Navigaatiovalikko

Digi kuuluu kaikille sisältö

Digi kuuluu kaikille -somekampanja

Digi kuuluu kaikille on kampanja, jonka tavoitteena oli lisätä tietoisuutta sekä tehdä näkyväksi digiosaamisen ja digituen tarve kuntien työllisyys- ja sosiaalipalveluissa. Kampanja toteutettiin ajalla 30.1.-24.2.2023.

Digiosaamisen ja digituen tarve

Kuinka paljon asiakkaiden tulee käyttää digitaalisia sovelluksia sosiaali- ja työllisyyspalveluissa? Entä millaista digiosaamista nämä sähköiset palvelut vaativat?

Läppäri pöydällä ja käsi osoittaa sen näyttöä.Digi on tätä päivää, mutta kaikki eivät ole pystyneet kehittämään osaamistaan samaan tahtiin. Digi kuuluu kaikille –kampanjan tarkoitus oli herätellä (kuntien sosiaali- ja työllisyyspalvelujen) työntekijöitä pohtimaan, millaista digiosaamista heidän palvelunsa asiakkailta vaatii sekä pystyvätkö he itse tukemaan asiakkaita näiden digipalvelujen käytössä.

Kampanja kesti neljä viikkoa ajalla 30.1.-24.2.2023.

Jokaiselle viikolle julkaistiin viikkotehtävä, jonka ohjeet lähetettiin kampanjaan osallistuville sähköpostitse. Kampanjasta tiedotettiin YTYÄn somekanavissa, ja viikkotehtävät suoritettiin suurimmaksi osaksi Padletissä. Viikkotehtävien aiheet: digitaitojen kartoittaminen, kuntien tarjoama digituki, palvelusafari ja digitaitojen vahvistaminen.

YTYÄn sometilit ja vieressä mustavalkoisena kirahvi poikasineen. Poimintoja kampanjan aikana Padletissä käydyistä keskusteluista:
"Digi kuuluu kaikille, mutta käytännössä ei ole saatavilla kaikille. Iso iso ongelma. Pitäisikö olla digipaja ja tuki joka taajamassa?" "Kunnan sivuilta tietoa (digituesta) ei löydy. Google-hakukin kertoo ensimmäisenä, että digitukea saa yhdistysten tarjoamana." "Vähemmän sähköisiä hakemuksia tms. täyttäneet ovat sekaisin (palvelujen) sivuista ja lokeroista." "Pitäisi tutustua paremmin asiakkaiden käyttämiin sähköisiin palveluihin, jotta osaisi neuvoa asiakkaita."

Kampanjan sisällöt saavuttivat sosiaalisessa mediassa yhteensä 4254 näyttökertaa. Sisältö tavoitti myös muita kuin YTYÄ! -hankkeen seuraajia. Kampanjan tekijöillä ei ollut aiempaa kokemusta tällaisen kampanajan toteuttamisesta, joten tulos on siihen nähden erittäin hyvä. Tärkeintä eivät kuitenkaan ole luvut ja kampanjaan tulleet kommentit, vaan toivon mukaan kampanjalla on myös todellista vaikutusta asioihin. Kasvokkain annettavalle digituelle on edelleen valtava tarve, esimerkiksi työnhaku on nykyisin pitkälti sähköistä ja työelämässäkin tarvitaan digitaitoja, vaikkei kaikkien tarvitse IT-asiantuntijoita olla.

Nollia ja ykkösiä, joista osa on punaisella muodostaen sydämen.Kampanjan aikana saatiin myös vietiä siitä, etteivät kaikki työntekijät näe digituen saatavuudessa ja asiakkaiden digiosaamisessa ongelmaa. Tämä itsessään on iso ongelma: kuinka muuttaa asioita paremmiksi, jos ongelmaa ei ensinkään nähdä? Siksi tämä kampanja oli tärkeä. Toivottavasti sanomaan viedään edelleen eteenpäin myös muiden toimesta. Digiosattomuus on kallista yksilölle, mutta yhtä lailla se tulee maksamaan myös yhteiskunnalle.

Digi kuuluu kaikille. Tehdään jatkossakin yhteistyötä asiakkaiden digiosallisuuden edistämiseksi! Lämpimät kiitokset kaikille kampanjaan osallistuneille.

 

Kampanja oli osa Karelia Ammattikorkeakoulun SoTyDigi-hankkeen palvelumuotoilun kehittämiskokeilua.

 

Uutisen lisäys (ylläpito)

angle-left Talviloman uimakouluihin ilmoittautuminen alkaa 14.2.2023

Talviloman uimakouluihin ilmoittautuminen alkaa 14.2.2023

Uimakoulut pidetään Liprakassa 6.-10.3.2023.

Talviloman uimakoulut lapsille järjestetään Liprakan uimahallissa (Silmutie 11) 6.-10.3.2023. Ilmoittautuminen uimakouluihin alkaa 14.2.2023 klo 12 Nuorten Liperi -sivustolla.

