Navigaatiovalikko

Liperi-tietoa sisältö

Liperi-tietoa

Kunnallishallinnolla on Liperissä yli 140-vuotinen historia.

Ennen uuteen kunnallishallintoon siirtymistä paikallinen hallinto oli valtion ja ennen kaikkea kirkon käsissä. Uuteen kunnallishallintoon Liperissä siirryttiin vuonna 1875, kun seurakunta erotettiin kunnasta. Se merkitsi kunnallisten asioiden hoidon siirtymistä kokonaan kuntalaisille ja päätöksenteon siirtymistä kuntakokouksiin.

Kunnallishallinnon alkamista pidetään myös entisen emäpitäjän, Suur-Liperin, päättymisen ajankohtana, koska uusi kunnallisasetus mahdollisti useampien kuntien muodostamisen kuhunkin pitäjään. Näin entinen Suur-Liperi hajaantui useiksi eri kunniksi ja Liperin kunnan alueeksi jäi Liperin luterilaisen emäseurakunnan alue. 

Kirjaston toiminta alkoi Liperissä jo ennen uutta kunnallishallintoa; vuonna 2015 siitä tuli 170 vuotta.

Liperi tänään

Liperi on kolmen taajaman ja hieman alle 12 000 asukkaan kaunis ja vireä kunta Pohjois-Karjalassa. Sijaitsemme loistavien kulkuyhteyksien äärellä: meille pääsee junalla, bussilla, lentokoneella ja hyviä ulkoilureitistöjä pitkin myös pyörällä ja vaikka patikoiden.

Leipäpitäjänä tunnetussa Liperissä maataloudella on pitkät perinteet ja kunnassamme on tuottajia sekä alku- että lopputuotannossa. Maatalouden lisäksi kunnassamme on paljon teollisuuden yrityksiä, joiden tuotannon markkina-aluetta on koko maailma. Liperin kunnassa on kolme taajamaa: Liperin kirkonkylä, Ylämylly ja Viinijärvi. Lisäksi meillä on lukuisia vireitä kyliä.

Vaakuna

Liperin kunnan symboliksi vakiintuneen vaakunan suunnitteli tilauksesta taiteilija Ahti Hammar. Virallisesti vaakuna vahvistettiin käyttöön otettavaksi vuonna 1954. Vaakuna on ulkoasultaan yksinkertainen ja siinä on käytetty vain yhtä heraldiikan peruskuviota, toistoristiä. Vaakuna kuvaa Liperin emäseurakuntaa ja siitä irtaantuneita neljää luterilaista seurakuntaa: Outokumpu (Kuusjärvi), Kontiolahti, Kaavi ja Polvijärvi.

Joensuun seurakunta erotettiin Kontiolahdesta, ei suoraan Liperistä. Taustalla on entinen Suur-Liperi, joka oli aikansa hallinnollinen keskus niin maallisissa kuin hengellisissäkin asioissa ja josta muut seurakunnat ja pitäjät ovat irtautuneet.

Uutisen lisäys (ylläpito)

angle-left Siun sote tiedottaa: Koronavirustilanne Pohjois-Karjalassa ja Heinävedellä 1.11.2020

Siun sote tiedottaa: Koronavirustilanne Pohjois-Karjalassa ja Heinävedellä 1.11.2020

Syksyn flunssakauden kynnyksellä on erittäin tärkeää, että testeihin hakeudutaan lievissäkin oireissa. Siun soten toimipisteissä asioivien henkilöiden toivotaan käyttävän kasvomaskia, jos se on heille mahdollista.

Perjantain 30. lokakuuta jälkeen on varmistunut neljä uutta koronavirustartuntaa eri puolilla maakuntaa. Osassa tapauksista selvitykset ovat vielä kesken, mutta valtaosa altistuneista on jo saatu kartoitettua ja tavoitettua.

Viikonlopun tapaukset eivät liity toisiinsa, mutta niihin liittyy jälleen laajahkoja altistumisia muun muassa henkilöiden lähipiirissä. Karanteeniin on asetettu useita kymmeniä henkilöitä, joten on mahdollista, että uusia tartuntoja löytyy lähipäivien aikana tästä joukosta.

– Yksi tämän syksyn tartuntoja yhdistävä tekijä on, että monilla oireet ovat olleet hyvin lieviä. Kun yksi tartunta on todettu, on jäljityksen kautta löytynyt nopeasti useampi oireileva henkilö, jotka ovat vasta siinä vaiheessa ohjautuneet testeihin, kertoo Siun soten infektioylilääkäri Jennifer Sieberns.

– Syksyn flunssakauden kynnyksellä on erittäin tärkeää, että testeihin hakeudutaan ja suljetaan koronaviruksen mahdollisuus pois. Nyt ei pidä jäädä pidemmäksi aikaa kuulostelemaan omaa vointia, eikä varsinkaan mennä oireisena töihin tai muutenkaan ihmisten ilmoille, muistuttaa Sieberns.   

Mahdollinen altistuminen konfirmaatiotilaisuudessa

Pielisensuun kirkossa Joensuussa 24. lokakuuta pidettyyn konfirmaatiotilaisuuteen osallistuneita kehotetaan tarkkailemaan vointiaan ja hakeutumaan lievissäkin oireissa koronatestiin.

Tilaisuudessa paikalla olleella henkilöllä on todettu koronavirustartunta. Tartunnan saaneen henkilön kanssa lähikontaktissa olleet altistuneet on kartoitettu ja heihin on oltu yhteydessä. Muiden läsnäolijoiden mahdollista altistumista ei kuitenkaan voida täysin poissulkea.

Siun soten kotihoidossa selvitetään altistumisia

Siun soten kotihoidossa selvitetään koronavirustartunnalle altistuneita. Jäljitystyö on vielä kesken, ja altistuneisiin ollaan suoraan yhteydessä. Tämänhetkisen tiedon mukaan altistuneiden määrä on rajallinen, eikä tilanne vaikeuta kotihoidon palvelujen järjestämistä.

Siun soten työntekijät kuntarajoista riippumatta noudattavat yhtenäisiä ohjeita suojautumisesta asiakas- ja potilastyössä. Kasvomaski on käytössä myös kotihoidon työntekijöillä, lisäksi henkilökunnan työvuoro- ja taukojärjestelyillä on varmistettu toiminnan turvallisuutta.

Siun soten toimipisteissä asioivien henkilöiden toivotaan käyttävän kasvomaskia, jos se on heille mahdollista.

 

Kertakäyttöisiä kasvomaskeja pöydällä pinossa

SOME painikkeet

Sivu arviointi ja palaute