Avustukset kunnossapitoon pääkuva

Navigaatiovalikko

Kunnossapitoavustukset

Kunnossapitoavustukset

Tiekunnat voivat hakea kunnasta avustusta yksityisteiden kunnossapitoon.

Avustuksen hakeminen

Hae kunnossapitoavustusta kunnasta, tarkempi hakuaika ilmoitetaan vuosittain. Uusista avustusehdoista 1.1.2023 alkaen on päätetty Liperin kunnanvaltuuston kokouksessa 28.11.2022 § 56. Kunnanvaltuuston päätöksen voit lukea alla olevasta linkistä.

Kunnanvaltuuston päätös 28.11.2022 § 56

Muistathan hakea avustusta vuodelle 2024 ajalla 1.3.-31.5.2024, vaikka tiekunta olisi saanut myönteisen päätöksen aiempina vuosina.

Vuoden 2023 avustuspäätöksen löydät täältä: Avustuspäätös yksityisteiden kunnossapitoavustukset vuonna 2023

Kunnan avustus

Kunnat voivat halutessaan avustaa yksityisteitä yksityistielain 84 §:n nojalla. Kunta päättää sen varoista yksityistien tienpitoon myönnettävistä avustuksista ja avustuksen ehdoista. Voimassa olevan lain mukaan avustusten myöntäminen on kunnan vapaasti päätettävissä, eikä laissa ole säädetty avustuksen kohteista, myöntämisen perusteista, ehdoista tai valvonnasta vaan ne ovat kunnan päätettävissä.

Edellytyksenä avustuksen myöntämisellä tienpitoon on, että tietä koskevien asioiden hoitamista varten on perustettu tiekunta ja että tiekuntaa ja yksityistietä koskevat tiedot yksityistierekisterissä sekä tie- ja katuverkon tietojärjestelmässä ovat ajantasaiset niin kuin 50 §:ssä edellytetään.

Yksityistielaissa on asetettu avustuskriteereihin, että kunnan on otettava huomioon avustuskriteereissään tiekuntien hallinnollisen tiedon ajantasaisuus yksityistierekisterissä sekä kannustamaan järjestäytyneisyyteen, jonka katsotaan olevan tärkeä elementti yksityisteihin liittyvässä tehokkaassa ja ammattimaisessa tienpidossa.

Väyläviraston Vyyti-lomakkeella yksityistietietojen ilmoittaminen:

Tekemällä yksityistieilmoituksen Digiroadiin, tiekunta saa itselleen tositteen yksityistietietojen ilmoittamisesta Digiroadiin, jota tarvitset liitteenä avustushakemuksen liitteenä. Voit myös hakea pelkän tositteen, jos olet aiemmin vienyt tiedot Digiroadiin. Liitä Digiroadista saamasi tosite hakemuksen liitteeksi sähköisessä hakemuksessa skannattuna tai kopioituna kirjaamoon, tai postitse hakemuksen mukana mikäli tiedot ovat muuttuneet. Tarvittaessa tositetta pyydetään.

VYYTI-lomake Väyläviraston Digiroad - järjestelmään, ilmoita puuttuvat tai muuttuneet tiedot

Avustusehdot

Yksityisteiden kunnossapitoavustusten ehdot ja jakoperusteet 1.1.2023 alkaen

1.1.2023 alkaen kunnossapitoavustukset on haettava vuosittain ajantasaisuuden seurannan vuoksi uudestaan, vaikka tiekunta olisi saanut aiempina vuosina myöntävän kunnossapitoavustuksen. Kunnossapitoavustusten tarkempi hakuaika ilmoitetaan vuosittain kunnan verkkosivuilla.

- Yksityistielle tulee olla perustettuna yksityistielain (560/2018) mukainen tiekunta.

- Tiekuntaa ja yksityistietä koskevat ajantasaiset tiedot ovat Maanmittauslaitoksen yksityistierekisterissä sekä Väyläviraston kansallisessa tie ja katuverkon tietojärjestelmässä Digiroadissa ajantasaiset niin kuin yksityistielain 50 §:ssä edellytetään. Tiedot tarkistetaan tarvittaessa kunnan toimesta, ja pyydetään tositetta tarvittaessa Digiroadista, joko tiekunnan toimittamana tai Digiroadista.

- Tiekunta on pitänyt yksityistielain mukaiset kokoukset ja näin pysynyt järjestäytyneenä. Yksityistielain 60 §:ssä edellytetään, että vuosikokousta vastaava kokous on pidettävä vähintään joka neljäs vuosi.

