Navigaatiovalikko

Liperi-tietoa sisältö

Liperi-tietoa

Kunnallishallinnolla on Liperissä yli 140-vuotinen historia.

Ennen uuteen kunnallishallintoon siirtymistä paikallinen hallinto oli valtion ja ennen kaikkea kirkon käsissä. Uuteen kunnallishallintoon Liperissä siirryttiin vuonna 1875, kun seurakunta erotettiin kunnasta. Se merkitsi kunnallisten asioiden hoidon siirtymistä kokonaan kuntalaisille ja päätöksenteon siirtymistä kuntakokouksiin.

Kunnallishallinnon alkamista pidetään myös entisen emäpitäjän, Suur-Liperin, päättymisen ajankohtana, koska uusi kunnallisasetus mahdollisti useampien kuntien muodostamisen kuhunkin pitäjään. Näin entinen Suur-Liperi hajaantui useiksi eri kunniksi ja Liperin kunnan alueeksi jäi Liperin luterilaisen emäseurakunnan alue. 

Kirjaston toiminta alkoi Liperissä jo ennen uutta kunnallishallintoa; vuonna 2015 siitä tuli 170 vuotta.

Liperi tänään

Liperi on kolmen taajaman ja hieman alle 12 000 asukkaan kaunis ja vireä kunta Pohjois-Karjalassa. Sijaitsemme loistavien kulkuyhteyksien äärellä: meille pääsee junalla, bussilla, lentokoneella ja hyviä ulkoilureitistöjä pitkin myös pyörällä ja vaikka patikoiden.

Leipäpitäjänä tunnetussa Liperissä maataloudella on pitkät perinteet ja kunnassamme on tuottajia sekä alku- että lopputuotannossa. Maatalouden lisäksi kunnassamme on paljon teollisuuden yrityksiä, joiden tuotannon markkina-aluetta on koko maailma. Liperin kunnassa on kolme taajamaa: Liperin kirkonkylä, Ylämylly ja Viinijärvi. Lisäksi meillä on lukuisia vireitä kyliä.

Vaakuna

Liperin kunnan symboliksi vakiintuneen vaakunan suunnitteli tilauksesta taiteilija Ahti Hammar. Virallisesti vaakuna vahvistettiin käyttöön otettavaksi vuonna 1954. Vaakuna on ulkoasultaan yksinkertainen ja siinä on käytetty vain yhtä heraldiikan peruskuviota, toistoristiä. Vaakuna kuvaa Liperin emäseurakuntaa ja siitä irtaantuneita neljää luterilaista seurakuntaa: Outokumpu (Kuusjärvi), Kontiolahti, Kaavi ja Polvijärvi.

Joensuun seurakunta erotettiin Kontiolahdesta, ei suoraan Liperistä. Taustalla on entinen Suur-Liperi, joka oli aikansa hallinnollinen keskus niin maallisissa kuin hengellisissäkin asioissa ja josta muut seurakunnat ja pitäjät ovat irtautuneet.

Uutisen lisäys (ylläpito)

angle-left Poliisi tiedottaa - Puolustusvoimat raivasi räjähteitä Liperin Ylämyllyllä

Poliisi tiedottaa - Puolustusvoimat raivasi räjähteitä Liperin Ylämyllyllä

03.04.2020

Itä-Suomi

Poliisi sai keskiviikkona 1.4.2020 klo 14 ilmoituksen mahdollisista räjähteistä Liperin Ylämyllyn yläkoulun rakennustyömaalta. Poliisipartio totesi paikan päällä, että kyse on sotilasräjähteistä ja räjähteet ovat löytyneet pintamaata kaivettaessa ja siirrettäessä.

Poliisi teki virka-apupyynnön Puolustusvoimille, jonka perusteella työmaa-alue tarkastettiin ja sieltä löytyi keskiviikkona noin 60 kg erilaisia sotilasräjähteitä. Kainuun Prikaatin raivaajat toimittivat räjähteet Kajaaniin hävitystä varten ja löytöpaikka eristettiin ja valvottiin poliisin toimenpitein.

Alueen tarkastusta jatkettiin perjantaina Puolustusvoimien kaivinkoneella ja henkilöstöllä. Työt saatiin päätökseen noin klo 11 ja perjantain aikana kohteesta löytyi vielä noin 20 kg sotilasräjähteitä. Puolustusvoimat toimitti räjähteet hävitettäväksi myöhemmin.

Maahan kätketyissä ja kaivutöiden yhteydessä esiin tulleissa räjähteissä ei ollut sytytysjärjestelmiä ja ne olivat säilytyspakkauksissa. Räjähteet olivat kuitenkin toimintakuntoisia. Poliisin ja Puolustusvoimien arvion mukaan kyseessä on sodanaikainen, joko asekätkentään tai tiettyyn räjäytyskohteeseen liittyvä räjähdekätkö.

Tiedote on luettavissa ja kuunneltavissa Itä-Suomen poliisilaitoksen verkkosivulla.

Liperin logo harmaalla pohjalla

SOME painikkeet

Sivu arviointi ja palaute