Kiinteistöveroselvitys, pääkuva

Navigaatiovalikko

Kiinteistöveroselvitys, sisältö

Kiinteistöveroselvitys

Liperin kunnassa on käynnissä selvitys kiinteistöjen rekisteritietojen tarkistamiseksi. Selvitystyöhön kuuluvat maastokäynnit alkoivat kesällä 2021.

Liperin kunnanhallitus on päättänyt (KH 17.08.2020 § 117) toteuttaa kunnassa kiinteistöveroselvityksen.

Kiinteistövero määritellään maapohjan ja rakennusten arvon mukaan. Kunta päivittää rekistereihin tiedot maapohjasta sekä rakennusten koosta ja ominaisuuksista. Verohallinto määrittää näiden tietojen pohjalta verotusarvot. Liperin kunnassa on käynnissä selvitystyö, jossa tarkistetaan, että rekistereissä on oikeat tiedot. Muissa kunnissa tarkistusten seurauksena kuntien kiinteistöverotulot ovat kasvaneet. Joidenkin kiinteistöjen kohdalla vero voi myös alentua.

Kiinteistövero on vuosittain maksettava, kiinteistön omistukseen perustuva vero. Kiinteistövero on otettu käyttöön vuonna 1993 ja se korvasi asuntotulon verotuksen, kiinteistöjen harkintaverotuksen, katumaksun ja manttaalimaksun. Kiinteistöveron veronsaajia ovat kunnat.

Kiinteistövero koskee sekä maata että rakennuksia. Maa- ja metsätalousmaa sekä vesialueet eivät kuulu kiinteistöveron piiriin, maatilojen rakennukset sen sijaan kuuluvat. Kiinteistöverotuksessa kiinteistön omistaja on verovelvollinen. Vuokratontilla olevien rakennusten osalta verovelvollinen on rakennusten omistaja, maapohjan osalta sen omistaja.

Kiinteistöverouudistus

Verohallinnossa on vireillä kiinteistöverouudistus. Siihen liittyvien selvitysten mukaan rakennusten ja maapohjien arvostamisjärjestelmät on uudistettava, koska verotusarvot ovat yleisesti jääneet jälkeen kustannus- ja hintakehityksestä. Maapohjien osalta kauppahintojen kehityksessä on tapahtunut myös alueellista eriytymistä, joka tulee ottaa nykyistä paremmin huomioon verotuksessa.

Verohallinnon tavoitteena on myös rakennusten osalta verotusarvojen  määräytymisperusteiden päivittäminen nykytasoon. Työssä on otettava huomioon alueelliset kustannuserot sekä luotava uusille rakennustyypeille vastaava arvostamisjärjestelmä.

Selvitystyö Liperin kunnassa

Kunnissa on nyt käynnissä työ rekisteritietojen tarkistamiseksi vastaamaan todellista tilannetta, jotta uudistuksen jälkeen verot määräytyisivät oikeilla perusteilla. Tarkistus varmistaa myös kiinteistöjen tasapuolisen kohtelun, kun kaikkia kohdellaan verotuksessa samalla tavalla.

Pääosa työstä tehdään eri rekistereitä ja rakennuslupakuvia vertaamalla. Työssä käytetään apuna myös ilmakuvia ja katunäkymäkuvia. Osa kohteista tarkastetaan myös maastossa. Rakennusten ulkomitat käydään epäselvissä tapauksissa tarkastamassa mittaamalla, mutta rakennusten sisälle ei mennä. Selvitystyön edettyä teollisuus- ja omakotialueille tullaan mahdollisista mittauksista ilmoittamaan omistajille etukäteen.

Tavoitteena on käydä läpi kaikki kunnan alueella olevat rakennetut kiinteistöt. Tarkastustyö tehdään Liperin kunnan omana työnä.

Voit tarkastaa kiinteistöverotiedot itse

Verohallinto lähettää vuosittain maaliskuussa kiinteistöveropäätöksen. Se tulee itse tarkastaa ja ilmoittaa verottajalle muuttuneet tiedot, kuten puretut tai päätöksestä puuttuvat rakennukset.

 

Uutisen lisäys (ylläpito)

angle-left Siun sote helpottaa iäkkäiden ihmisten koronarokotusaikojen varausta

Siun sote helpottaa iäkkäiden ihmisten koronarokotusaikojen varausta

Siun sote soittaa vielä rokottamattomille yli 80-vuotiaille tarjotakseen rokotusaikaa, riskiryhmään kuuluville 65–69-vuotiaille rokotusaika puhelinajanvarauksen kautta.

