Opetussuunnitelma pääkuva

Navigaatiovalikko

Opetussuunnitelma sisältö

Esiopetuksen opetussuunnitelma

Esiopetuksen opetussuunnitelma perustuu leikin ja kokemusten kautta oppimiseen.

Kaikilla Liperin kouluilla on käytössä joustava esi- ja alkuopetus, joka tarkoittaa sitä, että esiopetusryhmillä ja perusopetuksen 1–2-luokilla on yhteistä toimintaa.

Joustavat ryhmät toimivat eri kouluilla hieman eri tavoilla. Joillakin kouluilla esiopetusryhmät työskentelevät yhdessä alkuopetusryhmien kanssa koko esiopetusajan ja joissakin vain tiettyinä päivinä.

Joustavan esi- ja alkuopetuksen ansiosta lapset pääsevät toimimaan vaihtelevissa ryhmissä ja voivat edetä oppimisessa yksilöllisesti, kun vuosiluokkien rajat eivät ole esteenä.

Oppiminen leikin kautta

Joustavassa esi- ja alkuopetuksessa lapset harjoittelevat asioita yhdessä leikkien, toiminnan kautta. Leikkiminen onkin tutkitusti kaikenikäisille lapsille paras tapa oppia. Aikuisten tehtävänä on ohjata lapsia ja johdattaa oppimista eteenpäin, rikastuttaa oppimisympäristöä ja tuoda tarjolle uutta ihmeteltävää, opeteltavaa ja koettavaa.

Liperissä esi- ja alkuopetus perustuvat elämykselliseen oppimiseen.

Kokemuksiin liittyy erilaisia tunteita ja kun kokemus herättää lapsessa tunteita, se jättää muistijäljen. Kun lapset pääsevät tekemään asioita konkreettisesti itse, he oivaltavat asioita ja suhteuttavat uusia asioita aiemmin opittuihin. Tällä tavoin lapsi oppii ymmärtämään asiayhteyksiä ja merkityksiä.

Liikunta ja teknologia osana opetusta

Esiopetusympäristömme tarjoavat lapsille mahdollisuuden kokeilla, tutkia, ihmetellä ja etsiä tietoa. Lapsilla on mahdollisuus monipuoliseen leikkiin ja myös tiloja rauhalliseen työskentelyyn.

Käytämme teknologiaa opetusvälineenä monin eri tavoin.

Liikuntaan kiinnitämme erityistä huomiota. Opetusympäristöt aktivoivat lapsia liikkumaan omaehtoisesti. Yhdistämme esimerkiksi matematiikkaa ja liikuntaa, jotka tukevat toisiaan.

Lapset osallistuvat päätöksentekoon

Esiopetussuunnitelman mukaan jokaisella lapsella tulee olla oikeus osallistua toiminnan suunnitteluun sekä itseään koskevien asioiden käsittelyyn ja päätöksentekoon. Kuuntelemme lasten ajatuksia ja ideoita, kirjaamme ne muistiin ja otamme ne huomioon, kun suunnittelemme toimintaa.

Uutisen lisäys (ylläpito)

angle-left Liperin päiväkodin kaksi yksikköä yhdistetään

Liperin päiväkodin kaksi yksikköä yhdistetään

Liperin päiväkodin toiminta siirtyy kokonaisuudessaan Penttilän yksikköön 1.8.2024 alkaen.

Liperin varhaiskasvatus on yhdessä elinympäristöpalvelujen kanssa tarkastellut nykyisiä kirkonkylän varhaiskasvatuksen tiloja sekä varhaiskasvatus- ja esiopetuspaikkojen määrää Liperin alueella. Liperin kirkonkylällä varhaiskasvatus voitaisiin keskittää koulukeskuksen ja Penttilän alueelle elokuusta 2024 alkaen.

Hyvinvointilautakunta päätti 18.4. kokouksessaan, että Liperin päiväkodin kaksi yksikköä yhdistetään. Toiminta siirtyy kokonaisuudessaan Penttilän yksikköön 1.8.2024 alkaen.

Yksiköiden yhdistämisen taustalla ovat talouden tasapainottamistoimet, ikäluokkien ja sitä kautta lapsimäärien pieneminen, sekä Opintien rakennuksen ja piha-alueen suuret korjaustarpeet ja kustannukset.

Useat perheet ovat toivoneet, että varhaiskasvatus keskitettäisiin samalle alueelle koululaisten ja esikoululaisten kanssa. Tämä helpottaisi loma-aikojen hoidon järjestämistä. Myös varhaiskasvatuksen johtamisen järjestelyjen kannalta toiminnan keskittäminen nähdään tarpeellisena.

Henkilöstölle sekä lasten vanhemmille on pidetty yhdistymiseen liittyvät infotilaisuudet, jossa on käyty avointa keskustelua yhdistymisen hyödyistä ja samalla mahdollisista haasteista.

Penttilän yksikköön tehdyssä katselmuksessa terveystarkastaja on todennut tilat soveltuviksi ennusteen mukaiselle lapsimäärälle. Penttilän piha-alueen kunnostaminen sekä laajennus toteutetaan tulevan kesän aikana, jotta toiminta siellä voidaan käynnistää elokuusta alkaen.

Pihan kunnostamiseen Liperin kunta on saanut hankerahoitusta ja Penttilän pihan suunnittelutyö on jo aloitettu. Penttilän yksikön sisätiloissa tehdään jonkin verran muutostöitä kesän aikana mm. väliseinillä sekä wc-tilojen osalta.

Kaksi lasta leikkimässä ja kiipeilemässä puussa Penttilän museoalueen vieressä kesäisenä päivänä

Lisätietoja:

Yhteystiedot

Tiina Korhonen

Varhaiskasvatuksen johtaja
 040 766 0940
tiina.korhonen@liperi.fi
Varolantie 3, 83100 Liperi

Annina Hirvonen

Päiväkodin johtaja
 040 740 1878
annina.hirvonen@edu.liperi.fi
Koulukuja 1, 83100 Liperi

SOME painikkeet

 

Sivu arviointi ja palaute