Kuntalaisten tarinat pääkuva

Navigaatiovalikko

Sisältöjulkaisija

angle-left Kuoringan järviyhdistys kuntalaistarina

Kirkkaan Kuoringan puolesta

Kuoringan järviyhdistyksessä kannustetaan jokaista Kuoringan äärellä toimivaa edistämään järven hyvinvointia.

Esko Päivinen ja Leila Kontkanen istuvat laiturilla järven rannalla. Oikealla on lehtevän koivun oksia ja taustalla aukenee näkymä järvelle. Laiturilla on lokkeja karkottava ilmassa roikkuva lintuhahmo.

Kuva 1: Leila Kontkasen kesäasunnon rannasta avautuu näkymä Kuoringalle.

Julkaistu 13.7.2023

Kuoringan länsirannalla on heinäkuisena aamupäivänä leppoisa tunnelma. Rannan tuntumassa uiskentelevat kalanpoikaset erottuvat hyvin kirkkaasta rantavedestä, kun Leila Kontkanen ja Esko Päivinen istahtavat laiturille kuvaa varten.

"Ahven on Kuoringan yleisin kala. Se yleistyy huolestuttavan nopeasti. Ahvenet syövät muikun poikasia", Päivinen tietää.

29 vuotta osakaskunnan toiminnassa mukana ollut Päivinen tuntee Kuoringan kuin omat taskunsa. Tänne on istutettu muun muassa lohikaloja ja harjusta. Muikun kanta on tällä hetkellä hyvä, samoin siian. Särkikaloja ei ole lainkaan.

Jos harvinaisen kirkasvetinen järvi pääsisi samenemaan ja vedenlaatu huononemaan, olisi sillä vaikutuksensa monipuoliseen kalakantaan.

"Jos Kuoringan kunnosta ei huolehdita, vesi tummuu ja kalakanta muuttuu: arvokalat häviävät ja ruskean veden kalat lisääntyvät."

Esko Päivinen ja Leila Kontkanen lähikuvassa laiturilla, taustalla sininen järvi.

Kuva 2: Esko Päivinen ja Leila Kontkanen ovat kuuluneet Kuoringan järviyhdistykseen sen perustamisesta alkaen.

Kuorinka on herkkä ulkoiselle kuormitukselle

Kontkanen ja Päivinen ovat jäseniä Kuoringan järviyhdistyksen hallituksessa. Molemmilla on vuosikymmenten tausta kirkasvetiseltä Kuoringalta: liperiläissyntyinen Leila Kontkanen viettää aikaa Kuoringan kesäasunnollaan vuosittain toukokuun kieppeiltä syksyyn saakka, Esko Päivinen puolestaan asuu ympärivuotisesti järven eteläpäässä Häyrynlahdessa.

Vuonna 2020 he saivat kutsut Kuoringan järviyhdistyksen perustamiskokoukseen. Yhdistys päätettiin perustaa, koska sen nimissä onnistuu avustusten hakeminen erilaisiin kunnostustoimiin.

Kuorinka on kirkkautensa, karuutensa ja luontonsa ansiosta ainutlaatuinen järvi. Vedenlaatu on erinomainen ja näkösyvyys 10 metriä. Kuorinka onkin liitetty Euroopan laajuiseen Natura 2000 -ohjelmaan. Järvi on herkkä ulkoiselle kuormitukselle, koska valuma-alue on pieni ja vesi vaihtuu hyvin hitaasti, yli 21 vuodessa. Siksi veden erinomaisen laadun ylläpito on erityisen tärkeää.

Järviyhdistykseen kuuluu niin mökkiläisiä ja ranta-asukkaita kuin maanomistajia, kalastajia ja muita järven ystäviä. Yhdistys levittää tietoutta Kuoringasta, järjestää tapahtumia ja talkoita sekä suunnittelee ja toteuttaa Kuoringan kunnostustoimia.

Jokainen voi tehdä osansa

Kesä on järviyhdistyksessä käytännön toimien aikaa. Talvikaudella keskitytään jakamaan tietoutta Kuoringasta ja järviyhdistyksestä. Yhdistys käy myös parhaillaan neuvotteluja kosteikon rakentamisesta.

"Kesäisin niitetään ruovikoita yleisiltä rannoilta. Jokainen saa myös niittää itse omia rantojaan: se onnistuu vaikka kävellen vedessä ja käsin ruovikoita poistamalla, kuten itse teen", Kontkanen kertoo.

Jokaisella on mahdollisuus tehdä osansa Kuoringan kunnossa pitämiseksi. Kesäisistä päivistä Kuoringan uimarannalla nautiskeleva lomailija nakkaa eväskääreet roskikseen tai vie ne mukanaan kotiin. Matonpesupuuhat kannattaa hoitaa matonpesupaikoilla, ei laitureilla. Yhdistyksen toimintaan voi osallistua kuka tahansa vaikkapa niittotalkoiden muodossa.

Mökkiläisten, asukkaitten ja maanomistajien olisi hyvä muistaa esimerkiksi se, että rantapusikot ja töyräät suojaavat rantaa kulumiselta ja järveä ravinteilta. Ojiin on hyvä jättää mutkia ja töyssyjä, jotka suodattavat virtaavaa vettä. Metsänkaatotöiden jätteitäkään ei pidä jättää veteen.

"Kaikin keinoin pyrimme siihen, että voisimme antaa tuleville jälkipolville mahdollisuuden kokea Kuoringan elämys sellaisena kuin olemme sen itse saaneet kokea", Leila Kontkanen tiivistää.

Kuoringan järviyhdistyksen verkkosivut

Uutisen lisäys (ylläpito)

SOME painikkeet

Sivu arviointi ja palaute