Navigaatiovalikko

Liperi-tietoa sisältö

Liperi-tietoa

Kunnallishallinnolla on Liperissä yli 140-vuotinen historia.

Ennen uuteen kunnallishallintoon siirtymistä paikallinen hallinto oli valtion ja ennen kaikkea kirkon käsissä. Uuteen kunnallishallintoon Liperissä siirryttiin vuonna 1875, kun seurakunta erotettiin kunnasta. Se merkitsi kunnallisten asioiden hoidon siirtymistä kokonaan kuntalaisille ja päätöksenteon siirtymistä kuntakokouksiin.

Kunnallishallinnon alkamista pidetään myös entisen emäpitäjän, Suur-Liperin, päättymisen ajankohtana, koska uusi kunnallisasetus mahdollisti useampien kuntien muodostamisen kuhunkin pitäjään. Näin entinen Suur-Liperi hajaantui useiksi eri kunniksi ja Liperin kunnan alueeksi jäi Liperin luterilaisen emäseurakunnan alue. 

Kirjaston toiminta alkoi Liperissä jo ennen uutta kunnallishallintoa; vuonna 2015 siitä tuli 170 vuotta.

Vaakuna

Liperin kunnan symboliksi vakiintuneen vaakunan suunnitteli tilauksesta taiteilija Ahti Hammar. Virallisesti vaakuna vahvistettiin käyttöön otettavaksi vuonna 1954. Vaakuna on ulkoasultaan yksinkertainen ja siinä on käytetty vain yhtä heraldiikan peruskuviota, toistoristiä. Vaakuna kuvaa Liperin emäseurakuntaa ja siitä irtaantuneita neljää luterilaista seurakuntaa: Outokumpu (Kuusjärvi), Kontiolahti, Kaavi ja Polvijärvi.

Joensuun seurakunta erotettiin Kontiolahdesta, ei suoraan Liperistä. Taustalla on entinen Suur-Liperi, joka oli aikansa hallinnollinen keskus niin maallisissa kuin hengellisissäkin asioissa ja josta muut seurakunnat ja pitäjät ovat irtautuneet.

Uutisen lisäys (ylläpito)

angle-left Liperin vapaa-aikapäälliköksi valittiin Pasi Majoinen

Liperin vapaa-aikapäälliköksi valittiin Pasi Majoinen

Pasi Majoinen aloittaa virassaan 4. tammikuuta 2021.

Liperin hyvinvointilautakunta valitsi 12.11.2020 kokouksessaan vapaa-aikapäällikön virkaan Pasi Majoisen.

Vapaa-aikapäällikön virka oli haettavana 1.–25. lokakuuta 2020. Määräaikaan mennessä hakemuksia tuli 27.

Majoisella on virkaan vaadittu koulutus ja laaja työkokemus sekä vahvaa osaamista ohjaustyöstä, hankkeiden kokonaishallinnoinnista, pitkäjänteisestä kehittämis- ja strategiatyöstä, liikunnan, hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen työstä. Majoisella on laajat yhteistyöverkostot ja Liperin kunnan ja järjestötoiminnan tuntemus.

Liperin vapaa-aikapalveluihin kuuluvat nuoriso-, kulttuuri- ja liikuntapalvelut. Uimahalli Liprakan ja Pärnävaaran liikuntakeskuksen toiminnan sisällöstä vastaaminen ja kehittäminen kuuluvat myös vapaa-aikapäällikön toimenkuvaan.

Majoinen aloittaa virassaan 4. tammikuuta 2021.

Puinen puheenjohtajan nuija pöydällä

Lisätietoja:

SOME painikkeet

Sivu arviointi ja palaute