Ylämyllyn koulu pääkuva

Navigaatiovalikko

Ylämyllyn koulu sisältö

Ylämyllyn koulu

Ylämyllyn koulun kolme yksikköä sijaitsevat Jyrinkylässä, noin 15 kilometrin päässä Joensuun keskustasta entisellä varuskunta-alueella.

Ylämyllyn koulu toimii kolmessa yksikössä: Jyrin yksikkö (esiopetus ja 1.–2. luokat),  Paloaukean yksikkö (3.–6. luokat sekä kaksi koko kunnan pidennetyn oppivelvollisuuden oppilaiden pienluokkaa) ja Patteriston yksikkö (7.–9. luokat).

Koulurakennusten lisäksi koulun käytössä ovat Jyrin liikuntahalli ja Jyrin ruokala. Alueella on erinomaiset mahdollisuudet monipuoliseen liikuntaan: frisbeegolfin harjoitusrata ja lähiliikuntapaikka aivan pihapiirissä, Jyrin alueen mahtavat ulkoilumaastot lenkkipolkuineen, Marssipuiston hiekkatekonurmi ja kumirouhetekonurmi, leikkipuisto, Paloaukean tatami- ja peilisali sekä Jyrin liikuntahalli ja kuntosali. Liikuntapaikat palvelevat kuntalaisia iltaisin ja osin päivisinkin.

Uuden yläkoulurakennuksen yhteydessä sijaitsevat myös Ylämyllyn kirjaston ja Ylämyllyn nuorisotalon tilat.

Pärnävaara on koululta vain pienen kävelymatkan päässä. Talvisin koululta pääsee suksimaan hyvin hoidettuja latuja Pärnävaaralle saakka, ja hyödynnämme Pärnävaaraa myös erilaisten ulkoilutapahtumien järjestämisessä.

Luokkien 7.-9. koulusihteeri on Eeva Karttunen, luokkien 1.-6. Kirsi Laakkonen. Yhteystiedot löytyvät alempaa tältä sivulta!

Jyrin yksikkö

Patteristontie 12 a
80400 Ylämylly

Paloaukean yksikkö

Patteristontie 12 e
80400 Ylämylly 

Patteriston yksikkö

Laavupolku 2
80400 Ylämylly

 

Uutisen lisäys (ylläpito)

angle-left Alaikäisten tupakka- ja nikotiinituotteiden käyttö huolettaa pohjoiskarjalaisia

Alaikäisten tupakka- ja nikotiinituotteiden käyttö huolettaa pohjoiskarjalaisia

Pohjois-Karjalassa toteutettiin syksyllä 2023 maakunnallinen päihdetilannekysely. Liperiläisten vastaajien mukaan tärkeimpinä keinoina päihdehaittojen ehkäisemiseksi nähtiin turvallinen ja kannustava kasvuympäristö, tiedon lisääminen päihteistä ja päihteiden haitoista sekä kasvua tukeva varhaiskasvatus ja perusopetus

Pohjoiskarjalaiset toivovat nykyistä enemmän puuttumista alaikäisten tupakka- ja nikotiinituotteiden käyttöön. Asia käy ilmi päihdetilannekyselystä, joka toteutettiin Pohjois-Karjalassa syksyllä 2023. Kyselystä selvisi myös, että tupakointi, nuuskan käyttö sekä sähkösavukkeiden käyttö ovat ilmiöitä, joita pohjoiskarjalaiset ovat asuinympäristöissään eniten havainneet.

Kyselyllä selvitettiin pohjoiskarjalaisten näkemyksiä päihteiden, tupakka- ja nikotiinituotteiden sekä rahapelien käytöstä ja mielipiteitä päihdehaittojen vähentämisen keinoista.

Kyselyyn vastasi yli 2600 yli 13-vuotiasta pohjoiskarjalaista. Liperistä vastauksia saatiin 428.

Suurimmat vastaajien ikäryhmät Liperissä:

  • Alle 18-vuotiaat (66 %)
  • 31–45-vuotiaat (17 %)
  • 46–60-vuotiaat (10 %)

Liperiläisten vastausten mukaan ehkäisevien toimenpiteiden tulisi kohdentua päihteiden välittämiseen alaikäisille, päihteiden käyttöön koulujen ja oppilaitosten alueella sekä alaikäisten päihteiden käyttöön.

Tärkeimpinä keinoina päihdehaittojen ehkäisemiseksi nähtiin turvallinen ja kannustava kasvuympäristö, tiedon lisääminen päihteistä ja päihteiden haitoista sekä kasvua tukeva varhaiskasvatus ja perusopetus.

Nikotiinituotteet yleistyneet

On havaittu, että myynti lähellä nuoria ja lapsia lisääntynyt ja kaikkien tahojen on tärkeää havahtua tilanteeseen. Vastauksissa ilmeni, että Liperissä noin yksi neljästä vastaajasta oli havainnut tupakka- ja nikotiinituotteiden välittämistä ja noin yksi kuudesta oli havainnut alkoholin välittämistä alaikäisille.

