Kiinteistöveroselvitys, pääkuva

Navigaatiovalikko

Kiinteistöveroselvitys, sisältö

Kiinteistöveroselvitys

Liperin kunnassa on käynnissä selvitys kiinteistöjen rekisteritietojen tarkistamiseksi. Selvitystyöhön kuuluvat maastokäynnit alkoivat kesällä 2021.

Liperin kunnanhallitus on päättänyt (KH 17.08.2020 § 117) toteuttaa kunnassa kiinteistöveroselvityksen.

Kiinteistövero määritellään maapohjan ja rakennusten arvon mukaan. Kunta päivittää rekistereihin tiedot maapohjasta sekä rakennusten koosta ja ominaisuuksista. Verohallinto määrittää näiden tietojen pohjalta verotusarvot. Liperin kunnassa on käynnissä selvitystyö, jossa tarkistetaan, että rekistereissä on oikeat tiedot. Muissa kunnissa tarkistusten seurauksena kuntien kiinteistöverotulot ovat kasvaneet. Joidenkin kiinteistöjen kohdalla vero voi myös alentua.

Kiinteistövero on vuosittain maksettava, kiinteistön omistukseen perustuva vero. Kiinteistövero on otettu käyttöön vuonna 1993 ja se korvasi asuntotulon verotuksen, kiinteistöjen harkintaverotuksen, katumaksun ja manttaalimaksun. Kiinteistöveron veronsaajia ovat kunnat.

Kiinteistövero koskee sekä maata että rakennuksia. Maa- ja metsätalousmaa sekä vesialueet eivät kuulu kiinteistöveron piiriin, maatilojen rakennukset sen sijaan kuuluvat. Kiinteistöverotuksessa kiinteistön omistaja on verovelvollinen. Vuokratontilla olevien rakennusten osalta verovelvollinen on rakennusten omistaja, maapohjan osalta sen omistaja.

Kiinteistöverouudistus

Verohallinnossa on vireillä kiinteistöverouudistus. Siihen liittyvien selvitysten mukaan rakennusten ja maapohjien arvostamisjärjestelmät on uudistettava, koska verotusarvot ovat yleisesti jääneet jälkeen kustannus- ja hintakehityksestä. Maapohjien osalta kauppahintojen kehityksessä on tapahtunut myös alueellista eriytymistä, joka tulee ottaa nykyistä paremmin huomioon verotuksessa.

Verohallinnon tavoitteena on myös rakennusten osalta verotusarvojen  määräytymisperusteiden päivittäminen nykytasoon. Työssä on otettava huomioon alueelliset kustannuserot sekä luotava uusille rakennustyypeille vastaava arvostamisjärjestelmä.

Selvitystyö Liperin kunnassa

Kunnissa on nyt käynnissä työ rekisteritietojen tarkistamiseksi vastaamaan todellista tilannetta, jotta uudistuksen jälkeen verot määräytyisivät oikeilla perusteilla. Tarkistus varmistaa myös kiinteistöjen tasapuolisen kohtelun, kun kaikkia kohdellaan verotuksessa samalla tavalla.

Pääosa työstä tehdään eri rekistereitä ja rakennuslupakuvia vertaamalla. Työssä käytetään apuna myös ilmakuvia ja katunäkymäkuvia. Osa kohteista tarkastetaan myös maastossa. Rakennusten ulkomitat käydään epäselvissä tapauksissa tarkastamassa mittaamalla, mutta rakennusten sisälle ei mennä. Selvitystyön edettyä teollisuus- ja omakotialueille tullaan mahdollisista mittauksista ilmoittamaan omistajille etukäteen.

Tavoitteena on käydä läpi kaikki kunnan alueella olevat rakennetut kiinteistöt. Tarkastustyö tehdään Liperin kunnan omana työnä.

Voit tarkastaa kiinteistöverotiedot itse

Verohallinto lähettää vuosittain maaliskuussa kiinteistöveropäätöksen. Se tulee itse tarkastaa ja ilmoittaa verottajalle muuttuneet tiedot, kuten puretut tai päätöksestä puuttuvat rakennukset.

 

Uutisen lisäys (ylläpito)

angle-left Varhaiskasvatuksen taidekasvattajat esittäytyvät

Varhaiskasvatuksen taidekasvattajat esittäytyvät

Viikolla 48 Liperin varhaiskasvatuksen taidekasvattajat esittäytyvät ja kertovat työstään! Päivitämme tähän uutiseen taidekasvattajien esittelyitä viikon aikana.

Liperin varhaiskasvatuksen taidekasvattajat esittäytyvät! Julkaisemme esittelyt tiistaina, keskiviikkona, torstaina ja perjantaina viikolla 48.

Reetta Hynynen

Moikka, täällä taidekasvattaja-Reetta. Työskentelen nyt toista toimintakautta taidekasvattajana Liperin varhaiskasvatuksessa. Tämän kauden työskentelen Taikametsän päiväkodilla. Jokaisella ryhmällä on omat touhunsa taidepäivinään.

