Omistajan vaihtuminen pääkuva

Navigaatiovalikko

Kun kiinteistö vaihtaa omistajaa sisältö

Kun kiinteistö vaihtaa omistajaa

Muista siirtää liittymis- ja käyttösopimus uudelle omistajalle, kun teet kiinteistökaupan.

Kun kiinteistö vaihtaa omistajaa, täytyy kiinteistön liittymis- ja käyttösopimus siirtää uuden omistajan nimiin. Myyjä ja ostaja sopivat keskenään, kumpi tekee ilmoituksen. Ilmoitus omistajan vaihtumisesta on tehtävä kirjallisesti. Vesihuoltolaitos tarvitsee myös luovutusajankohdan vesimittarilukeman. Mittarilukeman ja lukupäivän voit ilmoittaa samalla, kun toimitat luovutusilmoituksen tai kopion kauppakirjasta.

Kiinteistön myyjä voi ilmoittaa omistajan vaihtumisesta lomakkeella Ilmoitus kiinteistön luovutuksesta tai toimittamalla kopion kauppakirjasta toimistosihteerille.

Jos ilmoituksen tekee ostaja, on ilmoitus tehtävä toimittamalla kopio kauppakirjasta.

Uutisen lisäys (ylläpito)

angle-left Kinkunpaistorasvat kuuluvat kierrätykseen, ei viemäriin

Kinkunpaistorasvat kuuluvat kierrätykseen, ei viemäriin

Älä laita viemäriin mitään kiinteää, veteen liukenematonta. Jouluruokien paistorasvat voit toimittaa valtakunnalliseen Kinkkutemppu-kierrätykseen.

Joulu ja kinkun paistoajankohta lähestyy. Joulukinkkua paistettaessa on syytä muistaa, että kinkunpaistorasvaa ei saa missään nimessä kaataa viemäriin.

Tiskialtaan tai wc-pöntön kautta viemäriin kaadettu rasva hyytyy kylmässä viemärissä ja aiheuttaa helposti joko kiinteistön oman viemärin tai yleisen viemärin tukkeutumisen. Viemärin aukaisusta voi langeta kiinteistön omistajalle iso lasku.

Kinkkutemppu järjestetään jälleen

Paistorasvan voi käsitellä biojätteenä. Anna rasvan jäähtyä kunnolla ja laita se jähmettyneenä kääreeseen pakattuna biojäteastiaan tai kompostoriin. Jos jäähtynyt rasva hävitetään sekajätteen mukana, pakkaa se esimerkiksi tyhjään maitotölkkiin ja teippaa tölkki tiiviisti kiinni.

Voit myös osallistua valtakunnalliseen Kinkkutemppuun ja toimittaa jouluruokien paistorasvat keräyspisteeseen. Kinkkutemppu toimittaa kerätyt rasvat uusiutuvan dieselin valmistukseen. Keräyspisteitä on ympäri Suomen. Tutustu aiheeseen lisää:

Ei liukenematonta materiaalia viemäriin

Pitkin vuotta on myös syytä muistaa, että wc-pönttö ei ole roskakori. Wc-pytyn kautta huuhdellaan viemäriin vessapaperin lisäksi vain se, mikä on ensin syöty ja juotu.

Älä laita viemäriin mitään kiinteää, veteen liukenematonta, kuten:

  • pumpulipuikkoja
  • vaippoja tai terveyssiteitä
  • kondomeja
  • tulitikkuja, hammastikkuja
  • sukkahousuja tai muita tekstiilejä (niitäkin valitettavasti löytyy…)
  • tupakantumppeja
  • talous- tai käsipyyhepaperia (eivät liukene veteen!)
  • ruuantähteitä, vanhentuneita elintarvikkeita, rasvoja, kahvinporoja
  • hedelmien, vihannesten tai juuresten kuoria
  • kissanhiekkaa

Viemäriin sopimattomat esineet aiheuttavat ongelmia, kuten tukoksia, kiinteistön omassa viemärissä, yleisessä viemärissä, jätevedenpumppaamoilla ja -puhdistamolla.

Kimalteleva joulupallo, taustalla muita joulukoristeita

Yhteystiedot

Sirpa Nissinen

Toimistosihteeri
 040 630 0695
sirpa.nissinen@liperi.fi
Varolantie 3, 83100 Liperi

SOME painikkeet

 

Sivu arviointi ja palaute