Kuntalaisten tarinat pääkuva

Navigaatiovalikko

Sisältöjulkaisija

angle-left Päivilän sanktuari kuntalaistarina

Hyvinvoinnin ytimessä

Päivilän sanktuarin säätiö haluaa tarjota ihmisille arjen kiireiden keskellä paikan levähtää ja olla lähellä luontoa.

Nainen kantamassa vanhan talon tuvassa värikkäitä joogamattoja korissa

Kuva 1: Päivilän tuvassa valmistaudutaan kesän tapahtumaviikkoon, johon kuuluu muun muassa joogaa.

 

Kesän 2023 tapahtumaviikko Päivilän sanktuarilla on tätä kirjoittaessa juuri alkamassa. Päivilän sanktuarin säätiö jatkaa tohtori Sylvi-Sanni Mannisen perintöä historiallisella Päivilän tilalla.

Roukalahdella asuva tohtori Alina Kuusisto kertoo, miten hän pääsi osaksi Päivilän toimintaa.

- Olin kuullut ja tiennyt Päivilästä jo aiemmin, kun olin esimerkiksi käynyt retkeilemässä perheeni kanssa läheisellä luonnonsuojelualueella. Mietin, miten mielenkiintoinen paikka se on ja olin kiinnostunut selvittämään, mikä sen historia on, Kuusisto kertaa.

Kuusiston ja Päivilän sanktuarin tiet kohtasivat runsas kymmenen vuotta sitten, kun Kuusisto tutustui Kotiseutu-uutisiin tekemänsä lehtijutun myötä Mannisen sukuun. Tätä nykyä Sini Manninen, Sirpa Manninen ja Sara Sirkiä ovat päävastuussa Päivilän sanktuarin toiminnan pyörittämisestä ja tapahtumien ideoinnista. Kuusisto on yhteyshenkilönä paikan päällä Liperissä.

- Aiemmin tapahtumia on ollut laajemmin pitkin kesäkautta, nyt pääohjelma keskittyy heinäkuun ensimmäiselle viikolle. Yksittäisiä toimintapäiviä on muulloinkin, ja esimerkiksi jooga jatkuu sunnuntaisin heinäkuun loppuun, Kuusisto kertoo kuluvan kesän suunnitelmista.

Omaa ja yhteistä toimintaa

Psykologian alalta tohtoriksi väitellyt Sylvi-Sanni Manninen perusti aikanaan Päivilän sanktuarin säätiön herkkien ihmisten suojapaikaksi. Sylvi-Sanni perehtyi tutkimuksessaan erityisesti juuri herkkyyden ja yliherkkyyden tutkimiseen.

- Näkisin, että tämän päivän Päivilä tarjoaa matalalla kynnyksellä ihmisten hyvinvointiin ja kulttuuriin liittyvää toimintaa. Kiireisen arjen keskellä tämä on paikka rauhoittua ja olla lähellä luontoa, Alina Kuusisto summaa.

Kesän 2023 ohjelmassa esimerkiksi taidenäyttelyitä, hunajanekkutyöpajoja, joogaa, kalevalaisen jäsenkorjaajan vastaanottoa ja saippuan valmistusta. Aiempina vuosina Päivilässä on tehty pistoaitaa, entisöity ikkunoita ja järjestetty pimeähuonetansseja. Päivilän sanktuarin säätiö pyrkii Kuusiston mukaan tekemään yhteistyötä paikallisten yhdistysten ja esimerkiksi Marttojen kanssa ja tukemaan paikallisten taiteilijoiden toimintaa.

- Paitsi, että tuotamme tänne itse tapahtumia, toivomme myös, että paikalliset yhdistykset toisivat tänne toimintaa. Samalla ylläpidämme Liperin paikallista kulttuurihistoriaa, Kuusisto kertoo.

Päivilässä järjestettävien tapahtumien lisäksi tilan ympäristö itsessään on kiehtova käyntikohde, jossa historia ja nykypäivä nivoutuvat yhteen. Päivilän tilaan kuuluu myös aiemmin mainittu yksityinen luonnonsuojelualue, jossa saa vapaasti retkeillä ja nauttia Torohvinlahden ja Telmonselän järvimaisemista.

Sylvi-Sannin perintö

Säätiölle on tärkeää, että talon ja tilan perinne säilyy myös tuleville sukupolville. Vaikka päärakennus ei olekaan ympärivuotisessa käytössä, sen ylläpidosta huolehditaan remontein. Vanhan maatilan perinnemaisemaa ylläpitävät Lasse Kuurilan lampaat.

- Sylvi-Sanni Manninen oli hyvin vieraanvarainen ja tänne kaikki olivat tervetulleita. Sama ideologia on edelleen Päivilän toiminnassa punaisena lankana, Alina Kuusisto toteaa.

Vuosi vuodelta uudet ihmiset löytävät Päivilän. Onko tänä kesänä sinun vuorosi?

vanhalla puupöydällä lehtileikkeitä, koruja ja mietelausekyltti

Kuva 2: Päivilän tilalla on myös Sylvi-Sanni Mannisen työhuone museokohteena.

 

Päivilän Sanktuari, Päivilä-Leskeläntie 28, 83100 Liperi

Päivilän Sanktuarin kotisivu: paivilansanktuari.fi

Facebook: Päivilän sanktuarin säätiö

Instagram: @paivilansanktuari

SOME painikkeet

Sivu arviointi ja palaute