Alaikäisten (alle 18 v.) vastauksissa lähes joka kolmas oli havainnut tupakka- ja nikotiinituotteiden välittämistä. Kaikista vastaajista yli puolet 61 % oli havainnut alaikäisten tupakka- ja nikotiinituotteiden käyttöä.

Myös Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen toteuttamasta Kouluterveyskyselyssä 2023 ilmeni, että sähkösavukkeiden ja nikotiinipussien käyttö on Pohjois-Karjalassa yleisempää kuin valtakunnallisesti.

Kouluterveyskyselyn mukaan sähkösavukekokeilut sekä päivittäinen käyttö ovat moninkertaistuneet koululaisten ja toisen asteen opiskelijoiden joukossa. Sähkötupakan käyttö on lisääntynyt jopa alakoululaisten keskuudessa.  

Tieto ohjaa kehittämistoimia

Päihdetilannekyselyn tuloksia hyödynnetään Pohjois-Karjalan kuntien ja hyvinvointialueen ehkäisevän päihdetyön sisällön ja toimien kehittämisessä.

Alaikäisten tupakka- ja nikotiinituotteiden käytön ehkäisy on nostettu myös alueellisessa ehkäisevän päihdetyön toimintasuunnitelmassa yhdeksi kehittämiskohteeksi.

– Viime vuonna on pyritty lisäämään nuorten parissa työskentelevien sekä huoltajien tietämystä uusista nikotiinituotteista, jotta he tietäisivät, millaisia nämä tuotteet ovat ja millaisia ilmiöitä niihin liittyy. Oikea tieto auttaa lapsia ja nuoria kohtaavia aikuisia puuttumaan tuotteiden käyttöön. Seuraavaksi on tulossa kehittämistä tupakka- ja nikotiinituotteiden lopettamisen tukeen nuorille, kertoo ennaltaehkäisevän päihdetyön asiantuntija Ellinoora Ojala Pohjois-Karjalan hyvinvointialue Siun sotesta.

Liperiläisten vastaajien tuloksia pähkinänkuoressa:

  • 15 % on havainnut alkoholin välittämistä ja 26 % on havainnut tupakka- ja nikotiinituotteiden välittämistä alaikäisille
  • 38 % on havainnut alaikäisten alkoholin käyttöä ja 61 % on havainnut alaikäisten tupakka- ja nikotiinituotteiden käyttöä viimeisen vuoden aikana
  • 4 % on havainnut kannabiksen tai muiden huumausaineiden käyttöä alaikäisillä
  • 10 % on havainnut alaikäisten rahapelaamista omassa kunnassaan viimeisen vuoden aikana
  • 28 % on altistunut tupakan tai muiden poltettavien tuotteiden savulle muun muassa julkisilla paikoilla niin, että on kokenut siitä haittaa
  • 21 % on pelännyt kadulla tai muulla julkisella paikalla kohtaamiaan päihtyneitä henkilöitä
  • 17 % on huolissaan läheisen alkoholin käytöstä ja 19 % läheisen tupakka- ja nikotiinituotteiden käytöstä

Kunnan verkkosivuilla on Hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen osio, josta löytyy tietoa päihteistä ja pelihaitoista sekä runsaasti yhteystietoja, mistä voit hakea apua, jos asia koskettaa sinua tai läheistäsi.

Tutustu aiheeseen verkkosivuillamme: www.liperi.fi/paihteet-ja-pelihaitat

Erivärisiä sähkötupakkakyniä rivissä

Lisätietoja:

Yhteystiedot

Antti Ikonen

rehtori
 050 549 0071
antti.ikonen@edu.liperi.fi
Laavupolku 2, 80400 Ylämylly

Patteriston yksikkö

Virpi Eronen

apulaisrehtori
 050 400 3284
virpi.eronen@edu.liperi.fi
Laavupolku 2, 80400 Ylämylly

Eeva Karttunen

Koulusihteeri 7-9 lk:t
 040 630 5919
eeva.karttunen@edu.liperi.fi
Laavupolku 2, 80400 Ylämylly

Paloaukean yksikkö

Pirjo Pasanen

Apulaisrehtori
 0400 318 008
pirjo.pasanen@edu.liperi.fi
Patteristontie 12 e, 80400 Ylämylly

Kirsi Laakkonen

Koulusihteeri 1-6 lk:t
 040 630 5944
kirsi.laakkonen@edu.liperi.fi
Patteristontie 12 e, 80400 Ylämylly

Jyrin yksikkö

Henkilökuva

Maarit Nummila

Apulaisrehtori
 050 353 6691
maarit.nummila@edu.liperi.fi
Patteristontie 12 a, 80400 Ylämylly

SOME painikkeet

 

Sivu arviointi ja palaute