Ilmoittautuminen päättyy 24.2. klo 12 tai aikaisemmin paikkojen täyttyessä. Mahdollisista vapautuvista paikoista ilmoitetaan uimahallin sosiaalisen median tileillä.

Uimakoulun hinta on 30 euroa sisältäen opetuksen, uintikirjan ja uimataitoa vastaavan uintimerkin.

Uimakouluihin kuuluu viisi kokoontumiskertaa (maanantaista perjantaihin). Jokaiseen ryhmään mahtuu 10 lasta. Kaikissa ryhmissä ollaan ilman vanhempia. Huoltajat auttavat lasta pukutiloissa tarpeen mukaan, ja uimaopettajat ovat altaalla vastassa. Pienet lapset voivat tarvittaessa käyttää eri sukupuolen pukuhuonetta. Uimakoulun jälkeen ei voi jäädä uimaan.

Uimaopettajina toimivat Johanna Lukkarinen ja Sade Holm.

Uimakouluasioissa ota yhteyttä uinninvalvoja/uimaopettaja Johanna Lukkariseen: johanna.lukkarinen@liperi.fi tai p. 050 443 1668Sivuston käytössä ja teknisissä asioissa opastaa harrastekoordinaattori Anni Kärjä: anni.karja@edu.liperi.fi tai p. 050 421 7893.

Ilmoittautuminen uimakouluun

Ilmoita lapsesi ryhmään lapsen iän ja taitotason mukaan.

Voit tutustua Nuorten Liperi -sivustoon ja luoda tilin lapselle ennen ilmoittautumisen avautumista. Täytäthän kaikki pyydetyt tiedot Nuorten Liperi -järjestelmään ennen uimakoulun alkua. Henkilötunnus vaaditaan laskutusta varten. Lasku lähetetään antamaasi postiosoitteeseen.

Jos ilmoitat järjestelmään useamman lapsen, tulee jokainen lapsi kirjata erikseen. Samaa sähköpostiosoitetta/puhelinnumeroa ei voi käyttää ilmoittautumiseen eri lapsilla.

Ilmoittautumisen yhteydessä kysytään seuraavat tiedot.

  • Huoltajan ja lapsen nimi, lapsen ikä
  • Huoltajan henkilötunnus
  • Osoite
  • Puhelinnumero
  • Sähköpostiosoite
  • Mahdolliset muut ”hyvä tietää ”-asiat

Saat ohjeet uimakoulussa toimimiseen ilmoittamaasi sähköpostiosoitteeseen noin viikkoa ennen uimakoulun alkua.

Ryhmäkuvaukset

Alkeisryhmä 1: 5 v+

Uintiaika: 9:00-9:40

Ryhmä on tarkoitettu lapsille, joille veteen totuttelu vaatii vielä harjoitusta. Lapsi ei kasta kasvoja veteen ja vaakatasossa liikkuminen voi olla vielä haasteellista. Ryhmässä totuttaudutaan veteen leikinomaisin keinoin ja harjoitteluun kuuluu mm. veteen puhaltamista, kellumista sekä liukujen ja uinnin alkeiden opettelua. Ryhmässä on mahdollista suorittaa varhais-/vesitaitomerkki.

Ryhmään osallistujan tulee olla täyttänyt 5 vuotta ryhmän alkuun mennessä.

Alkeisryhmä 2: 5 v+

Uintiaika: 10:00-10:40

Ryhmä on tarkoitettu lapsille, joille vedessä liikkuminen on ennestään tuttua ja taidot ovat jo hieman kehittyneet. Lapsi osaa liikkua itsenäisesti vaakatasossa apuvälineen kanssa ja uskaltaa laittaa kasvonsa veteen. Ryhmässä harjoitellaan mm. kelluntoja, liukuja, sukeltamista ja alkeisuinteja. Tavoitteena 10 metrin uimataito. Ryhmässä on mahdollista suorittaa vesitaito-/alkeismerkki.

Ryhmään osallistujan tulee olla täyttänyt 5 vuotta ryhmän alkuun mennessä.

Jatkoryhmä: ei ikärajaa

Uintiaika: 11:00-11:40

Ryhmä on tarkoitettu lapsille, jotka osaavat uida sujuvasti 10 metrin uintimatkan ilman apuvälineitä kahdella eri tyylillä. Ryhmässä vahvistetaan jo opittua alkeisuimataitoa ja harjoitellaan erilaisia uintityylejä tekniikkaa silmällä pitäen. Ryhmässä harjoitellaan sukelluksia ja hyppyjä ja tutustutaan vesipelastukseen. Tavoitteena on 25 metrin uimataito. Ryhmässä on mahdollista suorittaa harrastusmerkki.

Opetus tapahtuu isossa altaassa, pääosin matalassa päässä (1,20 m).

Lapsi sukeltaa uimalasit päässä.

Lisätietoja

SOME painikkeet

Sivu arviointi ja palaute