Siun sote rajaa rokotusvuorossa olevien määrää ja helpottaa iäkkäiden ihmisten koronarokotusajan varaamista.

Muutokset tehdään ajanvarauksessa viimeviikkoina ilmenneiden teknisten ongelmien vuoksi. Ajanvarausjärjestelmä ei ole kestänyt koronarokotusten ajanvarausten aiheuttamaan kuormitusta.

Maanantaina 1.3.2021 klo 8 koronarokotusajan voivat varata puhelimitse 65–69-vuotiaat henkilöt, joilla on vakavalle koronavirustaudille erittäin voimakkaasti altistava sairaus. Riskiryhmän muiden ikäryhmien ajanvaraus avataan myöhemmin ja siitä tiedotetaan erikseen.

Vielä rokottamattomille yli 80-vuotiaille, jotka eivät ole ikäpalvelujen piirissä, tarjotaan koronarokotusaikaa henkilökohtaisesti puhelimella soittamalla. Siun sote soittaa puhelut porrastetusti yli 90-vuotiaista aloittaen.

Siun sote soittaa porrastetusti kaikille yli 80-vuotiaille

Koronarokotusten ajanvarauksen sujuvoittamiseksi Siun sote on päättänyt soittaa porrastetusti kaikille kotona asuville yli 80-vuotiaille pohjoiskarjalaisille. Puhelussa kysytään henkilön halukkuutta ottaa koronarokotus ja varataan samalla aika rokotukseen henkilön valitsemaan rokotuspaikkaan.

Koronarokotuksen ajanvarauspuhelut tulevat 013-alkuisesta numerosta. Jos henkilö haluaa varata ajan koronarokotukseen puhelimessa, lähetetään ajanvarauksesta vahvistusviesti tekstiviestillä. Tekstiviestin lähettäminen edellyttää, että henkilö on antanut Siun sotelle luvan lähettää tekstiviestejä.

Lue lisää tekstiviestiluvan antamisesta: https://www.siunsote.fi/-/tarkista-tai-anna-tekstiviestilupa

Koska rokottamattomia yli 80-vuotiaita on Siun soten alueella noin 7800, toteutetaan puhelinkierros porrastetusti iäkkäimmistä alkaen. Soittokierros aloitetaan kuluvalla viikolla (vko 8) yli 90-vuotiaista ja sitä vanhemmista. Soittokierrosta jatketaan siihen saakka, kunnes kaikille yli 80-vuotiaille on soitettu.

Soittokierros kestänee kolmisen viikkoa. Soittokierroksen vuoksi aiemmin suunnitelluista kirjeiden lähettämisestä on ainakin toistaiseksi luovuttu.

Kotihoidon asiakkaat saavat koronarokotukset kotihoidon kautta. Kotihoidon työntekijät kartoittavat rokotuksen haluavat asiakkaat ja sopivat rokotuksen järjestämisestä. Koronarokotusta tarjotaan myös kotona asuvien ikäihmisten ja kotihoidon asiakkaiden kanssa samassa taloudessa asuville omaishoitajille ja yli 70-vuotiaille henkilöille.

Siun soten ikäihmisten palvelut soittaa ja tarjoaa koronarokotusaikaa kaikille ikääntyneille omaishoitajille ja omaishoidettaville. Myös asumispalveluissa ja perhehoidossa ikääntyneiden rokotukset järjestetään paikan päällä. Koronarokotusaikaa ei siis tarvitse itse varata. 

Kun kaikki yli 80-vuotiaat on rokotettu, siirrytään rokotuksissa 70–79-vuotiaiden rokotuksiin. Tässä ikäryhmässä rokotuksissa edetään porrastetusti siten, että ensimmäisenä rokotetaan 75–79-vuotiaat. Siun sote tiedottaa seuraavien ryhmien rokotuksista verkkosivuillaan ja paikallislehdissä. Rokotusten eteneminen riippuu rokotteiden saatavuudesta.

Riskiryhmään kuuluvien 65–69-vuotiaiden ajanvaraus käynnistyy 1.3.

Yli 80-vuotiaiden koronarokotusten lisäksi Siun sote jatkaa rokotuksia sairauden perusteella vakavimpaan riskiryhmään kuuluvien ryhmässä. Ajanvarauksen sujuvoittamiseksi samaan aikaan rokotusvuorossa olevien määrää joudutaan kuitenkin rajaamaan.

