Varhaiskasvatuksen aloitus pääkuva

Navigaatiovalikko

Elisa Chat - Varhaiskasvatus

Varhaiskasvatuksen aloitus sisältö

Varhaiskasvatuksen aloitus

Näin lapsesi varhaiskasvatus alkaa Liperissä.

Varhaiskasvatusta järjestetään Liperin kunnassa päiväkodeissa ja perhepäivähoidossa. Esiopetusta on koulujen yhteydessä toimivissa joustavan esi- ja alkuopetuksen ryhmissä sekä päiväkotien yhteydessä. Vuoroesiopetus järjestetään Puolivälin päiväkodilla.

Ennen kuin lapsesi aloittaa varhaiskasvatuksessa, sovit palvelusuunnittelijan kanssa lapsen varhaiskasvatuspaikasta. 

1. Yhteydenotto

Varhaiskasvatuspaikasta otetaan sinuun yhteyttä ennen varhaiskasvatuksen alkamista ja sovitte aloituskeskustelun ajankohdan.

2. Aloituskeskustelu

Aloituskeskustelussa perhe ja varhaiskasvattaja tutustuvat toisiinsa. Aloituskeskustelu voidaan pitää joko teillä kotona tai varhaiskasvatuspaikassa.

Aloituskeskustelussa tutustutaan lapseen ja häneen vahvuuksiinsa.

Kerro lapsen tavoista, tottumuksista ja kasvuun ja kehitykseen liittyvistä asioista. Aloituskeskusteluun kuuluu myös varhaiskasvatuksen sisältöihin ja käytäntöihin tutustuminen. Ota puheeksi toiveet ja odotukset varhaiskasvatuksen suhteen. Sovi myös tutustumiskäynneistä tulevaan päiväkotiin tai perhepäivähoitoon.

3. Tutustumiskäynti 

Lapsesi on hyvä käydä tutustumassa varhaiskasvatuspaikkaan tarpeeksi monta kertaa. Jokainen lapsi on erilainen, joten vanhemmat ja varhaiskasvattaja arvioivat yhdessä tutustumiskäyntien tarvetta uuteen päiväkotiin tai perhepäivähoitoon.

Pohjustamme uuden lapsen liittymistä joukkoon jo etukäteen muiden ryhmän lasten kanssa.

4. Ensimmäiset päivät 

Haluamme, että lapsellasi ja sinulla on turvallinen olo heti ensimmäisestä päivästä alkaen.

Olemme tilanteessa tukena monin tavoin, jotta lapsesi tuntee kuuluvansa joukkoon ja olevansa tervetullut. Tuttu aikuinen on ensimmäisten päivien aikana samoissa hoitovuoroissa lapsesi kanssa. On ihan normaalia, että lapsesi ikävöi aloitusvaiheessa, tunteita käsitellään ja lastasi lohdutetaan. Saat aina olla yhteydessä varhaiskasvatuspaikkaan ja kysellä kuulumisia.

Uutisen lisäys (ylläpito)

angle-left Varhaiskasvatuksen tuntivarausjärjestelmään muutoksia

Varhaiskasvatuksen tuntivarausjärjestelmään muutoksia

Maksullisen varhaiskasvatuksen ja esiopetusta täydentävän varhaiskasvatuksen tuntivarausluokkia on päivitetty. Kaikille maksutonta varhaiskasvatusta on tarjolla 80 h/kk.

Liperin varhaiskasvatuksessa on vuodesta 2005 alkaen ollut voimassa tuntiperusteinen maksujärjestelmä. Järjestelmää on laajennettu ja päivitetty vuosien aikana saamamme palautteen perusteella. Käytössä on tähän asti ollut 13 tuntivarausluokkaa kymmenen tunnin välein.

Teimme huhtikuussa ja elokuussa seurannan tuntivarausluokkien käytöstä. Käytössä on selvästi havaittavissa keskittymiä tiettyihin tuntiluokkiin ja osassa tuntiluokista on vain yksittäisiä lapsia. Selvityksen perusteella hyvinvointilautakunta päätti (14.10.2021 § 111) muuttaa tuntivarausjärjestelmää 1.8.2022 alkaen seuraavasti:

Kaikille maksutonta varhaiskasvatusta on tarjolla 80 h/kk. Tällöin kiinteät läsnäolopäivät sovitaan ennakkoon.

Tämän lisäksi on saatavilla maksullista varhaiskasvatusta ja esiopetusta täydentävää varhaiskasvatusta, joista veloitetaan seuraavilla tavoilla:

Maksullinen varhaiskasvatus:

110 h/kk           45 % kokoaikaisesta maksusta

140 h/kk           60 %

160 h/kk           70 %

180 h/kk           75 %

181–210 h/kk 100 %

Esiopetusta täydentävä varhaiskasvatus:

50 h/kk              15 % kokoaikaisesta maksusta

70 h/kk              25 %

90 h/kk              35 %

110 h/kk           45 %

130 h/kk           55 %

Perhepäivähoitajien palkka määräytyy varattujen paikkojen ja lasten läsnäolotuntien perusteella. 1.8.2022 alkaen perhepäivähoitoon sijoitetaan lapsia, joilla on 140 h/kk tai sitä enemmän varhaiskasvatuksen tarvetta. Perhepäivähoidossa hoitajan työajan tasausvapaiden ja työloman aikana varhaiskasvatuksen maksut hyvitetään perheille, jos nämä järjestävät lapsen varahoidon itse.

Loma-aikojen hyvityksiin tulee 1.1.2022 alkaen muutoksia. Koulujen syysloma- ja talvilomaviikot hyvitetään jatkossakin asiakasmaksuissa, jos lapset ovat näinä aikoina lomalla. Joulunajan hyvitysjakso ilmoitetaan aina erikseen, riippuen jouluaaton ja loppiaisen sijoittumisesta kalenteriin.

Kesäaikana maksuissa hyvitetään asiakasmaksulain mukaisesti heinäkuu, jos lapsen varhaiskasvatus on alkanut edellisen vuoden elokuussa. Lisäksi hyvitetään 40 toimintapäivän yhtäjaksoinen poissaolo 1.6–31.8 välisenä aikana.

Puinen puheenjohtajan nuija pöydällä

Lisätietoja:

Yhteystiedot

Henkilökuva.

Katja Penttinen

Palvelusuunnittelija
 0400 428 397
katja.penttinen@liperi.fi
Varolantie 3, 83100 Liperi

SOME painikkeet

 

Sivu arviointi ja palaute