Nuorten harrastusmahdollisuudet pääkuva

Navigaatiovalikko

Harrastusmahdollisuudet, sisältö

Nuorten harrastusmahdollisuudet Liperissä

Liperin kunnassa pystyt harrastamaan monipuolisesti niin liikuntaa kuin kulttuuria. Kuntamme alueelta löytyy frisbeegolfrata, graffitiseinä, skeittiparkki, nuorisotaloja, sekä paljon erilaisia liikuntapaikkoja ja yhdistyksiä, jotka tarjoavat harrastusmahdollisuuksia. Vapaa-aikatoimi järjestää koulujen loma-aikoina monenlaista ohjelmaa.

Kerhotoiminta keväällä 2021

Kevään 2021 aikana Liperin kunnan alueella järjestetään vapaa-aikatoimen organisoimaa kerhotoimintaa. Kerhon suunnittelijoina sekä ohjaajina toimivat 15–18-vuotiaat kerhonohjaajankoulutuksen käyneet nuoret. Nuorten ohjaajana ja tukena toimii Liperin vapaa-aikaohjaaja.

Kerhotoiminta on suunnattu liperiläisille alakoululaisille (1.–6. lk.). Kerholaisten maksimimäärä on kerhosta riippuen 10–12 henkilöä. Kerhotoimintaan osallistuminen on maksutonta, mikäli ei toisin ilmoiteta. Yksi kerho kestää noin 8 viikkoa ja kerhokerta noin 1,5 tuntia.

Kevään 2021 kerhoihin ilmoittautuminen on päättynyt.

Liperin nuorisotyö, vapaa-aikaohjaaja Sanna Härkönen 050 4723 209, sanna.harkonen@edu.liperi.fi

__________________

Kulttuuri tulee kylään

Liperin kunnan taajamien ulkopuolelle suunnattu lasten ja nuorten työpajapaletti

Järjestäjänä: Liperin kunnan vapaa-aikatoimi

Ohjaajana: Vapaa-aikaohjaaja Mikael McKeough

 

Pajoja voidaan järjestää seuraaville ikäryhmille: 5-8 vuotiaat, 9-12 vuotiaat 13-17 vuotiaat ja nuoret aikuiset

Minimi osallistujamäärä pajan toteutumiseen: 4 (5-8 vuotiaiden pajojen maksimi osallistujamäärä on 10 hlö ilman apuohjaajaa)

Pajavaihtoehdot:

  1. Sarjakuvatyöpaja
  2. Lauta- ja korttipelityöpaja
  3. Mediatyöpaja
  4. Biisinikkarityöpaja
  5. Luovan kirjoittamisen työpaja
  6. Draama- ja teatterityöpaja
  7. Puheilmaisu- ja ilmaisutaitotyöpaja (vain 13-17 v ja nuoret aikuiset)

Sekä spesiaalit työpajat:

  1. Kierrätyspeikot (6-10-v. yksipajakerta)
  2. Ilmastokatastrofi N.Y.T. (13-18-v., 1-2 pajakertaa) 
  3. Teille räätälöity työpaja

 

Pajojen kesto 2 h per paja, mutta samasta aiheesta voi tilata esim. kolmen pajakerran kokonaisuuden. Pajoja pystytään toteuttamaan pääosin tiistaisin tai torstaisin ja viikonloppuisin, koska ohjaaja McKeough pitää muina arkipäivinä auki nuorisotaloa. Viikonloppuna onnistuu pajan pitäminen esim. 6 h putkeen. Jos on pitempi pajakokonaisuus, niin aiheeseen päästään syventymään paremmin. 

Pajojen järjestämiseen tarvitaan joku sopiva tila, joko kyläkoulu tai kylätalo tai vastaava. Sarjakuvapajaan tarvittaisiin mieluusti pöytätilaa ja tuoleja osallistujille. Kaikkiin työpajoihin kelpaa luokkahuone tyylinen tila, mutta draama- ja teatterityöpaja voi myös olla liikunta/juhlasali -tilassa.

Pajoihin voi ilmoittautua näin:

Valitsette työpajan ja keräätte osallistujat itse, sitten klikkaatte itsenne sisälle tästä linkistä. Linkki avaa webropollomakkeen, jolla ilmoittautuminen tapahtuu. Lisätietoja pajoista antaa Mikael McKeough, jonka tavoitat joko sähköpostilla mikael.mckeough@edu.liperi.fi tai puhelimitse 040 674 1748.

