Navigaatiovalikko

Liperi-tietoa sisältö

Liperi-tietoa

Kunnallishallinnolla on Liperissä yli 140-vuotinen historia.

Ennen uuteen kunnallishallintoon siirtymistä paikallinen hallinto oli valtion ja ennen kaikkea kirkon käsissä. Uuteen kunnallishallintoon Liperissä siirryttiin vuonna 1875, kun seurakunta erotettiin kunnasta. Se merkitsi kunnallisten asioiden hoidon siirtymistä kokonaan kuntalaisille ja päätöksenteon siirtymistä kuntakokouksiin.

Kunnallishallinnon alkamista pidetään myös entisen emäpitäjän, Suur-Liperin, päättymisen ajankohtana, koska uusi kunnallisasetus mahdollisti useampien kuntien muodostamisen kuhunkin pitäjään. Näin entinen Suur-Liperi hajaantui useiksi eri kunniksi ja Liperin kunnan alueeksi jäi Liperin luterilaisen emäseurakunnan alue. 

Kirjaston toiminta alkoi Liperissä jo ennen uutta kunnallishallintoa; vuonna 2015 siitä tuli 170 vuotta.

Liperi tänään

Liperi on kolmen taajaman ja hieman alle 12 000 asukkaan kaunis ja vireä kunta Pohjois-Karjalassa. Sijaitsemme loistavien kulkuyhteyksien äärellä: meille pääsee junalla, bussilla, lentokoneella ja hyviä ulkoilureitistöjä pitkin myös pyörällä ja vaikka patikoiden.

Leipäpitäjänä tunnetussa Liperissä maataloudella on pitkät perinteet ja kunnassamme on tuottajia sekä alku- että lopputuotannossa. Maatalouden lisäksi kunnassamme on paljon teollisuuden yrityksiä, joiden tuotannon markkina-aluetta on koko maailma. Liperin kunnassa on kolme taajamaa: Liperin kirkonkylä, Ylämylly ja Viinijärvi. Lisäksi meillä on lukuisia vireitä kyliä.

Vaakuna

Liperin kunnan symboliksi vakiintuneen vaakunan suunnitteli tilauksesta taiteilija Ahti Hammar. Virallisesti vaakuna vahvistettiin käyttöön otettavaksi vuonna 1954. Vaakuna on ulkoasultaan yksinkertainen ja siinä on käytetty vain yhtä heraldiikan peruskuviota, toistoristiä. Vaakuna kuvaa Liperin emäseurakuntaa ja siitä irtaantuneita neljää luterilaista seurakuntaa: Outokumpu (Kuusjärvi), Kontiolahti, Kaavi ja Polvijärvi.

Joensuun seurakunta erotettiin Kontiolahdesta, ei suoraan Liperistä. Taustalla on entinen Suur-Liperi, joka oli aikansa hallinnollinen keskus niin maallisissa kuin hengellisissäkin asioissa ja josta muut seurakunnat ja pitäjät ovat irtautuneet.

Uutisen lisäys (ylläpito)

angle-left Liperin vuoden 2019 teot ja palkinnot

Liperin vuoden 2019 teot ja palkinnot

Liperin kunta muistaa vuosittain toimijoita ja tekoja, jotka ovat vuoden aikana vaikuttaneet Liperin kuntaan.

Tänä vuonna valtuustoseminaarin yhteydessä 24. helmikuuta 2020 jaettiin seuraavat palkinnot:

Vuoden teko: Maailman koululaisten ilmastokokous, World Summit of Students for Climate, WSSC 2019, ENO Schoolnet ry
- Toukokuussa Liperin Luovissa alkaneeseen Maailman koululaisten ilmastokokoukseen osallistui 135 nuorta ja 100 opettajaa, 70 maasta ympäri maailman. Tapahtuma toi kuuluviin nuorten äänen ajankohtaisen ja tärkeän asian äärellä.

Vuoden kulttuuriteko: Roukalahden Kesäteatteri
- Roukalahden teatteri vietti 20-vuotisjuhlavuottaan ja on vakiinnuttanut asemansa Liperin kesän kulttuuritarjonnassa tarjoten ammattitason kulttuurielämyksiä.

Vuoden nuorisoteko: Natalia Lundysheva, kielikylpytoiminta varhaiskasvatuksessa
- Lundysheva on toteuttanut Liperissä laajamittaista kielikylpytoimintaa varhaiskasvatuksen alueella. Kielikylpytoiminta on hyvä esimerkki siitä suvaitsevaisuudesta ja erilaisten kulttuurien ymmärtämiseen liittyvästä kansainvälisyyskasvatuksesta.

Vuoden senioriteko: Perhekoti Jäntti-Ratilainen, Viinijärvi
- Perhekoti on toteuttanut laadukasta ja lämminhenkistä työtä hoidossa olevien vanhusten kanssa. Tällä palkitsemisella ikäihmisten neuvosto haluaa kiinnittää huomiota perhekoteihin vaihtoehtona vanhusten laitoshoidolle.

Vuoden nuori yrittäjä: Satu Toivanen, Grilli-Kahvio SISU; JoSa Team Oy
- Toiminta alkoi kahden yrittäjän ja yhden työntekijän voimin. Tarjonta ja kysyntä kohtasivat nopeasti. Menestyksen myötä mahdollistui lisähenkilökunnan palkkaaminen. Tällä hetkellä Grilli-Kahvio Sisu Liperissä työllistää kolme työntekijää.
- Grilli-Kahvio Sisu Kontiolahdella aloitti toimintansa marraskuussa 2019. Paikka toimii Kontiolahden jäähallin yhteydessä ja työllistää yhden työntekijän. Syksyllä 2019 JoSa Team Oy siirtyi kokonaan Satu Toivasen omistukseen. Sisun tärkeimmät toimintaperiaatteet ovat hyvä asiakaspalvelu ja perinteinen maistuva ruoka. Näitä noudattaen asiakaspalaute on ollut erittäin hyvää ja kävijämäärät ovat lisääntyneet. Yrityksen liikevaihto on ollut kasvussa koko ajan.

Vuoden nuori maaseutuyrittäjä: Jasse Jaakkola ja Eetu Konttinen, Liperin Juurespakkaamo Oy
- Jaakkola ja Konttinen ovat pienestä pitäen olleet opettelemassa työntekoa Liperin Juurespakkaamolla. Samalla he ovat kasvaneet kiinni yritykseen ja nykyään he omistavat osan yritystä. Tässä on esimerkillinen tarina siitä, kuinka työteon ”harrastamisesta” voi kasvaa yrittäjäksi.

Liperin kunta onnittelee kaikkia palkittuja ja kiittää vuodesta 2019!

Liperin logo harmaalla pohjalla.

SOME painikkeet

Sivu arviointi ja palaute