Jätehuolto pääkuva

Navigaatiovalikko

Jätehuollon laskeutumissivun sisältö

Jätehuolto

Jätehuoltoyhtiö Puhas Oy palvelee Liperin kunnan asumiseen liittyvissä jätehuoltoasioissa.

Liperissä asumiseen liittyvät jätehuoltopalvelut järjestää kunnallinen jätehuoltoyhtiö Puhas Oy. Puhas vastaa jäteastioiden tyhjennyksistä, jätteiden kuljetuksesta ja käsittelystä sekä vaarallisten jätteiden jätehuollosta ja ylläpitää osaa ekopisteistä.

Kaikkien Liperin kunnan alueella olevien kiinteistöjen tulee liittyä järjestettyyn jätehuoltoon. Jätehuollon järjestämisessä kiinteistöillä on kolme vaihtoehtoa:

  • oma jäteastia
  • kimppa eli yhteinen jäteastia naapurin tai muun lähikiinteistön kanssa
  • aluekeräyspisteen käyttö

Kompostointi-ilmoitus

Jäteasetus (987/2021) velvoittaa vuoden 2023 alusta tekemään kirjallisen ilmoituksen biojätteen kompostoinnista kiinteistöllä kunnan jätehuoltoviranomaiselle. Tiedot on annettava kahden kuukauden sisällä biojätteen kompostoinnin aloittamisesta. Myös kompostoinnin lopettamisesta on ilmoitettava kahden kuukauden sisällä lopettamisesta. Ilmoitus on voimassa viisi vuotta, ja ilmoitus on uusittava, jos kompostointi jatkuu.

Lue lisää biojätteen käsittelystä tästä linkistä.

Käytännössä kompostointi-ilmoitus tehdään Joensuun alueellisen jätelautakunnan toimialueella Puhakselle, joka ylläpitää kompostointirekisteriä viranomaisen puolesta.

Kompostointi-ilmoituksen voit tehdä joko Puhaksen sähköisessä asioinnissa tai täyttämällä Puhaksen nettisivulla olevan lomakkeen. Lomakkeen voi lähettää myös sähköpostin liitteenä osoitteeseen asiakaspalvelu@puhas.fi. Muista tallentaa lomake ennen sähköpostiin liittämistä.

Asiakaspalvelu

Kiinteistön jätehuoltoon liittyvissä asioissa ota yhteyttä Puhas Oy:n asiakaspalveluun: p. 013 318 198, asiakaspalvelu@puhas.fi.

Valvonta ja viranomaistehtävät

Jätehuollon viranomaistehtävät hoitaa Joensuun alueellinen jätelautakunta. Lautakunta päättää muun muassa jätehuoltomääräyksistä, jätetaksasta ja siitä, millainen jätehuollon palvelutaso kuntalaisille tarjotaan. Alueellisen jätelautakunnan jäsenet löydät alla olevasta linkistä.

Jätehuollon valvonta kuuluu kunnan ympäristönsuojeluviranomaiselle, joka valvoo muun muassa roskaamiskiellon ja jätehuoltomääräysten noudattamista sekä jätteenkäsittelyn asianmukaisuutta.

Kunnan ympäristönsuojeluviranomaiseen voit olla yhteydessä esimerkiksi silloin, kun haluat ilmoittaa epäasianmukaisesta jätteenkäsittelystä kuten jätteiden poltosta tai huomaat jossain roskaantuneen alueen.

Katso myös nämä jätehuolto

Uutisen lisäys (ylläpito)

angle-left Siun sote tiedottaa lintuinfluenssaan varautumisesta

Siun sote tiedottaa lintuinfluenssaan varautumisesta

Pohjois-Karjalassa ei ole havaittu lintuinfluenssaa. Kuolleisiin lintuihin ei kuitenkaan tule koskea ilman suojausta. Ilmoita mahdollisista luonnonlintujen joukkokuolemista tai -sairastumisista valvontaeläinlääkärille p. 013 330 8201.

