Navigaatiovalikko

Viranhaltijapäätökset sisältö

Viranhaltijapäätökset

Liperin kunnan viranhaltijoiden tekemät muutoksenhakukelpoiset päätökset ovat luettavissa Dynasty-asianhallintajärjestelmässä.

Dynastyssa voit selata kunkin viranhaltijan tekemiä päätöksiä.

Palvelussa on myös laaja haku, jolla voit hakea päätöksiä tietyllä päivämäärällä, asiasanalla tai millä hyvänsä sanalla.

 

Uutisen lisäys (ylläpito)

angle-left Liperiläisen Kauko Niskasen teoksia esillä Tähkässä

Liperiläisen Kauko Niskasen teoksia esillä Tähkässä

Kuvataiteilija Kauko Niskasen tapaamisella oli merkittävä vaikutus kirjailija Heikki Turusen Simpauttajan syntymiseen.

Kauko Niskanen oli Liperin Huistinvaarassa 31.12.1936 syntynyt maatalon poika ja kuvataiteilija. Kovaksi ja vahvaksi työmieheksi tiedetty Niskanen osoitti jo nuorena taiteellisia taipumuksia. Hän teki veistoksia ja maalauksia. Puutyökaluina olivat vasara, taltta, puukko sekä hiekkapaperi, jolla hän viimeisteli työt. Niskanen käytti myös kipsiä ja savea.

Niskanen ihaili naiskauneutta ja teki useita naishahmoja mallinaan muun muassa Armi Kuusela. Hänellä on myös pieniä eläinveistoksia. Maalauksissaan hän kuvasi maisemia ja teki tilaustöinä myös enkelitauluja.

Niskanen teki taiteellista työtään jonkinlaisesta sisäisestä pakosta, ja hän kohtasi työssään paljon paheksuntaa. Erityisesti alastomien naishahmojen veistämistä ei katsottu hyvällä. Niskasen tunteneet ovat kuvanneet häntä hyvin herkäksi, hiljaiseksi sekä vetäytyväksi ihmiseksi. Hänen mielenterveytensä horjui, ja hän oli useita kertoja hoidettavana. Niskanen kuoli vuonna 1979 jäätyään junan alle.

Niskasen ”löytäjänä” voidaan pitää kirjailija Heikki Turusta, joka tapasi toimittajana ollessaan Niskasen haastatellessaan tämän isoisää vuodenvaihteessa 1967-68. Turunen vaikuttui Niskasesta ja tämän töistä niin voimakkaasti, että tapaamisella oli merkittävä vaikutus Simpauttajan sekä romaanihenkilö Otto Ryynäsen syntymiseen.

Kesällä 2022 Kauko Niskasen työt ovat esillä Liperin maaseutumuseo Tähkässä (Koulukuja 1, Liperi). Näyttelyssä on myös valokuvia ja tekstejä hänestä. Näyttely "Kauko Niskanen – Ryynäsen Oton puiset naiset" on avoinna 21.6.–6.8.2022 tiistaista lauantaihin kello 12–17.

Niskasen näyttelyn avajaiset pidetään 21.6. kello 17 Tähkässä. Paikalla ovat näyttelyn järjestäjät Liperi-Seura ry:stä, kuraattorina toiminut Timoi Munne sekä kirjailija Heikki Turunen.

Kesäisen vihreää maisemaa kirkonkylältä.

Lisätietoja

SOME painikkeet

Sivu arviointi ja palaute