- Hakemuksen liitteenä tulee toimittaa viimeisimmän tiekunnan kokouksen pöytäkirja. Mikäli pöytäkirjaa ei toimiteta tai kokousta ei ole pidetty lain edellyttämällä tavalla, avustusta ei voida myöntää.

- Yksityistie on pysyvän asutuksen käyttämä tie. Pysyvästi asuttuna taloutena pidetään taloutta, jossa asutaan ympäri vuoden ja joka on väestötietojärjestelmään tallennettu asuinpaikka.

- Avustusta voi saada myös tie, jolla on paikkakunnan liikenteessä huomattava merkitys kuten se, että tietä käytetään yleisesti huomattavaan läpikulkuliikenteeseen, tai tiellä on muuten merkittävästi liikennettä aiheuttavia toimintoja kuten esimerkiksi tien varrella/päässä on kunnan yleinen uima ja veneranta, laavu, kylätalo, merkittävä matkailukohde tms.

- Jos kunta avustaa tiekuntaa tai tieosakkaita tien kunnossapidossa, tien käyttämistä muuhun kuin tieosakkaiden hyväksi tapahtuvaan liikenteeseen ei saa kieltää tai sulkea sinä ajanjaksona, jota avustus koskee ilman kunnan suostumusta yksityistielain 85 §:n mukaisesti. Säännöllisen liikenteen harjoittamiseen tarvitaan tiellä tällöinkin tiekunnan/osakkaiden lupa yksityistielain 28 §:n mukaisesti.

- Tien pituuden oltava vähintään 500 metriä.

- Jaettavana oleva avustusmääräraha jaetaan avustusehdot täyttävien tiekuntien kanssa avustettavan tienpituuden (tien alkupisteestä pysyvän asutuksen liittymään) suhteen tasan. Poikkeuksena tiet, joissa erityinen syy jakaa avustus huomattavan merkityksen takia. Avustusmääräraha määritellään vuosittain talousarvion yhteydessä.

- Tiekunnille maksettava pienin avustusmäärä on 50,00 €

- Kunnossapitoavustusta on haettava vuosittain tietojen ajantasaisuuden seurannan vuoksi, vaikka olisi saanut aiemmin myöntävän kunnossapitoavustuksen. Kunnossapitoavustusten hakuaika ilmoitetaan vuosittain kunnan verkkosivuilla.

- Avustusta voi hakea sähköisellä hakemuksella https://miunpalvelut.fi/liperi tai toimittamalla hakemuksen osoitteella Liperin kunta, elinympäristöpalvelut, Varolantie 3, 83100 Liperi tai sähköpostilla kirjaamo@liperi.fi


Kunnossapitoavustushaku vuodelle 2024 on auki 1.3.2024 - 31.5.2024 välisenä aikana

Toimita hakemuksen liitteenä viimeisimmän tiekunnan kokouksen pöytäkirjan kopio.

Yksityistielaissa edellytetään, että vuosikokousta vastaava kokous on pidettävä vähintään joka neljäs vuosi, joten tämän on käytävä ilmi tiekunnan kokouksen pöytäkirjan kopiosta.

 Digiroadin Vyyti-lomakkeella voit ilmoittaa puuttuvat tiedot tai tehdä niihin muutoksia. Voit myös tilata pelkän tositteen hakemusta varten, jos olet vienyt tiedot jo aiemmin Digiroadiin. Toimita tosite, mikäli tiedot ovat muuttuneet aiemmasta.

Sähköiseen hakemukseen liitetiedostot voi lisätä viimeisessä vaiheessa, tarkemmat ohjeet ovat Miunpalveluiden lomakkeella.

Hae ensisijaisesti Miunpalveluissa

Voit myös toimittaa hakemuksen liitteineen postitse osoitteeseen Liperin kunta, elinympäristöpalvelut, Varolantie 3, 83100 Liperi tai sähköpostilla kirjaamo@liperi.fi. Kirjaamon viestiin otsikoksi "Yksityisteiden kunnossapitoavustushakemus 2024"

Hakemukset käsitellään hakuajan päättymisen jälkeen ja päätös tehdään kesän aikana.

Katso myös

Valtio korotti myöntämiinsä yksityisteiden perusparannusavustuksiin enimmäismääriään vuosille 2023 - 2025. Nyt kannattaa siis hakea valtionavustusta yksityistien perusparannushankkeeseen.


 

Uutisen lisäys (ylläpito)

angle-left Siun sote helpottaa iäkkäiden ihmisten koronarokotusaikojen varausta

Siun sote helpottaa iäkkäiden ihmisten koronarokotusaikojen varausta

Siun sote soittaa vielä rokottamattomille yli 80-vuotiaille tarjotakseen rokotusaikaa, riskiryhmään kuuluville 65–69-vuotiaille rokotusaika puhelinajanvarauksen kautta.

