Retkeilyreitit pääkuva

Navigaatiovalikko

Retkeilyreitit, sisältö

Retkeilyreitit Liperissä

Kunnastamme löydät runsaasti erilaisia ja eripituisia retkeilyreittejä. Osa reiteistämme sopii myös maastopyöräilyyn, osa taas palvelee talvisin hiihtäjiä latuina. Tervetuloa tutustumaan Liperin luontoon!

Tältä sivulta löydät listattuna Liperin kunnan alueella olevia retkeilyreittejä.

Partiolippukunta Liperin Kokkoveikot on tehnyt retkipaikkaesittelyjä, joihin voit tutustua heidän verkkosivuillaan! Osa retkipaikkaesittelyistä on tehty yhteistyössä Liperin kunnan kanssa.

Kinttupolkujen luontoliikuntareitistön tiedot löydät sen omalta sivulta.

Joensuun seudun polut

Joensuun seudun polut kutsuvat yli 200 kilometrin ilotteluun. Joensuun seudun yhtenäinen reitistö sisältää monipuolisesti erilaisia polku- ja tieosuuksia, jotka palvelevat erityisesti maastopyöräilijöitä mutta myös muita ulkoilijoita. Joensuun seudun polut on ainutlaatuinen kokonaisuus Suomessa ja Euroopassa.

Kontiolahden Kontionpolut, Liperin Kinttupolut, Lykynlammen Lykynpolut ja rakenteilla olevat Lehmon–Utranharjun Harjupolut linkittyvät toisiinsa Jaama Trail -rengasreitin kautta. Reitistön varrella on muun muassa alamäkipyöräilyyn tarkoitettu Pärnä Bike Park, Lykynlammen ulkoilukeskus, Kontiolahden ampumahiihtostadion ja Utran tekniikkarata. Reitistöllä on yhteensä 16 laavu- ja tulipaikkaa.

Voit ladata Joensuun seudun yhteisen polkukartan pdf-muodossa alla olevasta linkistä. Huom! Tiedosto on suuri, joten esikatselun latautuminen voi kestää.

MOBO-mobiilisuunnistusreitit

MOBO on kiintorastien nykyaikainen versio ja se toimii Android, iPhone sekä Windows Phone-puhelimilla. Liperissä on kolme MOBO-suunnistukseen tehtyä rataa.

 

Luhtapuiston luonto- ja ulkoilureitti, Liperin kirkonkylä sisältö

Luhtapuiston luonto- ja ulkoilureitti, Liperin kirkonkylä

Vainolammen ympärillä, aivan Liperin kirkonkylän keskustan kupeessa, on Luhtapuiston luonto- ja ulkoilureitti.

Polkujen varrelta löydät luonto-opastauluja, joiden avulla voit tutustua alueen kasveihin, lintuihin ja alueen historiaan. Luhtapuiston ympäristössä voit bongata uhanalaisen mustakurkku-uikun ja löytää kaikki Suomen luonnon puulajit.

Luhtapuistoon valmistui kesällä 2022 esteetön lintulava ja taukopaikka. Myös Luhtapuiston polkuja on kunnostettu esteettömiksi. Kesäisin Luhtapuistossa on myös lampaita ylläpitämässä maisemaa.

Reittiä ylläpitää ProLiperi-kyläyhdistys. Paikoitusmahdollisuus on esimerkiksi Liperin keskustan hiekkakentällä, josta on opastus reitille.

Luhtapuisto kartta

Mattisenlahden luontopolku sisältö

Mattisenlahden luontopolku

Mattisenlahden luontopolku on noin 4,5 kilometrin pituinen reitti, joka kulkee osittain kyläläisten mailla ja osittain valtion luonnonsuojelualueella. Reitti on merkitty maastoon. Lähtöpaikka reitille on Puromatti-kylätalon luona osoitteessa Mattisenlahdentie 34 B. Luontopolkua ylläpitää Puromatti-kyläyhdistys, http://www.mattisenlahti-puromaki.fi/.