Uutista päivitetty 3.8.2023 Siun soten tiedotteen mukaisesti.

Lintuinfluenssa on aiheuttanut eri puolilla Suomea lintujen massakuolemia. Pohjois-Karjalassa lintujen joukkokuolemia ei ole havaittu. Lintuinfluenssaan on kuitenkin tärkeää varautua, sillä tauti tarttuu helposti linnusta toiseen. Alueilla, joissa massakuolemia on tavattu, kuolleita lintuja on ollut hyvinkin paljon. Näissä tilanteissa kuolleet linnut on kerättävä pois tautien leviämisen ehkäisemiseksi. Tautipaine kohdistuu lintujen lisäksi myös muihin eläimiin.

Lintuinfluenssavirukset tarttuvat huonosti ihmiseen, ja tartunta vaatii yleensä läheisen kontaktin sairastuneeseen villilintuun, siipikarjaan tai niiden eritteisiin. Kuolleeseen lintuun ei kuitenkaan pidä mennä koskemaan ilman suojautumista.

Jos koskettaminen on jo tapahtunut, on kädet pestävä hyvin vedellä ja saippualla sekä desinfioitava alkoholipohjaisella käsihuuhteella. Mahdollisia hengitystieinfektio-oireita on hyvä seurata noin kahden viikon ajan. Jos oireita ilmenee, suositellaan ottamaan yhteyttä puhelimitse omalle terveysasemalle tai 116 117 (virka-ajan ulkopuolella) ja kertomaan mahdollisesta altistumisesta.

Yksittäistä kuollutta tai sairasta lintua ei pidetä lintuinfluenssaepäilynä, paitsi jos alueella on todettu lintuinfluenssaa ja kyseessä on iso petolintu. Yksittäiset kuolleena löytyneet linnut voi haudata tai laittaa muovipussissa sekajätesäiliöön (ei biojätteisiin).

Lintua ei tule koskea käsin, vaan käyttää kertakäyttökäsineitä tai esimerkiksi lapiota linnun siirtämiseen. Tarkemmat ohjeet linnun hautaamiseen löytyvät Ruokaviraston verkkosivuilta: Hautaaminen - Ruokavirasto

Mitä tehdä, jos havaitset luonnonlintujen joukkokuoleman?

Lintujen joukkokuolemana voidaan pitää esimerkiksi useamman kuin yhden joutsenen, yli viiden muun vesilinnun tai yli kymmenen muun kuolleen linnun löytymistä samalta alueelta. Myös yksittäisistä isoista petolinnuista on hyvä ilmoittaa valvontaeläinlääkärille.

Jos havaitset Pohjois-Karjalassa luonnonlintujen joukkokuolemia tai -sairastumisia, on asiasta ilmoitettava viipymättä Siun soten valvontaeläinlääkärille (p. 013 330 8201). Virka-ajan ulkopuolella ilmoitus tehdään päivystävälle eläinlääkärille, puhelinnumerot löytyvät osoitteesta: www.siunsote.fi/elainlaakarit.

Joukkokuolemissa linnut tulee kerätä ammattilaisten toimesta ja toimittaa asianmukaisesti hävitettäväksi. Kuolleiden lintujen keräämisen järjestäminen on maanomistajan vastuulla. Ennen lintujen keräämistä ja hävittämistä on oltava yhteydessä Siun soten valvontaeläinlääkäriin tai päivystävään eläinlääkäriin. 

Lisätietoja:

www.ruokavirasto.fi/

www.ttl.fi/teemat/tyoterveys/pandemiat-ja-epidemiat/lintuinfluenssalta-suojautuminen

Laulujoutsenia lentämässä

Yhteystiedot

Sari Kettunen

ympäristötarkastaja
 0400 428 653
sari.kettunen@liperi.fi
Varolantie 3, 83100 Liperi

SOME painikkeet

 

Sivu arviointi ja palaute