Aamu- ja iltapäivätoiminta

Navigaatiovalikko

Aamu- ja ip-toiminta sisältö

Aamu- ja iltapäivätoiminta

Aamu- ja iltapäivätoiminta ovat leikkiä, liikuntaa, läksyjä ja lepoa sopivassa suhteessa.

Aamu- ja iltapäivätoiminnan haku uudistuu lukuvuodelle 2024-2025

Hakeminen ensi syksyn iltapäivätoimintaan tapahtuu 19.5.2024 mennessä eDaisy palvelussa eDaisy (daisynet.fi). Hakeminen tehdään käyttämällä vahvaa tunnistautumista. Hakemuksen lisätiedot -kohdassa ilmoitetaan, jos haetaan maksuvapautusta aamu- ja iltapäivätoiminnan maksuista (toimitettava sosiaalitoimen lausunto). Käsittelemme hakupäivään mennessä tulleet hakemukset kesäkuussa, ja paikkapäätös on luettavissa eDaisy-palvelussa viikolla 24. Myöhemmin tulleet hakemukset käsitellään elo-syyskuussa.

 

Aamu- ja iltapäivätoiminta ovat mukavaa ja opettavaista ajanvietettä ennen ja jälkeen koulupäivän. Perusopetuksen iltapäivätoimintaa järjestämme Liperin, Mattisenlahden, Salokylän, Viinijärven ja Ylämyllyn kouluilla.

Iltapäivätoimintaa järjestämme 1–2-luokkien oppilaille ja muiden vuosiluokkien niille oppilaille, jotka tarvitsevat erityistä tukea.

Aamutoimintaa järjestetään lapselle vain erityisestä syystä. Lapsi voidaan ottaa kunnan aamutoimintaan jos:

  • hänellä on seurantaa tai hoitoa vaativa pitkäaikaissairaus, joka edellyttää jatkuvaa aikuisen valvontaa
  • aamutoiminnan järjestämiselle on moniammatillisen työryhmän puoltamat sosiaaliset syyt

Aamu- ja iltapäivätoiminnan sisältö

Aamu- ja iltapäivätoiminta tukee kodin ja koulun kasvatustyötä, lapsen tunne-elämän kehitystä ja eettistä kasvua sekä edistää lasten hyvinvointia ja tasa-arvoisuutta, ennaltaehkäisee syrjäytymistä ja lisää osallisuutta.

Iltapäivätoiminnassa lapset pääsevät leikkimään, liikkumaan ja ulkoilemaan toisten lasten kanssa. Myös läksyjen tekemiselle sekä lepäämiselle ja rentoutumiselle on varattu riittävästi aikaa. Toimintaa ohjaa aina ammattitaitoinen henkilöstö.

Kannustamme terveellisiin elämäntapoihin ja opetamme myönteistä, vastuullista suhtautumista luontoon.

Iltapäivätoiminta voi sisältää myös koulujen hankkeisiin liittyvää tekemistä.

Aamu- ja iltapäivätoiminta Katso myös nämä

Katso myös nämä

Uutisen lisäys (ylläpito)

angle-left Kouluverkko-, varhaiskasvatus- sekä ulko- ja liikuntapaikkaselvitykset käynnissä

Kouluverkko-, varhaiskasvatus- sekä ulko- ja liikuntapaikkaselvitykset käynnissä

Esittelytilaisuudet selvityksistä kuntalaisille ja henkilöstölle pidetään toukokuussa. Kunnanvaltuusto käsittelee verkostoselvityksiä kesäkuun kokouksessaan.

Liperin kunnassa on käynnistetty kunnanvaltuuston päätöksen (18.12.2023 § 77) mukaisesti kouluverkko-, varhaiskasvatus sekä ulko- ja liikuntapaikkaselvitysten laatiminen. Selvitystyö on käynnistynyt lautakuntien päätöksillä tammikuussa ja jatkuu koko kevään. Kunnanvaltuustolle verkostoselvitykset tuodaan käsiteltäväksi 24.6.2024.

Verkostoselvityksiä laaditaan talouden tasapainottamisen toimenpiteenä, mutta verkostoa on syytä tarkastella myös koko kunnan lasten määrän vähentyessä. Syntyvyys on koko valtakunnassa selvästi laskenut ja tällä on suora vaikutus varhaiskasvatuksen ja opetuksen järjestämiseen kunnissa.

Verkostoselvityksillä pyritään löytämään taloudellisesti kestävä malli varhaiskasvatuksen ja perusopetuksen järjestämiseen tulevaisuudessa. Tarkemmalla ulko- ja liikuntapaikkaselvityksellä saadaan kartoitettua kunnan tarpeita vastaava kokonaisverkosto, jota kunnan on taloudellisesti ja toiminnallisesti mahdollista ylläpitää kuntalaisille hyvässä kunnossa.

Selvityksiä varten perustetut työryhmät ovat kokoontuneet säännöllisesti ja nykytilan kartoitusta on tehty laajasti. Verkostoselvityksissä kartoitetaan väestöennusteita, henkilöstökuluja ja -vaikutuksia, tukipalveluiden kokonaisuutta, kiinteistöjen kuntoa ja peruskorjaustarpeita sekä kiinteistöjen hoito- ja energiakustannuksia.

Koulu- ja varhaiskasvatusselvityksessä tarkastellaan myös varhaiskasvatussuunnitelman ja opetussuunnitelman vaatimuksia ja oppimisen ja kasvatuksen tuen järjestämistä.  Kokonaisuudesta laaditaan lapsivaikutusten arviointi. Lapsivaikutusten arvioinnissa tarkastellaan erilaisten vaihtoehtojen ja mahdollisten muutosten vaikutusta lapsiin ja nuoriin.

Koulu- ja varhaiskasvatusselvitysten tueksi on tilattu kuntoarviot Salokylän ja Mattisenlahden kouluista sekä Ylämyllyn koulun Jyrin yksiköstä aiemmin tehtyä kuntotutkimusta täydentävä tutkimus. Lisäksi kuntoarviot on tilattu Paloaukean päiväkodista sekä Mannerheimin lastensuojeluliiton ylläpitämän päiväkodin kiinteistöstä.

Kunnanhallitus, hyvinvointilautakunta ja elinympäristölautakunta sekä talous- ja strategiatyöryhmä ovat saaneet kokouksissaan tietoa selvitystyön etenemisestä. Toukokuun aikana järjestetään lautakuntien ja kunnanhallituksen iltakoulu selvitysten kokonaisuudesta. Myös kuntalaisille ja henkilöstölle esitetään selvitystyön kokonaisuutta ja mahdollisia vaihtoehtoisia palveluiden järjestämisen malleja toukokuun loppupuolella.

Jos verkostoselvityksen myötä tulee esille koulu- tai päiväkotiverkoston muutostarpeita, valmistellaan niistä erilliset prosessit valtuustokäsittelyn jälkeen.

Puinen puheenjohtajan nuija pöydällä.

Lisätietoja:

SOME painikkeet

 

Sivu arviointi ja palaute