Navigaatiovalikko

Liperi-tietoa sisältö

Liperi-tietoa

Kunnallishallinnolla on Liperissä yli 140-vuotinen historia.

Ennen uuteen kunnallishallintoon siirtymistä paikallinen hallinto oli valtion ja ennen kaikkea kirkon käsissä. Uuteen kunnallishallintoon Liperissä siirryttiin vuonna 1875, kun seurakunta erotettiin kunnasta. Se merkitsi kunnallisten asioiden hoidon siirtymistä kokonaan kuntalaisille ja päätöksenteon siirtymistä kuntakokouksiin.

Kunnallishallinnon alkamista pidetään myös entisen emäpitäjän, Suur-Liperin, päättymisen ajankohtana, koska uusi kunnallisasetus mahdollisti useampien kuntien muodostamisen kuhunkin pitäjään. Näin entinen Suur-Liperi hajaantui useiksi eri kunniksi ja Liperin kunnan alueeksi jäi Liperin luterilaisen emäseurakunnan alue. 

Kirjaston toiminta alkoi Liperissä jo ennen uutta kunnallishallintoa; vuonna 2015 siitä tuli 170 vuotta.

Vaakuna

Liperin kunnan symboliksi vakiintuneen vaakunan suunnitteli tilauksesta taiteilija Ahti Hammar. Virallisesti vaakuna vahvistettiin käyttöön otettavaksi vuonna 1954. Vaakuna on ulkoasultaan yksinkertainen ja siinä on käytetty vain yhtä heraldiikan peruskuviota, toistoristiä. Vaakuna kuvaa Liperin emäseurakuntaa ja siitä irtaantuneita neljää luterilaista seurakuntaa: Outokumpu (Kuusjärvi), Kontiolahti, Kaavi ja Polvijärvi.

Joensuun seurakunta erotettiin Kontiolahdesta, ei suoraan Liperistä. Taustalla on entinen Suur-Liperi, joka oli aikansa hallinnollinen keskus niin maallisissa kuin hengellisissäkin asioissa ja josta muut seurakunnat ja pitäjät ovat irtautuneet.

Uutisen lisäys (ylläpito)

angle-left Osallistu työllisyyspalveluita koskevaan kyselyyn ja vaikuta

Osallistu työllisyyspalveluita koskevaan kyselyyn ja vaikuta

YTYÄ! - YhteisTYÖLLÄ tuloksiin -hankkeessa on koottu kysely yhdessä kaikkien hankekuntien työllisyyspalvelujen kanssa. Kysely on avoinna 14. kesäkuuta saakka.

Kysely on koottu YTYÄ! − YhteisTYÖLLÄ tuloksiin -työllisyyshankkeessa, yhdessä Kontiolahden, Liperin sekä Polvijärven kuntien ja Outokummun kaupungin työllisyyspalvelujen kanssa.

Haluaisimme kuulla ajatuksiasi siitä, miten voisimme tarjota sinulle palveluja vieläkin paremmin.

Kyselyn tarkoituksena on kerätä tietoa siitä, ovatko työllisyyspalvelut tuttuja. Saamiamme vastauksia käytetään palvelujen suunnittelun tukena ja niiden kehittämiseen.

Vastaamalla kyselyyn ja jättämällä yhteystietosi kyselyn lopussa olevaan kenttään, voit halutessasi osallistua myös S-ryhmän lahjakortin arvontaan.Voit vastata kyselyyn myös nimettömänä.

Kysely on avoinna 14. kesäkuuta 2020 asti.

Lähikuvassa kädet kannettavan tietokoneen näppäimistöllä

SOME painikkeet

Sivu arviointi ja palaute