Mattisenlahden kyläpolku kartta

Nopsakin lenkki sisältö

Nopsakin lenkki

Nopsakki on monipuolinen koko perheen lähiliikuntapaikka, josta löytyy treeniportaat, skeittiparkki, frisbeegolfrata ja lähiliikuntapaikka.

Nopsakin paikoitus on osoitteessa Opintie 1, Liperi. Nopsakkia kiertää kuntorata, joka on talvella hiihtolatuna. Valaistua latua on 2,3 kilometriä ja valaisematon lisälenkki on noin 1 kilometrin pituinen. Lenkin varrella on laavu (N62. 31.487 E29 24.490).

Nopsakki kartta

Härkinvaaran luontopolku sisältö

Härkinvaaran luontopolku

Härkinvaaran luontopolku on noin 1 kilometrin pituinen luontopolku, jonka varrella on laavu (N62 40.873 E29 32.848). Lyhyydestään huolimatta Härkinvaaran luontopolulle mahtuu suuria korkeuseroja. Lähtö luontopolulle Pataniementieltä.

Härkivaaran luontopolku kartta

Viinijärven kuntorata sisältö

Viinijärven kuntorata

Viinijärven kuntorata palvelee liikkujia kesäisin kuntoratana ja talvisin valaistuna hiihtolatuna. Kuntoradan pituus on 3 kilometriä ja sen lähtöpaikkana on Viinijärven kenttä, osoitteessa Kirkkotie 3.

Viinijärven kuntorata kartta

Kaprakan kinttupolku Käsämä‒Pärnävaara sisältö

Kinttupolut Käsämä‒Pärnävaara

Kaprakan kinttupolkuna aiemmin tunnettu reitistö on muuttunut ytimekkäästi Kinttupoluiksi. Kinttupolut on yhteensä noin 65 kilometrin mittainen luontoliikuntareitistö, joka jakautuu pienempiin osiin.

Kauniissa ja vaihtelevissa pohjoiskarjalaisissa maisemissa kulkevat Kinttupolut soveltuvat kaikenlaiseen omin voimin tehtävään luontoliikuntaan. Matkan varrella on useita laavuja ja kotia, joissa voit levähtää ja pitää vaikka evästauon patikoinnin tai maastopyöräilylenkin lomassa.

Kinttupoluista saat tarvittaessa lisätietoja Liperin kunnan vapaa-aikapalveluista.

Salokylän rengas -luontopolku sisältö

Salokylän rengas -luontopolku

Salokylän luontopolulla voit valita lyhemmän tai hieman pidemmän reitin. Polku lähtee Salokylän kylätalon pihalta, Liperintie 51, josta pääset opastetusti molemmille reiteille. Reitit on merkitty oranssein ja sinisin merkein.

Salokylän luontopolun lyhyempi reitti, "Lasten rengas", on noin 1,8 kilometrin pituinen polku, joka on merkitty sinisin ympyrämerkein. Polun varrella olevat taulut ovat Salokylän koululaisten ja iltapäiväkerholaisten laatimia.

Pidempi reitti, "Salokylän rengas", on noin 5,8 kilometrin pituinen ja kulkee Salokylän laavun (N62 35.058 E29 28.409) ohitse. Reitin varrella voi tutustua erilaisiin metsätyyppeihin ja ympäristöihin, kuten metsälaitumeen, talousmetsään, perinteistä maalaismaisemaan peltoineen ja suojellun valkoselkätikan elinympäristöön pökkelöpuineen.

Pidempi reitti on merkitty oranssein merkein.