Lasten koristelema pahvilaatikko, jonne dinosaurusmaailma rakentuu Lapsi muotoilemassa massata dinosauruksia

Tällä viikolla kokosin pienryhmän Hippiäisten ryhmästä. Jatkoimme dinosaurusmaailman projektiamme. Aiemmin aloitimme tekemään dinosaurusmaailmaa pahvilaatikosta, nyt teimme saventyyppisestä massasta dinosauruksia (ja koiran), niiden munia, ruokaa ja muuta sauruksille tarpeellista.

Massatyöskentely kehittää muun muassa lapsen kolmiulotteista ilmaisua ja vahvistaa avaruudellista hahmottamista. Inspiraation herättelijänä kuuntelimme Hevisaurusta!

Tiia Vajanto

Olen Tiia Vajanto ja työskentelen taidekasvattajana aina kuukauden kerrallaan vuorotellen Liperin ja Viinijärven päiväkodeilla.

Ominta aluettani taiteen laajalla kentällä on kuvallinen ilmaisu sekä sanataide eri muodoissaan. Sanataidetta on kaikki, mikä liittyy kieleen, kirjallisuuteen ja sanalliseen ilmaisuun: runot, lorut, lastenkirjat, draama, nukketeatteri, kirjoittaminen ja niin edelleen.

Taidekasvattaja Tiia Vajanto ja käsinukke

Kun työskentelen lasten kanssa, en mielelläni puhu taiteesta vaan luovasta toiminnasta.

Taide ei ole pelkästään korkeakulttuuria vaan myös monipuolista itseilmaisua eri välineillä ja mikä tärkeintä: se on kaikkien ulottuvilla. Juuri tätä harjoittelemme lasten kanssa tutustuessamme erilaisiin ilmaisukeinoihin.

Liperin päiväkodilla aloitimmekin taidekasvatuksen marraskuun puolessa välissä nukketeatterilla. Katselemme kaksi viikkoa nukketeatteriesityksiä, leikimme käsinukeilla ja käytämme kieltä luovasti.

Olen valmistunut perinteentutkijaksi (FM), kuvataiteilijaksi (amk) ja kirjastonhoitajaksi sekä opiskellut Turun, Joensuun, Helsingin, Rovaniemen ja Reykjavikin yliopistoissa ja ainakin erityispedagogiaa, taide-, ympäristö- ja varhaiskasvatusta.

Tällä hetkellä opiskelen sanataideohjausta. Vapaa-aikanani mm. kirjoitan, kuvitan lastenkirjoja sekä toimin sanataideohjaajana Sanaratas ry:ssä.

Ja tärkeimpänä: olen kahden ihanan kouluikäisen tytön äiti.

Maria Kerosuo

Heipähei, olen Maria, Puolivälin päiväkodin taidekasvattaja! Puolivälin päiväkodissa on neljä lapsiryhmää, joissa työskentelen kussakin aina kuukauden kerrallaan.

Olen erityisesti innostunut draamakasvatuksesta, mutta myös musiikki ja kuvataide ovat sydäntäni lähellä. Pyrin työssäni yhdistelemään eri taiteen muotoja toisiinsa, koska ne monesti tukevat toisiaan.

Lapsia askartelemassa paperista lumihiutalekoristeita Lapsi tekemässä lumihiutalekoristelua ikkunaan

Tällä hetkellä työskentelen Kurjenmiekkojen 5-6-vuotiaiden ryhmässä. Aloimme työstämään yhteistä talvimaisemaa ryhmän ikkunaan. Lumihangen toteutimme töpöttelemällä maalia vanhojen kuitukankaiden läpi. Näin pintaan syntyi hienoja huurteisia kuvioita.

Erityisen innoissaan lapset olivat päästessään askartelemaan lumihiutalesapluunoita. Näillä sapluunoilla syntyi joukko hangelle leijailevia hiutaleita!

Jeena Karttunen

Hei! Olen Lautasuon ja Paloaukean päiväkotien taidekasvattaja Jeena Karttunen.

Minulla on erityisesti osaamista erilaisista kuvataiteen menetelmistä. Toimin päiväkodeissa kuukauden kerrallaan.

Lasten tekemiä grafiikkatöitä seinällä Lapsia askartelemassa pöydän ääressä

Tällä viikolla olin Lautasuon päiväkodin Hemulit-ryhmässä, ja teimme 4-5-vuotiaiden kanssa kollagrafiikkaa.

Valmistimme painolaatat vanerille kierrätysmateriaaleista, ja painoimme vedoksia niin paperille kuin kankaallekin.

Vedoksista tuli upeita, ja lapset saivat valmistaa myös kehykset valitsemaansa työhön.

Varhaiskasvatuksen lapsi värittämässä kuvaa

Yhteystiedot

Rakennusvalvonta

rakennusvalvonta@liperi.fi

SOME painikkeet

Sivu arviointi ja palaute