Kouluterveydenhuolto pääkuva

Navigaatiovalikko

Kouluterveydenhuolto sisältö

Kouluterveydenhuolto

Kouluterveydenhuolto seuraa oppilaiden kasvua ja kehitystä sekä vastaa kouluympäristön terveellisyydestä ja turvallisuudesta.

Terveystarkastukset

Oppilaat käyvät terveystarkastuksessa vuosittain.

Ensimmäisellä, viidennellä ja kahdeksannella luokalla oppilaat käyvät laajassa terveystarkastuksessa, jossa he tapaavat sekä terveydenhoitajan että lääkärin. Tällöin mukana ovat myös oppilaan huoltajat.

Jos perheessänne on tarvetta tuelle, laaja terveystarkastus on hyvä mahdollisuus keskustella tukipalveluista. Myös opettajan antama palaute koulunkäynnistä on osa laajaa terveystarkastusta.

Ota ensisijaisesti yhteyttä kouluterveydenhoitajaan, kun asiasi koskee lapsesi hyvinvointia.

Sovi koululääkärin vastaanotosta etukäteen terveydenhoitajan kanssa.

Mitä kouluterveydenhuoltoon sisältyy

  • Oppilaiden vuosittaiset terveystarkastukset
  • Terveysneuvonta ja seurantatapaamiset: mm. yleinen terveysneuvonta, painonhallinta, ryhdin seuranta
  • Kouluyhteisön ja ympäristön terveellisyyden ja turvallisuuden edistäminen
  • Vanhempien tukeminen kasvatustyössä
  • Koulun oppilashuolto ja moniammatillinen yhteistyö tarvittaessa opettajien, kuraattorin, psykologin, fysioterapeutin, ravitsemusterapeutin, toimintaterapeutin, sosiaalityöntekijän ja erikoissairaanhoidon kanssa
  • Terveydenhuolto voi osallistua oppilaan erityisen tuen tarpeen tunnistamiseen. Jos oppilaalla on pitkäaikaissairauksia tai hän tarvitsee jatkotutkimuksia ja -hoitoa, kouluterveydenhuolto ohjaa asiassa eteenpäin.
  • Rokotusohjelman mukaiset rokotukset: jäykkäkouristustehoste ja HPV (Human papillooma) -rokote tytöille. Mikäli haluat lapsellesi ilmaisen kausi-influenssarokotteen perussairauden perusteella, on asiasta hyvä sopia syksyllä terveydenhoitajan kanssa ennen rokotusten alkamista.

Peruskoululaisten suun terveyttä hoidetaan hammashoitoloissa, jotka lähettävät tarkastuskutsut suoraan koteihin.

Perussairaudet

Ilmoita koululle, jos lapsellasi on jokin perussairaus, vakava allergia tai vamma, joka on huomioitava koulupäivän aikana. Kyseessä voi olla esimerkiksi säännöllisen lääkityksen tarve tai varautuminen ensiaputilanteisiin. Laadimme kanssasi hoito- ja lääkintäsuunnitelman lapsesi kouluajalle. 

Huolehdi lapselle kouluun mukaan hänen tarvitsemansa lääkkeet. Kouluterveydenhuolto antaa lääkitystä hätätapauksissa.

Tapaturmat ja sairastumiset

Äkillisissä sairastapauksissa ja kouluajan ulkopuolella sattuneissa tapaturmissa ensisijainen hoitopaikka on oma terveysasema.

Koulupäivän aikana sattuneet tapaturmat ja sairastumiset hoidamme tarvittaessa kouluterveydenhuollon vastaanotolla.

Kouluterveydenhuolto huolehtii ensiavusta ja ohjaa tarvittaessa jatkohoitoon. Myös kaikki muut koulun aikuiset auttavat pienen tapaturman sattuessa ja silloin, kun terveydenhoitaja on poissa koululta.

Ota viipymättä yhteys koulun henkilökuntaan, jos koulussa tai koulun järjestämässä tapahtumassa sattuu loukkaantuminen tai esinevahinko.