Luontopolun varrelle on kiinnitetty luontotauluja, jotka kertovat kyseisestä ympäristöstä ja kylän historiasta. Polku on pääosin helppokulkuinen ja reitille mahtuu niin kangaspohjaisia metsäpolkuja kuin metsäautotien pätkiäkin. Pidempi polku kulkee alkuosastaan jonkin matkaa Päivänkämmenentietä ja Honkavaarantietä pitkin ja siirtyy siitä metsikköön.

Lisätietoja löydät osoitteesta www.salokyla.fi/vapaa-aika/luonto-retkeily.

salokylän rengas kartta

Uutisen lisäys (ylläpito)

angle-left Pokali ry:n liikuntakysely on avoinna

Pokali ry:n liikuntakysely on avoinna

Pohjois-Karjalan Liikunta ry (Pokali) toteuttaa yhteistyössä maakunnan kuntien kanssa kaikkia pohjoiskarjalaisia koskevan liikuntakyselyn ajalla 8.2.–8.3.2021. Kyselyllä kartoitetaan muun muassa kuntalaisten liikuntatottumuksia ja kysytään kehitettäviä asioita liikunnan osalta omassa kunnassa.

Pohjois-Karjalan Liikunta ry (Pokali) toteuttaa yhteistyössä maakunnan kuntien kanssa kaikkia pohjoiskarjalaisia koskevan liikuntakyselyn ajalla 8.2.–8.3.2021. Kaikki Pohjois-Karjalan kunnat ovat sitoutuneet kyselyyn, jossa hyödynnetään Webropol-kyselytyökalua.

Kysely toteutettiin ensimmäisen kerran vuonna 2017 osana Tulevaisuuden liikuntakunta -hanketta.

- Kysely toteuttaa liikuntalakia, jonka mukaan jokaisen kunnan tulee kuulla asukkaitaan liikuntaa koskevissa päätöksissä. Ei ole tiedossa, että muut maakunnat toteuttaisivat tällaista kyselyä näin yhtenäisesti. Siltä osin olemme Pohjois-Karjalassa edelläkävijöitä. Tavoitteena on saada liikunnan vaikuttamistyöhön kuntakohtaista tietoa käyttökelpoisessa muodossa, Pokalin vs. aluejohtaja Tomi Pyylampi selventää.

Liikuntakyselyssä selvitetään mm. kuntalaisten liikunta-aktiivisuutta, eniten harrastettuja liikuntamuotoja, liikunnan harrastamista lisääviä ja rajoittavia tekijöitä, urheiluseuratoimintaan osallistuvien määrää ja halua panostaa taloudellisesti liikunnan harrastamiseen.

Lisäksi kuntalaisilta kysytään kehitettäviä asioita liikunnan osalta omassa kunnassa.

- Kyselyssä käytetään vuonna 2017 luotuja seurantaindikaattoreita, joskin osittain hiukan päivitettyinä. Tätä on tiiviisti työstetty maakunnan liikuntaviranhaltijoiden kanssa ja toivomme kyselyn keräävän paljon vastauksia, vs. aluejohtaja Pyylampi toteaa.

Kysely suoritetaan jokaisessa Pohjois-Karjalan kunnassa samaan aikaan, jolloin tuloksia voidaan vertailla kuntien kesken. Samalla saadaan tärkeää tietoa koko maakunnan tilanteesta.

Kyselyn tuloksia voidaan tarkastella muun muassa kokonaisuutena, kunnittain, ikäryhmittäin ja postinumeroiden mukaan alueittain jaoteltuina.

Tarkoituksena on saavuttaa mahdollisimman laaja-alainen vastaajien joukko.

Kyselyn täyttäminen on hyvin nopeaa ja yksinkertaista.

Päivitys 10.2.2021: Kyselyyn voi vastata myös paperisella lomakkeella Liperin, Viinijärven ja Ylämyllyn kirjastoilla!

Metallin väriset käsipainot lattialla, painojen päällä Liperin kunnan sydänheijastin

Lisätietoja kyselystä:

SOME painikkeet

 

Sivu arviointi ja palaute