Työpajojen esittelyt:

Sarjakuvatyöpaja: Kolmen ruudun pituinen nenä ja muita sarjakuvajippoja
Maksimi osallistujamäärä n. 30 hlö

Tämä sarjakuvapaja sopii niin vasta-alkajille kuin kokeneemmille piirtäjille. Pajassa kokeillaan erilaisia sarjakuvahahmojen piirrostyylejä, käytetään sarjakuvallisia erikoistehosteita, testataan hahmojen asettelua ruutuihin sekä niiden ulkopuolelle ja ylipäätänsä pidetään luovasti hauskaa kynällä ja paperilla. Lisäksi opetellaan käsikirjoittamaan lyhyitä kolmen ruudun sarjakuvia ja ikäryhmästä riippuen myös pitempiä sarjakuvia. Syvennymme hahmon luonnin ääreen ja mietimme millaisia sarjakuvahahmoja voi luoda ja millaisia ominaisuuksia tai persoonallisuuden piirteitä heillä on.

 

Lauta- ja korttipelityöpaja: Game on – Peli päällä
Kesto 2-5 h. Maksimi osallistuja määrä n. 30 hlö

Tämä lauta- ja korttipelityöpaja sopii kaikenkarvaisille pelien ystäville. Tarjolla on tuttuja ja turvallisia pelejä kuten Pictionary, Cluedo, Alias, Monopoly, Skibbo, Yatzy, Tammi ja monia muita. Lisäksi vaihtoehtoina hauskoja ja haastavia pelejä kuten Carcassone, Catanin uudisasukkaat, Citadels, Dominion, Modern art ja liuta lisää. Ohjaaja Mikael opettaa pelit ja opastaa pelin aikaan tarvittaessa.

Tässä linkkejä näiden haastavampien pelien nettisivuille:

 

Mediatyöpaja: Välkettä ja vipinää
Maksimi osallistujamäärä n. 12 hlö

Tämä työpaja sopii kaikille mediataidoista kiinnostuneille. Pajassa pääsee tutustumaan digijärjestelmäkameran ja videokameran.  Osallistujat kuvaavat ja nauhoittavat materiaalia sisätiloissa sekä ulkona jos sää niin sallii. He toimivat pareittain tai ryhmissä aina yksi laite kerrallaan, toteuttaen erilaisia kuvaus/nauhoitus tehtäviä ja haasteita. Työpajan lopuksi päästään myös ainakin kokeilemaan kuvan ja videon käsittelyä. Jos ei työpajan aikana ehditä, niin ohjaaja editoi loppuun valokuvat ja videot ja lähettää ne digitaalisessa muodossa osallistujille.

 

Biisinikkarityöpaja: Hitit ei hitaalla ja kappaleet ei keplottele
Maksimi osallistujamäärä n. 15  

Tähän työpajaan osallistuakseen ei tarvitse osata soittaa, omata hyvää nuottikorvaa tai kyetä laulamaan kauniisti. Riittää kun on intoa hypätä biisin nikkaroinnin maailmaan. Pajassa ohjaaja Mikael säestää akustisella kitaralla osallistujien synnyttämiä kappaleita. Ohjaajan opastuksella tutustutaan lauluimprovisaatioon, instant -runoiluun ja laulun kirjoittamiseen. Pajan lopuksi osallistujat tekevät joko yksin tai ryhmissä oman biisin joka nauhoitetaan.

 

Luovan kirjoittamisen työpaja: Stooria kehiin
Maksimi osallistujamäärä n. 30 hlö

Tämä työpaja sopii kaikille kirjoittamisesta kiinnostuneille. Pajassa kerrotaan ja kirjoitetaan tarinoita sekä yhdessä ja erikseen. Käytössä erilaisia luovan kirjoittamisen tekniikoita ja niksejä, joilla saa tarinaa syntymään.  Ohjaaja Mikael opastaa miten kirjoittaa juonta, vuoropuhelua, hahmojen tuntemuksia ja ympäristön kuvausta. Tutustutaan myös tyylilajeihin (huumori, draama, dekkari yms) ja kokeillaan niiden käyttöä.