Lasta kannattaa ohjeistaa ilmoittamaan aina lähimmälle aikuiselle, jos koulussa tai koulumatkalla sattuu tapaturma. Tapahtuneesta tehdään tilanteen mukaan tapaturmailmoitus.

Sairaspoissaolot

Ilmoita lapsesi sairastumisesta opettajalle soittamalla tai Wilman kautta. Sairauden jälkeen suosittelemme pitämään yhden kuumeettoman päivän kotona ennen kuin lapsi palaa kouluun.

Kesken koulupäivän sairastunut oppilas voi lähteä kotiin rehtorin, luokanopettajan tai muun opettajan luvalla.

Vakuutukset

Opetuksen järjestäjä eli kunta on vakuuttanut oppilaat tapaturmien varalta koulumatkojen, koulupäivien ja retkien ajaksi. Vakuutus on voimassa myös siirryttäessä liikuntapaikoille tai muihin opetuksenjärjestämispaikkoihin.

Kouluajaksi lasketaan se aika, joka alkaa ensimmäisestä oppitunnista ja päättyy lukujärjestyksen mukaan. Koulumatkaan käytettävä aika ei ole kouluaikaa.

Koulumatkan aikana sattuneen vahingon kohdalla tapaturman hoito on maksutonta.

Jos oppilas viivyttelee koululla tai matkan varrella lukujärjestyksen mukaisen työpäivän jälkeen, koulu ei ole korvausvelvollinen tapaturman sattuessa. Koulumatka on matka normaalia reittiä kotoa kouluun ja koulusta kotiin.

Vakuutus ei ole voimassa, jos oppilas poistuu luvattomasti koulun alueelta.

Kouluterveydenhuolto katso myös nämä

Uutisen lisäys (ylläpito)

angle-left Alaikäisten tupakka- ja nikotiinituotteiden käyttö huolettaa pohjoiskarjalaisia

Alaikäisten tupakka- ja nikotiinituotteiden käyttö huolettaa pohjoiskarjalaisia

Pohjois-Karjalassa toteutettiin syksyllä 2023 maakunnallinen päihdetilannekysely. Liperiläisten vastaajien mukaan tärkeimpinä keinoina päihdehaittojen ehkäisemiseksi nähtiin turvallinen ja kannustava kasvuympäristö, tiedon lisääminen päihteistä ja päihteiden haitoista sekä kasvua tukeva varhaiskasvatus ja perusopetus

Pohjoiskarjalaiset toivovat nykyistä enemmän puuttumista alaikäisten tupakka- ja nikotiinituotteiden käyttöön. Asia käy ilmi päihdetilannekyselystä, joka toteutettiin Pohjois-Karjalassa syksyllä 2023. Kyselystä selvisi myös, että tupakointi, nuuskan käyttö sekä sähkösavukkeiden käyttö ovat ilmiöitä, joita pohjoiskarjalaiset ovat asuinympäristöissään eniten havainneet.

Kyselyllä selvitettiin pohjoiskarjalaisten näkemyksiä päihteiden, tupakka- ja nikotiinituotteiden sekä rahapelien käytöstä ja mielipiteitä päihdehaittojen vähentämisen keinoista.

Kyselyyn vastasi yli 2600 yli 13-vuotiasta pohjoiskarjalaista. Liperistä vastauksia saatiin 428.

Suurimmat vastaajien ikäryhmät Liperissä:

  • Alle 18-vuotiaat (66 %)
  • 31–45-vuotiaat (17 %)
  • 46–60-vuotiaat (10 %)

Liperiläisten vastausten mukaan ehkäisevien toimenpiteiden tulisi kohdentua päihteiden välittämiseen alaikäisille, päihteiden käyttöön koulujen ja oppilaitosten alueella sekä alaikäisten päihteiden käyttöön.

Tärkeimpinä keinoina päihdehaittojen ehkäisemiseksi nähtiin turvallinen ja kannustava kasvuympäristö, tiedon lisääminen päihteistä ja päihteiden haitoista sekä kasvua tukeva varhaiskasvatus ja perusopetus.

