Varhaiskasvatuksen aloitus pääkuva

Navigaatiovalikko

Elisa Chat - Varhaiskasvatus

Varhaiskasvatuksen aloitus sisältö

Varhaiskasvatuksen aloitus

Näin lapsesi varhaiskasvatus alkaa Liperissä.

Varhaiskasvatusta järjestetään Liperin kunnassa päiväkodeissa ja perhepäivähoidossa. Esiopetusta on koulujen yhteydessä toimivissa joustavan esi- ja alkuopetuksen ryhmissä sekä päiväkotien yhteydessä. Vuoroesiopetus järjestetään Puolivälin päiväkodilla

2017 syntyneet lapset

Toimintakautena 2022-2023 vuonna 2017 syntyneet lapset toimivat yhdessä esiopetusikäisten lasten kanssa Taikametsän ja Puolivälin päiväkodeilla sekä Liperin esiopetuksessa. Viinijärven, Lautasuon ja Paloaukean päiväkodilla järjestetään kaksivuotista esiopetusta.

Kaksivuotiseen esiopetuskokeiluun kuuluville lapsille esiopetusaika on maksutonta. Muille 2017 syntyneille lapsille on maksutonta varhaiskasvatusta 20 tuntia viikossa tai 80 tuntia kuukaudessa. Tämän yli menevistä tunneista maksetaan tuntivarauksen perusteella asiakasmaksua.

Maksuton varhaiskasvatus muille ikäluokille

Maksutonta varhaiskasvatusta on tarjolla kaikille 0-4-vuotiaille lapsille, jotka käyttävät varhaiskasvatusta vain 20 tuntia viikossa tai 80 tuntia kuukaudessa. Maksuttomuuden perusteena on joko osa-aikainen tai osaviikkoinen varhaiskasvatus sekä kiinteät viikonpäivät ja kellonajat.

Huomaathan, että tällöin perheillä ei ole oikeutta käyttää muita varhaiskasvatuspalveluja eikä perhe ole oikeutettu kotihoidontukeen eikä kotihoidon tuen sisarosaan.

Ennen kuin lapsesi aloittaa varhaiskasvatuksessa, sovit palvelusuunnittelijan kanssa lapsen varhaiskasvatuspaikasta. Tapaatte lapsen oman lähiaikuisen ja tutustutte yhdessä lapsen kanssa varhaiskasvatuspaikkaan.

1. Yhteydenotto

Varhaiskasvatuspaikan lähiaikuinen ottaa sinuun yhteyttä ennen hoidon alkamista ja sovitte aloituskeskustelun kotiin.

Lähiaikuinen on lapselle nimetty oma aikuinen, joka auttaa lasta ja vanhempia pääsemään yhteisön jäseneksi ja takaa lapselle turvallisen aloituksen.

2. Aloituskeskustelu

Aloituskeskustelussa perhe ja lähiaikuinen tutustuvat toisiinsa.

Lähiaikuinen tulee aloituskeskusteluun  teille kotiin tai varhaiskasvatuspaikkaan, jos niin toivot. Keskustelussa voi olla tarvittaessa mukana myös muita yhteistyötahoja.

Aloituskeskustelussa lähiaikuinen tutustuu lapseen ja häneen vahvuuksiinsa.

Kerro lähiaikuiselle lapsen tavoista, tottumuksista ja kasvuun ja kehitykseen liittyvistä asioista. Kerro myös muista sellaisista asioista, joiden ajattelet  vaikuttavan lapsesi elämään. Lapsesi ja lähiaikuinen tulevat näin tutuiksi jo tässä vaiheessa.

Aloituskeskusteluun kuuluu myös varhaiskasvatuksen sisältöihin ja käytäntöihin tutustuminen. Ota puheeksi  toiveet ja odotukset  varhaiskasvatuksen suhteen. Sovi lähiaikuisen kanssa myös tutustumiskäynneistä tulevaan päiväkotiin tai perhepäivähoitoon.

3. Tutustumiskäynti 

Lapsesi on hyvä käydä tutustumassa hoitopaikkaan tarpeeksi monta kertaa, (vähintään kolme kertaa). Jokainen lapsi on erilainen, joten vanhemmat ja lähiaikuinen arvioivat yhdessä tutustumiskäyntien tarvetta uuteen päiväkotiin tai perhepäivähoitoon.

Pohjustamme uuden lapsen liittymistä joukkoon jo etukäteen muiden lasten kanssa. Kasvattajat kertovat lapsille myönteisiä asioita ryhmän uudesta jäsenestä ja näyttävät kuvan hänestä. Lapset saavat laittaa kasvattajien kanssa lapsellesi lokeropaikan valmiiksi ja he miettivät porukalla, miten uuden ryhmäläisen aloituksesta tulisi mahdollisimman kiva kokemus.

4. Ensimmäiset päivät 

Haluamme, että lapsellasi ja sinulla on turvallinen olo heti ensimmäisestä päivästä alkaen.

Olemme tilanteessa tukena monin tavoin, jotta lapsesi tuntee kuuluvansa joukkoon ja olevansa tervetullut. Tuttu lähiaikuinen on ensimmäisten päivien aikana samoissa hoitovuoroissa lapsesi kanssa. On ihan normaalia, että lapsesi ikävöi aloitusvaiheessa, tunteita käsitellään ja lastasi lohdutetaan.

Voit halutessasi laittaa lapsesi mukaan valokuvan perheestänne. Lähetämme teille  vanhemmille valokuvia ja viestejä päivän aikana. Saat aina olla yhteydessä hoitopaikkaan ja kysellä kuulumisia puheluin, viestein ja TinyApin välityksellä.

5. Arviointi

Arvioit hoidon aloitusta varhaiskasvatuksen vastaavan kanssa yhden kuukauden sisällä hoidossa aloittamisesta.

Yhteystiedot

Henkilökuva

Riina Sorsa

Toimistosihteeri
 040 674 2820
riina.sorsa@liperi.fi
Keskustie 3, 83100 Liperi

Henkilökuva.

Katja Penttinen

Palvelusuunnittelija
 0400 428 397
katja.penttinen@liperi.fi
Keskustie 3, 83100 Liperi

SOME painikkeet

 

Sivu arviointi ja palaute