Esiopetus pääkuva

Navigaatiovalikko

Esiopetus sisältö

Esiopetus

Esiopetus on osa lapsen oppimisen polkua.

Vuotta ennen oppivelvollisuuden alkamista kaikilla lapsilla on oikeus osallistua esiopetukseen 700 tuntia vuodessa. Esiopetusta järjestetään pääsääntöisesti kouluvuoden rytmin mukaisesti viitenä päivänä viikossa neljä tuntia kerrallaan,  klo 9–13.

Aikataulut ja esiopetusinfo

Syyslukukausi 2023

  • Esiopetus alkaa 9.8.2023
  • Esiopetuksen koulutuspäivä 29.9.2023, ei esiopetusta
  • Syysloma 16.–20.10.2023
  • Itsenäisyyspäivä 6.12.2023
  • Joululoma 21.12.2023–7.1.2024

Kevätlukukausi 2024

  • Esiopetus alkaa 8.1.2024
  • Esiopetuksen koulutuspäivä 16.2.2024, ei esiopetusta
  • Talviloma 4.–8.3.2024
  • Pääsiäisvapaa 28.3.–2.4.2024
  • Vappu 1.5.2024
  • Helatorstai 9.5+pe 10.5.2024
  • Lukuvuosi päättyy 23.5.2024

Esioppilaiden lomat ovat pidempiä kuin koululaisilla. Tarkemmat toiminta- ja loma-ajat löydät esiopetuksen aikataulusta.

Kaksivuotinen esiopetuskokeilu

Liperi on mukana Opetus- ja kulttuuriministeriö toteuttamassa kaksi vuotisessa esiopetuskokeilussa. Kokeilu kestää elokuun 2021 alusta toukokuun 2024 loppuun.

Kokeiluun osallistuvat vuosina 2016 tai 2017 syntyneet lapset. Opetus- ja kulttuuriministeriö on valinnut kokeilua toteuttavat esiopetuspaikat ja määritellyt kokeilun piiriin kuuluvat vuosina 2016 ja 2017 syntyneet lapset. Opetushallitus on laatinut opetussuunnitelman perusteet kaksivuotisen esiopetuksen kokeiluun ja kunta laatii kuntakohtaisen opetussuunnitelman.

Esiopetuksessa tärkeintä on herättää lapsessa kiinnostus oppimiseen.

Liperissä esiopetusta järjestetään koulujen yhteydessä ja päiväkodeilla. Esiopetusta järjestetään:

  • yhdessä perusopetuksen kanssa joustavana esi- ja alkuopetuksena
  • vuoroesiopetuksena Puolivälin päiväkodilla
  • yhdessä 5-vuotiaiden kanssa Taikametsän päiväkodilla, Paloaukean päiväkodilla ja Liperin esiopetuksessa

Esioppilaat ja 1-2 luokan oppilaat toimivat yhdessä joustavassa esi- ja alkuopetuksessa. Oppiminen on kokonaisvaltaista ja lähtee aina liikkeelle lasten aiemmista kokemuksista ja mielenkiinnon kohteista.

Lasten kehittyviä valmiuksia ja orastavia taitoja viemme esiopetusvuoden aikana yksilöllisesti eteenpäin. Leikki on keskeisin toimintamuoto ja lisäksi käytämme monipuolisia, yksilöllisiä ja osallisuutta tukevia oppimistapoja. Positiivinen pedagogiikka ja lapsen vahvuuksiin perustuva oppiminen ohjaavat toimintaamme.

Varhaiskasvatuspalvelu esiopetuksen lisänä

Aamulla ennen esiopetusta ja/tai iltapäivällä esiopetuksen jälkeen tarvittava varhaiskasvatus toimii  samoissa tiloissa esiopetuksen kanssa. Esiopetus ja varhaiskasvatus muodostavat lapselle ehjän päivän, eikä lapsi vaihda paikkaa kesken päivän.

Lapsen tuki

Tuemme lapsen kehitystä ja oppimista yksilöllisesti hänen omassa ryhmässään.

Jokainen lapsi tarvitsee jossakin elämänsä vaiheessa tukea, kun hän kasvaa ja opettelee uusia taitoja ja asioita.

Perheen ja esiopetuksen yhteistyö on erittäin tärkeää aina ja erityisesti silloin, kun lapsi tarvitsee tukea. Lapsen toiminta ja vuorovaikutus ryhmässä edistyy parhaiten, kun kotona ja esiopetuksessa noudatetaan yhteisiä toimintatapoja.

Tästä voit tutustua Tuen Käsikirjaan.

Kenelle voit puhua, kun huolia herää?

