Kuntalaisten tarinat pääkuva

Navigaatiovalikko

Sisältöjulkaisija

angle-left Tarja Luostarinen Allu Karttunen kuntalaistarina

Tapahtumat tekevät kunnan eläväksi

Tarja Luostarinen ja Allu Karttunen yhdistävät monipuolisen osaamisensa tapahtumien järjestämisessä.

Allu Karttunen ja Tarja Luostarinen seisovat punaisen rekan edessä. Takana on iso punainen tiilirakennus ja toisella puolella näkyy vesistöä ja vihreitä koivuja. Karttusella on lyhyet revityt farkkushortsit ja musta t-paita. Luostarinen on pukeutunut lohenpunaisiin caprihousuihin ja mustaan paitaan.

Kuva 1: Allu Karttunen ja Tarja Luostarinen luotsaavat monia Liperin kesätapahtumista.

 

Tammikuussa 2022 Liperiin perustettiin uusi, tapahtumiin keskittynyt yhdistys, Liperin Elämystapahtumat ry, jota luotsaavat Tarja Luostarinen ja Allu Karttunen.

Molemmat ovat paljasjalkaisia liperiläisiä, leipäpitäjässä kasvaneita. Tarja Luostarisen moni tuntee musiikin parista Liperin Laulu ry:stä.

- Ammatillisesti olen viihtynyt kaupallisella puolella. Myynyt kaikkea makkaraperunoista designpuseroihin.

Vuonna 2017 hän oli toisena yrittäjistä perustamassa Aito Tavara -myymälää, joka nykyään toimii Anne Vänskän vetämänä Myllypuodin nimellä kirkonkylän myllymiljöössä. Yhteistyö Allu Karttusen kanssa alkoi niihin aikoihin, kun puoti siirtyi myllylle.

- Tammikuussa 2022 perustimme Liperin Elämystapahtumat nimisen yhdistyksen, Luostarinen kertaa.

Karttunen kiersi ”edellisessä elämässään” Suomea rekan kuljettajana. Autoista ja koneista on tullut suorastaan elämäntapa, ja asiantuntemuksesta on valtavasti hyötyä tapahtumajärjestelyissä.

- Minä en pysy aloillani, siksi halusin kuskiksi, Karttunen tuumaa.

Allu Karttunen tunnetaan Liperissä paitsi myllymiljöön tapahtumien puuhamiehenä, myös taidokkaana kiviaitojen rakentajana. ”Kivihommien” lopettaminen siintää nyt mielessä, vaikka kysyntää kyllä olisi – juuri ennen haastattelua tulee puhelu, ja kaivinkoneen puikoissa istuen Karttunen käy keskustelua navetan kivijalan korjaamisesta.

Käsillä tekeminen ja itselle tärkeiden asioiden parissa työskenteleminen on kaksikolle tärkeä juttu elämässä.

- Kyllä työn tekemisen pitää olla mukavaa. Jos töihin lähtö ottaa joka päivä pattiin, niin sitä palaa loppuun, Allu Karttunen painottaa.

Allu Karttunen kävelee asfaltoitua pihaa linjaten käsillään suoraa viivaa. Tarja Luostarinen katsoo.

Kuva 2: Tähän ne tulevat. Karttunen ja Luostarinen mittailevat pihapiiriä, johon sijoitetaan kuutisenkymmentä raskasta ajoneuvoa.

Pohjois-Karjalan ensimmäinen Truck Meeting

Kesällä 2022 Liperin Elämystapahtumat on järjestämässä myllymiljöössä kolmea tapahtumaa. Harrasteajoneuvotapahtumaa vietettiin 2. heinäkuuta, 23.7. on tulossa ensimmäinen Truck Meeting, ja heinäkuun viimeisenä viikonloppuna viihdytään perinteiden parissa Hakoja, tonkkia ja veteraanikoneita -tapahtumassa.

Kesän 2022 Truck Meeting on Pohjois-Karjalassa ensimmäinen laatuaan. Myllymiljööseen kokoontuvat kuljettajat tuovat näytille omia silmäteriään. Monet niistä ovat kuskilleen paitsi arvokkaita työvälineitä myös tien päällä kulkevia asuntoja.

- Siistejä sisältä ja päältä, Luostarinen lisää.

Osaan autoista saa tutustua myös sisäpuolelta. Riverian logistiikka-alan kouluttajat tuovat paikalle auton ja simulaattorin, jolla saa kokeilla erilaisten koneiden ajamista. Autojen lisäksi paikalla on monenlaista ohjelmaa ja palvelutarjontaa. Tapahtuma on erityinen kokoontumisen paikka yksinäistä työtä tekeville kuljettajille, minkä lisäksi se on mahdollisuus avata yleisölle kuljetusalaa ja ammattikunnan tärkeyttä yhteiskunnassa.

Karttunen osoittaa sormella mustaa kasipalloa, joka on kiinnitetty rekan nuppiin ajovalon viereen. Tarja Luostarinen kumartuu katsomaan.

Kuva 3: Kasipallo koristaa Karttusen rekkaa viitaten V8-moottoriin.

Töitä kunnan vetovoiman hyväksi

Tapahtumajärjestäjälle ympäristö Kirkkolahden kupeessa on viehättävä mutta myös haasteellinen tilan rajallisuuden vuoksi. Pihamaalla Luostarinen ja Karttunen mittailevat tarkkaan, mihin ja miten Truck Meeting -tapahtuman kymmenet raskaat ajoneuvot sijoitetaan.

Molemmilla on voimakas halu pysyä kotikonnuilla ja tehdä täällä töitä kunnan vetovoiman hyväksi.

- Haluamme elävöittää kuntakuvaa, Luostarinen painottaa.

- Kotiseuturakkautta se on. Rekkakuskiaikoinakin arvuuttelin muilta kuskeilta, että missä se Liperi sijaitsee. Kun eivät sitä kaikki edes tiedä, Karttunen jatkaa.

Haasteet kiehtovat Luostarista tapahtuma-alalla. Järjestelyissä liikkuvia osia riittää, ja tapahtumapäivänä vasta konkretisoituu, millainen lopputuloksesta syntyikään.

Molemmat haluavat kantaa kortensa kekoon sen edestä, että kirkonkylällä riittää tulevaisuudessakin tapahtumatarjontaa. Yhtenä haasteena on muista kunnista erottuminen. Jotain poikkeavaa pitää olla, sellaista, minkä takia Liperiin tullaan, Karttunen pohdiskelee ja kertoo haaveestaan rakentaa kirkonkylälle sisävesien ainoa, miehitetty majakka.

- Kivet olisivat valmiina.

Tapahtumat Liperissä löydät maakunnallisesta tapahtumakalenterista.

Katso myös Liperin kunnan kesän 2022 tapahtumakalenteri.

Uutisen lisäys (ylläpito)

SOME painikkeet

Sivu arviointi ja palaute