Siun sote rajaa rokotusvuorossa olevien määrää ja helpottaa iäkkäiden ihmisten koronarokotusajan varaamista.

Muutokset tehdään ajanvarauksessa viimeviikkoina ilmenneiden teknisten ongelmien vuoksi. Ajanvarausjärjestelmä ei ole kestänyt koronarokotusten ajanvarausten aiheuttamaan kuormitusta.

Maanantaina 1.3.2021 klo 8 koronarokotusajan voivat varata puhelimitse 65–69-vuotiaat henkilöt, joilla on vakavalle koronavirustaudille erittäin voimakkaasti altistava sairaus. Riskiryhmän muiden ikäryhmien ajanvaraus avataan myöhemmin ja siitä tiedotetaan erikseen.

Vielä rokottamattomille yli 80-vuotiaille, jotka eivät ole ikäpalvelujen piirissä, tarjotaan koronarokotusaikaa henkilökohtaisesti puhelimella soittamalla. Siun sote soittaa puhelut porrastetusti yli 90-vuotiaista aloittaen.

Siun sote soittaa porrastetusti kaikille yli 80-vuotiaille

Koronarokotusten ajanvarauksen sujuvoittamiseksi Siun sote on päättänyt soittaa porrastetusti kaikille kotona asuville yli 80-vuotiaille pohjoiskarjalaisille. Puhelussa kysytään henkilön halukkuutta ottaa koronarokotus ja varataan samalla aika rokotukseen henkilön valitsemaan rokotuspaikkaan.

Koronarokotuksen ajanvarauspuhelut tulevat 013-alkuisesta numerosta. Jos henkilö haluaa varata ajan koronarokotukseen puhelimessa, lähetetään ajanvarauksesta vahvistusviesti tekstiviestillä. Tekstiviestin lähettäminen edellyttää, että henkilö on antanut Siun sotelle luvan lähettää tekstiviestejä.

Lue lisää tekstiviestiluvan antamisesta: https://www.siunsote.fi/-/tarkista-tai-anna-tekstiviestilupa

Koska rokottamattomia yli 80-vuotiaita on Siun soten alueella noin 7800, toteutetaan puhelinkierros porrastetusti iäkkäimmistä alkaen. Soittokierros aloitetaan kuluvalla viikolla (vko 8) yli 90-vuotiaista ja sitä vanhemmista. Soittokierrosta jatketaan siihen saakka, kunnes kaikille yli 80-vuotiaille on soitettu.

Soittokierros kestänee kolmisen viikkoa. Soittokierroksen vuoksi aiemmin suunnitelluista kirjeiden lähettämisestä on ainakin toistaiseksi luovuttu.

Kotihoidon asiakkaat saavat koronarokotukset kotihoidon kautta. Kotihoidon työntekijät kartoittavat rokotuksen haluavat asiakkaat ja sopivat rokotuksen järjestämisestä. Koronarokotusta tarjotaan myös kotona asuvien ikäihmisten ja kotihoidon asiakkaiden kanssa samassa taloudessa asuville omaishoitajille ja yli 70-vuotiaille henkilöille.

Siun soten ikäihmisten palvelut soittaa ja tarjoaa koronarokotusaikaa kaikille ikääntyneille omaishoitajille ja omaishoidettaville. Myös asumispalveluissa ja perhehoidossa ikääntyneiden rokotukset järjestetään paikan päällä. Koronarokotusaikaa ei siis tarvitse itse varata. 

Kun kaikki yli 80-vuotiaat on rokotettu, siirrytään rokotuksissa 70–79-vuotiaiden rokotuksiin. Tässä ikäryhmässä rokotuksissa edetään porrastetusti siten, että ensimmäisenä rokotetaan 75–79-vuotiaat. Siun sote tiedottaa seuraavien ryhmien rokotuksista verkkosivuillaan ja paikallislehdissä. Rokotusten eteneminen riippuu rokotteiden saatavuudesta.

Riskiryhmään kuuluvien 65–69-vuotiaiden ajanvaraus käynnistyy 1.3.

Yli 80-vuotiaiden koronarokotusten lisäksi Siun sote jatkaa rokotuksia sairauden perusteella vakavimpaan riskiryhmään kuuluvien ryhmässä. Ajanvarauksen sujuvoittamiseksi samaan aikaan rokotusvuorossa olevien määrää joudutaan kuitenkin rajaamaan.

Ensimmäisenä puhelinajanvaraus avataan 65–69-vuotiaille henkilöille, joilla on vakavalle koronavirustaudille erittäin voimakkaasti altistava sairaus.