 

Draama- ja teatterityöpaja: 100 roolihahmoa minuuttiin ja muita teatteritarinoita
Maksimi osallistujamäärä n. 30 hlö

Tässä pajassa pidetään hauskaa roolien kustannuksella ja tutkitaan teatterin monipuolista maailmaa. Pajan työkaluina ovat roolivaatteet, valmiit teatteritekstien pätkät, improvisaatio ja draamaharjoitteet. Vanhempien ikäryhmien (13+) kanssa kokeillaan myös prosessidraamaa. Pajan alaussa päätetään osallistujien kesken tehdäänkö teatteri- ja draamaharjoitteita vain itselle vai valmistetaanko lyhyt teatteriesitys pajan loppuun.

Prosessidraamasta: https://draamakoulussa.wordpress.com/2015/05/10/prosessidraama/

 

Puheilmaisu- ja ilmaisutaitotyöpaja: Itsevarmaa ilmaisua ilman muuta (vain 13+)
Kesto 2-4 h. Maksimi osallistujamäärä n. 30 hlö (yksi luokka)

Tässä pajassa opetellaan ja varmennetaan puhetaitoa, itseilmaisua ja kommunikaatioita. Ohjaaja Mikael vetää harjoitteita joita kautta testataan erilaisia puhetilanteita (puheen pitäminen, asiakaspalvelutilanne yms) ja kokeillaan niitä eri tyyleillä. Pajassa harjoitellaan myös äänenkäyttöä ja hallintaa. Artikulaatiota ja äänenavausta käydään leikkien avulla, sekä opetellaan käyttämään kuuluvaa puhetta ja huutoa niin ettei se rasita ääntä.  

 

Kierrätyspeikot: Teatteri- ja askartelutyöpaja

6-10 v, yksi pajakerta
Tämä työpaja on havainnollistava ja hauska opastuskierros kierrättämiseen ja kierrätysarvoihin. Paja on osaksi osallistava näytelmä ja osaksi askartelupaja. Lapset eivät istu yleisössä vaan kulkevat mukana tarinassa. Jutun juoni koostuu mielikuvituksellisesta luontodokumentista, jossa Tavi Ätten-Purkki (vetäjä Mikael McKeough roolissa) johdattaa lapset New Yorkin asvalttiviidakkoon etsimään tarunomaisia Roskispeikkoja. Roskispeikot löydetään eräältä sivukujalta, mutta peikkojen asenteissa ja itse peikoissa löytyykin paljon korjattavaa… Varoitus: Paja sisältää paljon lapsia hykerryttävää pieruhuumoria!    

 

Ilmastokatastrofi N.Y.T.: Draamallinen tulevaisuudentutkimustyöpaja
13-18v, 1-2 pajakertaa

Tässä työpajassa kysellään nuorten ilmastonmuutosasenteita, peilataan niitä tutkittuun tietoon ilmastonlämpenemisestä ja pohditaan maapallon ja ihmiskunnan tulevaisuutta. Paja pohjaa paljolti ryhmätyöhön mutta sisältää juonellisia elementtejä sekä roolityötä. Ilmastokatastrofi N.Y.T. työpaja käyttää musiikkia, ääniraitaa ja videomateriaalia vahvan viestin takaamiseksi. Ja toisaalta nuoret saavat etsiä faktatietoa internetistä. Tiedon metsästys, kirjaaminen ja vertaaminen ovat iso osa pajaa. Ilmastokatastrofi N.Y.T. haastaa pohtimaan tätä akuuttia aihetta: Miten tämän päivän teot voivat vaikuttaa huomiseen?  Jos emme toimi nyt, niin millainen voi olla maapallon tulevaisuus? Millä keinoilla ilmastonlämpenemistä voidaan hillitä?  Tekojen aika on N.Y.T. -nyt!  

 

Räätälöity työpaja

Kiinnostaako jonkun ylläolevan työpajan aihe, mutta muoto ei ole teidän tarpeisiinne sopiva? Haluaisitteko yhdistää kaksi tai useampaa näistä työpajoista? Onko teillä teema tai aihe, josta haluaisitte työpajan? Räätälöidään sellainen teille!

________________________________________

Meiltä löydät myös jonkin verran ilmaiseksi lainattavia välineitä, kuten frisbeegolfkiekkoja, kanootteja, kajakkeja, sup-lautoja, trangioita, telttoja ja lumikenkiä.

Tutustu alla oleviin linkkeihin ja kuntamme harrastusmahdollisuuksiin. 

SOME painikkeet

 

Sivu arviointi ja palaute