Navigaatiovalikko

Liperi-tietoa sisältö

Liperi-tietoa

Kunnallishallinnolla on Liperissä yli 140-vuotinen historia.

Ennen uuteen kunnallishallintoon siirtymistä paikallinen hallinto oli valtion ja ennen kaikkea kirkon käsissä. Uuteen kunnallishallintoon Liperissä siirryttiin vuonna 1875, kun seurakunta erotettiin kunnasta. Se merkitsi kunnallisten asioiden hoidon siirtymistä kokonaan kuntalaisille ja päätöksenteon siirtymistä kuntakokouksiin.

Kunnallishallinnon alkamista pidetään myös entisen emäpitäjän, Suur-Liperin, päättymisen ajankohtana, koska uusi kunnallisasetus mahdollisti useampien kuntien muodostamisen kuhunkin pitäjään. Näin entinen Suur-Liperi hajaantui useiksi eri kunniksi ja Liperin kunnan alueeksi jäi Liperin luterilaisen emäseurakunnan alue. 

Kirjaston toiminta alkoi Liperissä jo ennen uutta kunnallishallintoa; vuonna 2015 siitä tuli 170 vuotta.

Liperi tänään

Liperi on kolmen taajaman ja hieman alle 12 000 asukkaan kaunis ja vireä kunta Pohjois-Karjalassa. Sijaitsemme loistavien kulkuyhteyksien äärellä: meille pääsee junalla, bussilla, lentokoneella ja hyviä ulkoilureitistöjä pitkin myös pyörällä ja vaikka patikoiden.

Leipäpitäjänä tunnetussa Liperissä maataloudella on pitkät perinteet ja kunnassamme on tuottajia sekä alku- että lopputuotannossa. Maatalouden lisäksi kunnassamme on paljon teollisuuden yrityksiä, joiden tuotannon markkina-aluetta on koko maailma. Liperin kunnassa on kolme taajamaa: Liperin kirkonkylä, Ylämylly ja Viinijärvi. Lisäksi meillä on lukuisia vireitä kyliä.

Vaakuna

Liperin kunnan symboliksi vakiintuneen vaakunan suunnitteli tilauksesta taiteilija Ahti Hammar. Virallisesti vaakuna vahvistettiin käyttöön otettavaksi vuonna 1954. Vaakuna on ulkoasultaan yksinkertainen ja siinä on käytetty vain yhtä heraldiikan peruskuviota, toistoristiä. Vaakuna kuvaa Liperin emäseurakuntaa ja siitä irtaantuneita neljää luterilaista seurakuntaa: Outokumpu (Kuusjärvi), Kontiolahti, Kaavi ja Polvijärvi.

Joensuun seurakunta erotettiin Kontiolahdesta, ei suoraan Liperistä. Taustalla on entinen Suur-Liperi, joka oli aikansa hallinnollinen keskus niin maallisissa kuin hengellisissäkin asioissa ja josta muut seurakunnat ja pitäjät ovat irtautuneet.

Uutisen lisäys (ylläpito)

angle-left Lipertekin toimitusjohtajaksi ja Liperin kunnan elinkeinopäälliköksi KTM Pentti Meriläinen

Lipertekin toimitusjohtajaksi ja Liperin kunnan elinkeinopäälliköksi KTM Pentti Meriläinen

Meriläisellä on kokemusta laadun kehittämisestä, kehittämishankkeista ja palvelukehityksestä sekä luonnonvara-alalta.

Liperin kunnan elinkeinoyhtiö Lipertek Oy:n hallitus käsitteli tiistaina 23.4. valintaa Lipertekin toimitusjohtajan ja Liperin kunnan elinkeinopäällikön tehtävään.

Lipertek Oy:n hallitus valitsi tehtävään KTM Pentti Meriläisen. Kaikkiaan tehtävään haki 39 henkilöä.

- Yritysneuvonnan lisäksi olen toiminut johtotehtävissä, vetänyt erilaisia kehittämishankkeita ja liiketoiminnan suunnittelua sekä vastannut yrityksen perustamisesta, Meriläinen kuvailee.

Meriläisellä on monipuolista osaamista laadun kehittämisestä, kehittämishankkeista ja palvelukehityksestä sekä luonnonvara-alalta.

- Vapaa-aikani vietän omaa osaamistani kehittäen, liikuntaa harrastaen sekä metsänhoitoa omalla maatilalla harjoittaen. Perheeseeni kuuluu vaimo ja opiskelemassa oleva tytär, Meriläinen kertoo.

Silmälasipäinen mies pitelee puvun takkia olkansa yli sormella, taustalla pensaita

Kuvassa KTM Pentti Meriläinen.

Lipertekin logo ja lause

SOME painikkeet

Sivu arviointi ja palaute