Kaikki yhes koos – liikutaan yhdessä pääkuva

Navigaatiovalikko

Kaikki yhes koos – liikutaan yhdessä, sisältö

Kaikki yhes koos – liikutaan yhdessä

Liperin varhaiskasvatuksessa on alkanut keväällä 2020 Kaikki yhes koos – liikutaan yhdessä -hanke, joka on saanut jatkoa vuoden 2021 loppuun asti. Aluehallintaviraston Veikkaus-voittovaroista myöntämän valtionavustuksen avulla lisätään lasten fyysistä aktiivisuutta osana varhaiskasvatuspäiviä, järjestetään perheliikuntaa yhteistyössä seurojen kanssa sekä tarjotaan perheille uutena palveluna liikuntaneuvontaa.

Kaikki yhes koos -hankkeen logo      Aluehallintoviraston logo

Perusta terveelle ja liikunnalliselle elämäntavalle luodaan jo lapsuudessa. Liikunta tukee kokonaisvaltaisesti lapsen kasvua ja kehitystä, mutta silti vain pieni osa alle kouluikäisistä lapsista on fyysisesti riittävän aktiivinen. Liperin varhaiskasvatuksessa lasten liikkumista on edistetty monilla toimilla viimevuosien aikana. Kaikki yhes koos – liikutaan yhdessä -hankkeen tavoitteena on jatkaa tätä hyvin alkanutta kehittämistyötä.

Liperin varhaiskasvatuksessa on lähdetty keväällä 2020 mukaan Liikkuva varhaiskasvatus -ohjelmaan, joka on valtakunnallinen liikkumis- ja hyvinvointiohjelma.

Ohjelman tavoitteena on, että jokaisella lapsella on päivittäin mahdollisuus liikkumiseen ja liikunnan iloon!

Ohjelma tarjoaa varhaiskasvattajille konkreettisia vinkkejä lasten liikkumisen lisäämiseen ja työkaluja oman työn kehittämiseen. Pitkäjänteinen kehittämistyö tukee osaltaan varhaiskasvatusyksiköiden liikuntamyönteisen toimintakulttuurin syntymistä.

Lasten omaehtoisen liikkumisen ja ohjatun liikunnan rikastuttamiseksi yksiköihin hankitaan hankkeen aikana lisää liikuntavälineitä sekä potku- ja polkupyöriä. Myös teknologiaa hyödynnetään myös lasten fyysisen aktiivisuuden edistämisessä vuoden 2021 aikana yhteistyössä Robotti-yhdistyksen kanssa.

Loppuvuodesta 2020 henkilökunnalle on järjestetty koulutusta lasten motorisista taidoista yhteistyössä Pokalin kanssa. Hankkeen kanssa yhteistyötä tekevien seurojen edustajia osallistui myös mukaan koulutukseen. Kehittämistyötä lasten motoristen taitojen havainnointiin ja havaintojen kirjaamiseen jatketaan vuoden 2021 aikana. Tavoitteena on laatia koko varhaiskasvatuksen yhteiset käytänteet tukemaan lasten motoristen taitojen kehitystä.

Mitä hanke tarjoaa perheille?

Varhaiskasvatusyksiköihin on perustettu hankkeen aikana liikuntavälinelainaamot, jotka on tarkoitettu liperiläisten varhaiskasvatusikäisten lasten perheille. Liikuntavälinelainaamot löytyvät seuraavista yksiköistä:

Lisäksi perheillä on mahdollisuus lainata hankerahalla hankittuja aikuisen ja lapsen fatbike-pyöriä keskitetysti vapaa-aikatoimiston kautta ottamalla yhteyttä Liperin kunnan terveysliikunnan ohjaajaan tai vapaa-aikaohjaajaan (yhteystiedot löydät alempaa tältä sivulta).

Hankkeessa järjestetään yhdessä paikallisten seurojen kanssa perheliikuntaa koronan sallimissa rajoissa. Viimeisimpänä tempauksena partiolippukunta Liperin Kokkoveikot ovat järjestäneet Ei pöntömpää -bongauskampanjan, jossa perheillä on ollut mahdollisuus bongata 10 linnunpönttöä ympäri taajamaa ja tutustua samalla kivoihin lähiluontokohteisiin. Lue tempauksesta tarkemmin sivuilta: bit.ly/eipöntömpää.

Syksyllä 2021 järjestetään maksuttomia perheliikuntavuoroja 6.9.10.10. välisellä ajalla. Tarkemmat aikataulut ja paikallisten seurojen ohjaamat vuorot tarkentuvat kesän aikana. Perheliikunnoista tiedotetaan tarkemmin elokuussa kunnan ja hankkeen nettisivuilla sekä TinyApp-sovelluksen kautta.

Syksyllä 2020 kaikille liperiläisille varhaiskasvatusikäisten lasten perheille käynnistettiin uutena palveluna maksutonta liikuntaneuvontaa. Palvelu on suunnattu kaikille niille perheille, jotka haluavat lisätä liikkumista omaan arkeen. Käyntien teemat voivat liittyä myös muihin perheen elintapoihin tai arkirytmiin.

Liikuntaneuvontaan voi tulla pienen tai ison kysymyksen kanssa ja jokainen käynti räätälöidään perheen omien tarpeiden mukaisesti.

Perheliikuntaneuvonnan käynnistämisessä teemme yhteistyötä Neuvokas perheen kanssa. Liikunta ja ravitsemusteemat ovat jatkossa myös osa lapsen vasukeskustelua. Lisäksi kokeillaan Meidän perhe -digikortin soveltuvuutta vasukeskusteluissa.

Ajan perheliikuntaneuvontaan voi varata suoraan lapsen vasukeskustelusta tai ottamalla itse yhteyttä kunnan terveysliikunnan ohjaajaan. Teemme perheliikuntaneuvonnan osalta yhteistyötä myös Siun soten lastenneuvolan ja varhaisen tuen sosiaalityön kanssa.

Tutustu liikuntavälinelainaamoiden toimintaan alla olevasta videosta!

Uutisen lisäys (ylläpito)

Yhteystiedot

Reeta Raimoaho

Hyvinvointipedagogi
 050 913 1903
reeta.raimoaho@edu.liperi.fi
Viljatie 1, 80400 Ylämylly

Henkilökuva

Mira Kostamo

terveysliikunnanohjaaja
 040 582 6726
mira.kostamo@edu.liperi.fi
Koivutie 4, 83100 Liperi

SOME painikkeet

Sivu arviointi ja palaute