Kuntalaisten tarinat pääkuva

Navigaatiovalikko

Sisältöjulkaisija

angle-left Olli Hirvonen kuntalaistarina

Musiikkia kesäiltaan jokaisen ulottuville

Liperiin lapsuudenmaisemiin muuttanut Olli Hirvonen haluaa konserttisarjalla tarjota korkeatasoista musiikkia, joka on kaikkien saavutettavissa.

Olli Hirvonen istuu sohvalla. Takaseinällä on ripustettuna useita käyrätorvia.

Kuva 1: Musiikki näkyy Olli Hirvosen kotona Kuoringalla.

 

Haastattelu julkaistu kesällä 2022.

Rakkaudesta Liperiä kohtaan minä tätä teen, toteaa Olli Hirvonen. Suvi soi Liperissä -konserttisarjan järjestämisestä on tuottajan roolissa toimivalle Hirvoselle tullut vuosien mittaan tärkeä harrastus, tapa tuottaa hyvää mieltä muille Liperissä.

Hirvoselle tärkeää on konserttien saavutettavuus, se että jokaisella olisi mahdollisuus tulla konserttiin. Siksi konsertit ovat pääsymaksuttomia ja niitä on nyt viidessä eri paikassa, jokaisessa Liperin taajamassa: Liperin myllymiljöössä, Liperin kirkossa, Viinijärven Valistustalolla, Viinijärven kirkossa ja Ylämyllyn yläkoulun ruokalassa.

Lisäksi baritoni Jukka Romu ja harmonikkamestari Arto Tarkkonen esiintyvät palvelutalo Neliapilassa ja palvelukeskus Konttilanhovissa.

Hirvonen toivoo konserttisarjan tarjoavan jokaiselle jotakin, matalalla kynnyksellä.

- Tarjoamme kauniiseen kesäiltaan sopivaa musiikkia pyrkien korkeaan tasoon. Niin kesämusiikkia paikallisille kuin loma-asukkaille kulttuuritarjontaa, jota varten ei tarvitse lähteä kauas pitäjästä.

Etätyö sujuu toiselle puolelle Suomea

Hirvonen muutti pysyvästi Liperiin vaimonsa kanssa keväällä 2021. Talo Kuoringan kupeessa on tädin entinen ja seutu Hirvoselle itselleen tuttua jo lapsuudesta: tutut metsät ja lammet, lapsuudenmaisemat, mummola toisella puolen tietä.

Innoittajana muutolle toimi korona.

- Teimme vaimoni kanssa koronan aikaan etätöitä kesämökiltä käsin ja huomasimme, ettei se niin vaikeaa ole. Oli ollut ajatuksena, että eläkkeellä voisimme siirtyä tänne kokonaan, mutta sitten kuulin tämän talon tulevan myyntiin omistajien kuoltua. Kävimme koeasumassa sydäntalvella ja viihdyimme heti.

Hirvonen tekee etätöitä Turkuun, jossa hän toimii kulttuurikoordinaattorina. Ammattimuusikon työ päättyi aiemmin ammattitaudin vuoksi.

Hän kehuu Liperissä erityisesti luontoa, palveluiden läheisyyttä ja pohjoiskarjalaisen ihmisen sosiaalista luonnetta.

- Liperissä on kaikki vieressä. Luonto on lähellä, ja me marjastamme, kalastamme ja metsästämme. Pohjoiskarjalainen ihmisluonto sopii meille: ihmisiin on helppo tutustua ja he tulevat juttelemaan.

- Liikuntapalvelut ovat Liperissä huikeat, ja esimerkiksi Pärnävaara on ihan vieressä. Joensuun peruspalveluiden ääreen on lyhyt matka. Ja kirjastopalveluja Liperissä täytyy kehua: jokaisessa taajamassa on kirjastopalvelut ja lisäksi on kirjastoauto.

Satunnaiset matkat Turkuun onnistuvat näppärästi junalla, ja samalla kulkupelillä pääsee helposti vaikka ison kirkon kulttuuritarjonnan pariin Helsinkiin.

- Etelä-Suomessa on vaikeampaa saada luontokokemusta kuin täällä kulttuurikokemusta, Hirvonen vertaa.

Olli Hirvonen pitelee alppitorvea ulkona keltaisen talon rappusilla. Aurinko paistaa kirkkaasti.

Kuva 2: Ranskalaisvalmisteinen alppitorvi on Hirvosen kotoa löytyvä erikoisuus.

Musiikkia meijerissä, teemana maito ja leipä

Heinä-elokuussa musiikin ystäviä ilahduttavan Suvi soi Liperissä -konserttisarjan järjestävät yhteistyössä Suvi soi Liperissä -työryhmä, Liperin seurakunta ja Liperin kunta.

Jukka Romu ja Arto Tarkkonen ovat jo tutuksi tulleita vakiokasvoja, ja muiden esiintyjien hankinnassa Hirvonen hyödyntää suhteitaan musiikkimaailmassa. Paikallisia esiintyjiä pyritään pitämään aina mukana.

- Odotan henkilökohtaisesti mielenkiinnolla Tango del nortea, ja mielenkiintoista on myös nähdä, miten meijerin tilat toimivat konserttipaikkana. Siellä esitetään miljööseen sopivasti musiikkia teemalla maito ja leipä.

Haastattelu julkaistiin kesällä 2022, mutta Suvi soi Liperissä -konserttisarjasta nautitaan jälleen Liperissä myös kesällä 2023. Katso lisätietoa maakunnallisesta tapahtumakalenterista.

Uutisen lisäys (ylläpito)

SOME painikkeet

Sivu arviointi ja palaute