollisuus alamäkipyöräilyyn. Pärnä Bike Parkista löytyy neljä erilaista reittiä niin kokeneille maastopyöräilijöille kuin vasta-alkajillekin.
Talvisaikaan tarjolla on Talvipolku eli Heinälampi Winter Trail. Se on kävelyyn ja fatbike-pyöräilyyn tarkoitettu lumisen ajan ulkoilureitti.
Pyöräilyn ja jalankulun edistäminen
Valtakunnallisen henkilöliikennetutkimuksen (HLT 2016) mukaan kaikista Liperissä nykyisin tehtävistä matkoista kävellään 19 % ja pyöräillään 7 %.
Kunta on asettanut kestävän liikkumisen strategiseksi tavoitteekseen kasvattaa jalankulun kulkumuoto-osuutta 23 prosenttiin ja pyöräliikenteen kulkumuoto-osuutta 12 prosenttiin vuoteen 2040 mennessä.
Pyöräliikennettä ja jalankulkua edistäviä toimenpiteitä ovat esimerkiksi:
-
Pyöräliikenteen pääverkon infrastruktuurin laatutason parantaminen, mm. pyöräteiden uudelleenpäällystäminen ja leventäminen
-
Pyöräliikenteen ja jalankulun näkyvä huomioon ottaminen maankäytön suunnittelussa.
-
Pyöräliikenteen viitoituksen toteuttaminen yhteistyössä Pohjois-Savon ELY-keskuksen, Joensuun kaupungin ja Kontiolahden kunnan kanssa.
-
Laadukkaiden pyöräpysäköintipaikkojen toteuttaminen erityisesti koulujen ja muiden julkisten tilojen, liikkumisen solmupisteiden (joukkoliikenteen pysäkit) sekä työpaikkojen yhteyteen.
-
Talvikunnossapidon nostaminen korkeimpaan luokkaan pyöräliikenteen pääreiteillä.
-
Tietoisuuden parantaminen kunnan ja koko seudun pyöräliikenteen ja jalankulun mahdollisuuksista ja reiteistä kohdennetun viestinnän ja tempausten avulla.