Jos lapsesi kehityksestä, oppimisesta, toimintatavoista tai mistä tahansa muusta herää huolia tai jokin mietityttää, on tärkeää, että otat asiat puheeksi esiopettajan kanssa.

Mietitään yhdessä miten voimme auttaa lasta ja perhettänne ratkaisukeskeisesti eteenpäin. Esiopetuksen erityisopettaja, hyvinvointipedagogi ja perheohjaaja ovat käytettävissäsi. He muodostavat Liperin varhaiskasvatuksen tukitiimin, joka on mukana kasvattamisen matkalla.

Uutisen lisäys (ylläpito)

angle-left Viinijärven kirjaston tiloihin ja omatoimiasiointiin muutoksia toukokuusta alkaen

Viinijärven kirjaston tiloihin ja omatoimiasiointiin muutoksia toukokuusta alkaen

Viinijärven kirjasto on suljettuna 6.5.–2.6. Omatoimi tulee olemaan pois käytöstä sekä kirjaston muuton että väistötiloissa toimimisen ajan.

Viinijärven koulun purku- ja rakennustyömaa vaikuttaa myös Viinijärven kirjaston toimintaan. Kirjasto muuttaa väistötiloihin Viinijärven päiväkodin puoleiseen siipeen, entiseen luokkatilaan.

Muuton vuoksi kirjasto on suljettuna 6.5.–2.6. välisen ajan. Kirjastoon kuljetaan tuon jälkeen koulun ja päiväkodin sisäpihan kautta, päiväkodin ja esiopetuksen kanssa samasta ovesta.

Viimeisen aukioloviikon ajan (29.4.–5.5.) kirjastolla on käytössä vain nykyisen sisäpihan oven vieressä oleva palautusluukku.

Eräpäivät siirtyvät automaattisesti

Viinijärven kirjastossa aineiston eräpäivät on siirretty muuton yli ja eräpäivä on 10.6. Viinijärven kirjastoa ei voi valita varausten noutopaikaksi 19.4. alkaen. Sen jälkeen varausten noutopaikaksi tulee asiakkaan itse valitsema kirjasto. Kesäkuussa Viinijärvi palautuu jälleen noutopaikkavaihtoehdoksi.  

Muuton ajan Viinijärven kirjaston puhelin pysyy käytössä ja siihen vastataan ma-pe klo 10–15. Kirjastoon saa yhteyden myös sähköpostilla viinijarvenkirjasto@joensuu.fi. Lisäksi kirjastoasioita voi hoitaa missä tahansa Vaara-kirjastojen toimipisteessä ja verkkokirjaston chatissa.

Väistötilat käytössä 3. kesäkuuta alkaen

Väistötila aukeaa maanantaina 3.6. päiväkodin tiloissa. Väistötila-aikana omatoimikirjasto ei ole käytössä, vaan kirjasto palvelee ainoastaan henkilökunnan palveluaikoina. Omatoimiasiakkaat voivat käyttää muita Pohjois-Karjalan omatoimikirjastoja samalla sopimuksella. Lähimmät omatoimikirjastot Viinijärven asiakkaille ovat Ylämyllyllä, Liperin kirkonkylällä ja Outokummussa. Omatoimikirjasto otetaan Viinijärvellä käyttöön jälleen remontin jälkeen. 

Kirjasto tulee toimimaan väistötiloissa siihen asti, että uusi koulu- ja kirjastorakennus valmistuu, eli näillä näkymin ainakin syksyyn 2025 asti. Lisätietoja kirjaston toiminnan muutoksista kerrotaan Vaara-kirjastojen ja Liperin kunnan kanavissa aikataulujen tarkentuessa ja purku- ja rakennustyömaan edetessä.

Tiedotetta täydennetty 4.4.2024.

Viinijärven kirjaston sisätilaa, kirjahyllyjä ja nojatuoli, kuvan omistaa Vaara-kirjastot

Lisätietoja:

Yhteystiedot

Henkilökuva.

Katja Penttinen

Palvelusuunnittelija
 0400 428 397
katja.penttinen@liperi.fi
Varolantie 3, 83100 Liperi

Annina Hirvonen

Päiväkodin johtaja
 040 740 1878
annina.hirvonen@edu.liperi.fi
Koulukuja 1, 83100 Liperi

Kati Mäkisalo

Perhetyöntekijä
 050 307 4625
kati.makisalo@edu.liperi.fi
Viljatie 1, 80400 Ylämylly

Hannele Solaranta

Varhaiskasvatuksen erityisopettaja
 050 525 2309
hannele.solaranta@edu.liperi.fi
Keskustie 3, 83100 Liperi

SOME painikkeet

 

Sivu arviointi ja palaute