Näitä sairauksia ovat: elinsiirto tai kantasolusiirto, aktiivisessa hoidossa oleva syöpätauti, vaikea puolustusjärjestelmän häiriö, vaikea krooninen munuaissairaus, vaikea krooninen keuhkosairaus, lääkehoitoinen tyypin 2 diabetes ja Downin oireyhtymä (aikuiset).

Tarkempi listaus sairauksista löytyy THL:n sivuilta: Vakavalle koronavirustaudille alttiiden rokotusjärjestys.

Siun sote lähettää yllä mainittuun riskiryhmään kuuluville 65–69-vuotiaille tekstiviestin muistutukseksi rokotusoikeudesta viikolla 8.

Puhelinajanvaraus 

  • Puhelinajanvaraus aukeaa maanantaina 1.3.2021 klo 8 numerossa 013 330 2131
  • Koronarokotusajan voivat varata vain 65–69-vuotiaat, joilla on vakavalle koronavirustaudille erittäin voimakkaasti altistava sairaus (ks. lista sairauksista yltä)
  • Aikoja on varattavissa noin 2000, mikä tarkoittaa sitä, että aikoja ei riitä ensimmäisellä viikolla kaikille rokotusvuorossa oleville
  • Koronarokotusaikoja avataan lisää aina maanantaisin
  • Puhelinajanvaraus suljetaan, kun rokotusaikoja ei ole enää tarjolla. Asiasta kerrotaan ajanvarausnumerossa ääniviestillä.

Rokotusten eteneminen ja rokotteiden sopivuuden vaikutus rokotusjärjestykseen

Suomessa on tällä hetkellä käytössä kahdenlaisia rokotteita. Toinen rokotetyyppi sopii ainoastaan alle 70-vuotiaille ja toisen tyypin rokotteita voi antaa kaikille yli 16-vuotiaille.
Ikä on kaikkein merkittävin vakavan koronataudin riskitekijä. Tämän vuoksi Siun sotessa yli 70-vuotiaille sopivilla rokotteilla (BioNTech-Pfizerin ja Modernan koronavirusrokotteet) rokotetaan ensimmäisenä yli 80-vuotiaat. Kun rokotetta saadaan riittävästi, rokotuksissa edetään 70–79-vuotiaisiin.

Alle 70-vuotiaille sopivalla, AstraZenecan kehittämällä rokotteella, rokotetaan ensimmäisenä sairautensa puolesta riskiryhmään kuuluvat henkilöt.

Kun parhaillaan käynnissä olevien ensimmäiseen riskiryhmään kuuluvien 65–69-vuotiaiden rokotukset on saatu valmiiksi, jatketaan rokotuksia seuraavassa ikäryhmässä. Seuraavien ikäryhmien jaottelu tarkentuu, kun tiedetään, kuinka paljon rokotteita on sillä hetkellä saatavilla.

Ensimmäisen riskiryhmän (henkilöt, joilla on vakavalle koronavirustaudille erittäin voimakkaasti altistava sairaus) jälkeen rokotuksia jatketaan toisessa alle 70-vuotiaiden riskiryhmässä. Tähän ryhmään kuuluvat henkilöt, joilla on vakavalle koronavirustaudille altistava sairaus. Tämän riskiryhmän rokotukset alkavat arviolta maaliskuussa.

Kun Siun soten alueella on rokotettu kaikki yli 70-vuotiaat ja sairauden perusteella riskiryhmiin kuuluvat alle 70-vuotiaat henkilöt, on vuorossa THL:n rokotusjärjestyksen mukaisesti muun koronavirukselle altistuvan henkilöstön ja terveyden kantokyvyn kannalta muun keskeisen henkilöstön rokotukset.
Tämän jälkeen alkavat koko väestön rokotukset.

THL:n tämänhetkisen arvion mukaan laajat väestörokotuksen päästäneet aloittamaan kesä-heinäkuussa.

Rokotusten eteneminen riippuu rokotteiden saatavuudesta. Siun sote tiedottaa seuraavien ryhmien rokotuksista verkkosivuillaan ja paikallislehdissä.

 

Kertakäyttöisiä kasvomaskeja pöydällä pinossa

Yhteystiedot

Jouni Pekonen

Tekninen johtaja
 050 467 3533
jouni.pekonen@liperi.fi
Varolantie 3, 83100 Liperi

Pauliina Sallinen

hallintosihteeri
 040 706 4145
pauliina.sallinen@liperi.fi
Varolantie 3, 83100 Liperi

SOME painikkeet

Sivu arviointi ja palaute