Ensimmäisenä puhelinajanvaraus avataan 65–69-vuotiaille henkilöille, joilla on vakavalle koronavirustaudille erittäin voimakkaasti altistava sairaus.

Näitä sairauksia ovat: elinsiirto tai kantasolusiirto, aktiivisessa hoidossa oleva syöpätauti, vaikea puolustusjärjestelmän häiriö, vaikea krooninen munuaissairaus, vaikea krooninen keuhkosairaus, lääkehoitoinen tyypin 2 diabetes ja Downin oireyhtymä (aikuiset).

Tarkempi listaus sairauksista löytyy THL:n sivuilta: Vakavalle koronavirustaudille alttiiden rokotusjärjestys.

Siun sote lähettää yllä mainittuun riskiryhmään kuuluville 65–69-vuotiaille tekstiviestin muistutukseksi rokotusoikeudesta viikolla 8.

Puhelinajanvaraus 

  • Puhelinajanvaraus aukeaa maanantaina 1.3.2021 klo 8 numerossa 013 330 2131
  • Koronarokotusajan voivat varata vain 65–69-vuotiaat, joilla on vakavalle koronavirustaudille erittäin voimakkaasti altistava sairaus (ks. lista sairauksista yltä)
  • Aikoja on varattavissa noin 2000, mikä tarkoittaa sitä, että aikoja ei riitä ensimmäisellä viikolla kaikille rokotusvuorossa oleville
  • Koronarokotusaikoja avataan lisää aina maanantaisin
  • Puhelinajanvaraus suljetaan, kun rokotusaikoja ei ole enää tarjolla. Asiasta kerrotaan ajanvarausnumerossa ääniviestillä.

Rokotusten eteneminen ja rokotteiden sopivuuden vaikutus rokotusjärjestykseen

Suomessa on tällä hetkellä käytössä kahdenlaisia rokotteita. Toinen rokotetyyppi sopii ainoastaan alle 70-vuotiaille ja toisen tyypin rokotteita voi antaa kaikille yli 16-vuotiaille.
Ikä on kaikkein merkittävin vakavan koronataudin riskitekijä. Tämän vuoksi Siun sotessa yli 70-vuotiaille sopivilla rokotteilla (BioNTech-Pfizerin ja Modernan koronavirusrokotteet) rokotetaan ensimmäisenä yli 80-vuotiaat. Kun rokotetta saadaan riittävästi, rokotuksissa edetään 70–79-vuotiaisiin.

Alle 70-vuotiaille sopivalla, AstraZenecan kehittämällä rokotteella, rokotetaan ensimmäisenä sairautensa puolesta riskiryhmään kuuluvat henkilöt.

Kun parhaillaan käynnissä olevien ensimmäiseen riskiryhmään kuuluvien 65–69-vuotiaiden rokotukset on saatu valmiiksi, jatketaan rokotuksia seuraavassa ikäryhmässä. Seuraavien ikäryhmien jaottelu tarkentuu, kun tiedetään, kuinka paljon rokotteita on sillä hetkellä saatavilla.

Ensimmäisen riskiryhmän (henkilöt, joilla on vakavalle koronavirustaudille erittäin voimakkaasti altistava sairaus) jälkeen rokotuksia jatketaan toisessa alle 70-vuotiaiden riskiryhmässä. Tähän ryhmään kuuluvat henkilöt, joilla on vakavalle koronavirustaudille altistava sairaus. Tämän riskiryhmän rokotukset alkavat arviolta maaliskuussa.

Kun Siun soten alueella on rokotettu kaikki yli 70-vuotiaat ja sairauden perusteella riskiryhmiin kuuluvat alle 70-vuotiaat henkilöt, on vuorossa THL:n rokotusjärjestyksen mukaisesti muun koronavirukselle altistuvan henkilöstön ja terveyden kantokyvyn kannalta muun keskeisen henkilöstön rokotukset.
Tämän jälkeen alkavat koko väestön rokotukset.

THL:n tämänhetkisen arvion mukaan laajat väestörokotuksen päästäneet aloittamaan kesä-heinäkuussa.

Rokotusten eteneminen riippuu rokotteiden saatavuudesta. Siun sote tiedottaa seuraavien ryhmien rokotuksista verkkosivuillaan ja paikallislehdissä.

 

Kertakäyttöisiä kasvomaskeja pöydällä pinossa

Yhteystiedot

Rakennusvalvonta

rakennusvalvonta@liperi.fi

SOME painikkeet

Sivu arviointi ja palaute