Nikotiinituotteet yleistyneet

On havaittu, että myynti lähellä nuoria ja lapsia lisääntynyt ja kaikkien tahojen on tärkeää havahtua tilanteeseen. Vastauksissa ilmeni, että Liperissä noin yksi neljästä vastaajasta oli havainnut tupakka- ja nikotiinituotteiden välittämistä ja noin yksi kuudesta oli havainnut alkoholin välittämistä alaikäisille.

Alaikäisten (alle 18 v.) vastauksissa lähes joka kolmas oli havainnut tupakka- ja nikotiinituotteiden välittämistä. Kaikista vastaajista yli puolet 61 % oli havainnut alaikäisten tupakka- ja nikotiinituotteiden käyttöä.

Myös Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen toteuttamasta Kouluterveyskyselyssä 2023 ilmeni, että sähkösavukkeiden ja nikotiinipussien käyttö on Pohjois-Karjalassa yleisempää kuin valtakunnallisesti.

Kouluterveyskyselyn mukaan sähkösavukekokeilut sekä päivittäinen käyttö ovat moninkertaistuneet koululaisten ja toisen asteen opiskelijoiden joukossa. Sähkötupakan käyttö on lisääntynyt jopa alakoululaisten keskuudessa.  

Tieto ohjaa kehittämistoimia

Päihdetilannekyselyn tuloksia hyödynnetään Pohjois-Karjalan kuntien ja hyvinvointialueen ehkäisevän päihdetyön sisällön ja toimien kehittämisessä.

Alaikäisten tupakka- ja nikotiinituotteiden käytön ehkäisy on nostettu myös alueellisessa ehkäisevän päihdetyön toimintasuunnitelmassa yhdeksi kehittämiskohteeksi.

– Viime vuonna on pyritty lisäämään nuorten parissa työskentelevien sekä huoltajien tietämystä uusista nikotiinituotteista, jotta he tietäisivät, millaisia nämä tuotteet ovat ja millaisia ilmiöitä niihin liittyy. Oikea tieto auttaa lapsia ja nuoria kohtaavia aikuisia puuttumaan tuotteiden käyttöön. Seuraavaksi on tulossa kehittämistä tupakka- ja nikotiinituotteiden lopettamisen tukeen nuorille, kertoo ennaltaehkäisevän päihdetyön asiantuntija Ellinoora Ojala Pohjois-Karjalan hyvinvointialue Siun sotesta.

Liperiläisten vastaajien tuloksia pähkinänkuoressa:

  • 15 % on havainnut alkoholin välittämistä ja 26 % on havainnut tupakka- ja nikotiinituotteiden välittämistä alaikäisille
  • 38 % on havainnut alaikäisten alkoholin käyttöä ja 61 % on havainnut alaikäisten tupakka- ja nikotiinituotteiden käyttöä viimeisen vuoden aikana
  • 4 % on havainnut kannabiksen tai muiden huumausaineiden käyttöä alaikäisillä
  • 10 % on havainnut alaikäisten rahapelaamista omassa kunnassaan viimeisen vuoden aikana
  • 28 % on altistunut tupakan tai muiden poltettavien tuotteiden savulle muun muassa julkisilla paikoilla niin, että on kokenut siitä haittaa
  • 21 % on pelännyt kadulla tai muulla julkisella paikalla kohtaamiaan päihtyneitä henkilöitä
  • 17 % on huolissaan läheisen alkoholin käytöstä ja 19 % läheisen tupakka- ja nikotiinituotteiden käytöstä

Kunnan verkkosivuilla on Hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen osio, josta löytyy tietoa päihteistä ja pelihaitoista sekä runsaasti yhteystietoja, mistä voit hakea apua, jos asia koskettaa sinua tai läheistäsi.

Tutustu aiheeseen verkkosivuillamme: www.liperi.fi/paihteet-ja-pelihaitat

Erivärisiä sähkötupakkakyniä rivissä

Lisätietoja:

SOME painikkeet

 

Sivu arviointi ja palaute