Esiopetus pääkuva

Navigaatiovalikko

Esiopetus sisältö

Esiopetus

Esiopetus on osa lapsen oppimisen polkua.

Vuotta ennen oppivelvollisuuden alkamista kaikilla lapsilla on oikeus osallistua esiopetukseen 700 tuntia vuodessa. Esiopetusta järjestetään pääsääntöisesti kouluvuoden rytmin mukaisesti viitenä päivänä viikossa neljä tuntia kerrallaan,  klo 9–13.

Aikataulut ja esiopetusinfo

Syyslukukausi 2023

  • Esiopetus alkaa 9.8.2023
  • Esiopetuksen koulutuspäivä 29.9.2023, ei esiopetusta
  • Syysloma 16.–20.10.2023
  • Itsenäisyyspäivä 6.12.2023
  • Joululoma 21.12.2023–7.1.2024

Kevätlukukausi 2024

  • Esiopetus alkaa 8.1.2024
  • Esiopetuksen koulutuspäivä 16.2.2024, ei esiopetusta
  • Talviloma 4.–8.3.2024
  • Pääsiäisvapaa 28.3.–2.4.2024
  • Vappu 1.5.2024
  • Helatorstai 9.5+pe 10.5.2024
  • Lukuvuosi päättyy 23.5.2024

Esioppilaiden lomat ovat pidempiä kuin koululaisilla. Tarkemmat toiminta- ja loma-ajat löydät esiopetuksen aikataulusta.

Kaksivuotinen esiopetuskokeilu

Liperi on mukana Opetus- ja kulttuuriministeriö toteuttamassa kaksi vuotisessa esiopetuskokeilussa. Kokeilu kestää elokuun 2021 alusta toukokuun 2024 loppuun.

Kokeiluun osallistuvat vuosina 2016 tai 2017 syntyneet lapset. Opetus- ja kulttuuriministeriö on valinnut kokeilua toteuttavat esiopetuspaikat ja määritellyt kokeilun piiriin kuuluvat vuosina 2016 ja 2017 syntyneet lapset. Opetushallitus on laatinut opetussuunnitelman perusteet kaksivuotisen esiopetuksen kokeiluun ja kunta laatii kuntakohtaisen opetussuunnitelman.

Esiopetuksessa tärkeintä on herättää lapsessa kiinnostus oppimiseen.

Liperissä esiopetusta järjestetään koulujen yhteydessä ja päiväkodeilla. Esiopetusta järjestetään:

  • yhdessä perusopetuksen kanssa joustavana esi- ja alkuopetuksena
  • vuoroesiopetuksena Puolivälin päiväkodilla
  • yhdessä 5-vuotiaiden kanssa Taikametsän päiväkodilla, Paloaukean päiväkodilla ja Liperin esiopetuksessa

Esioppilaat ja 1-2 luokan oppilaat toimivat yhdessä joustavassa esi- ja alkuopetuksessa. Oppiminen on kokonaisvaltaista ja lähtee aina liikkeelle lasten aiemmista kokemuksista ja mielenkiinnon kohteista.

Lasten kehittyviä valmiuksia ja orastavia taitoja viemme esiopetusvuoden aikana yksilöllisesti eteenpäin. Leikki on keskeisin toimintamuoto ja lisäksi käytämme monipuolisia, yksilöllisiä ja osallisuutta tukevia oppimistapoja. Positiivinen pedagogiikka ja lapsen vahvuuksiin perustuva oppiminen ohjaavat toimintaamme.

Varhaiskasvatuspalvelu esiopetuksen lisänä

Aamulla ennen esiopetusta ja/tai iltapäivällä esiopetuksen jälkeen tarvittava varhaiskasvatus toimii  samoissa tiloissa esiopetuksen kanssa. Esiopetus ja varhaiskasvatus muodostavat lapselle ehjän päivän, eikä lapsi vaihda paikkaa kesken päivän.

Lapsen tuki

Tuemme lapsen kehitystä ja oppimista yksilöllisesti hänen omassa ryhmässään.

Jokainen lapsi tarvitsee jossakin elämänsä vaiheessa tukea, kun hän kasvaa ja opettelee uusia taitoja ja asioita.

Perheen ja esiopetuksen yhteistyö on erittäin tärkeää aina ja erityisesti silloin, kun lapsi tarvitsee tukea. Lapsen toiminta ja vuorovaikutus ryhmässä edistyy parhaiten, kun kotona ja esiopetuksessa noudatetaan yhteisiä toimintatapoja.

Tästä voit tutustua Tuen Käsikirjaan.

Kenelle voit puhua, kun huolia herää?

Jos lapsesi kehityksestä, oppimisesta, toimintatavoista tai mistä tahansa muusta herää huolia tai jokin mietityttää, on tärkeää, että otat asiat puheeksi esiopettajan kanssa.

Mietitään yhdessä miten voimme auttaa lasta ja perhettänne ratkaisukeskeisesti eteenpäin. Esiopetuksen erityisopettaja, hyvinvointipedagogi ja perheohjaaja ovat käytettävissäsi. He muodostavat Liperin varhaiskasvatuksen tukitiimin, joka on mukana kasvattamisen matkalla.

Uutisen lisäys (ylläpito)

angle-left Aterioiden tilaamisen ohjeet

Aterioiden tilaamisen ohjeet

Huoltajilla on mahdollisuus hakea ruokaa koulujen keittiöiltä ennakkoilmoituksella. Siirrymme käytäntöön, jossa ruuat tilataan aina noutoa edeltävällä viikolla.

Liperin kunnassa tarjotaan ateria myös niiden perheiden lapsille, jotka ovat kotona varhaiskasvatuksesta, esiopetuksesta tai perusopetuksesta.

Huoltajilla on mahdollisuus hakea ruokaa koulujen keittiöiltä ennakkoilmoituksella. Etukäteen ilmoittaminen on tärkeää, että osaamme varata riittävästi ruokaa.

Ohjeistusta on päivitetty viikolla 14 ja päivitetty ohjeistus on lisätty myös aiemmin julkaistuun uutiseen aiheesta. Tiedotamme huoltajia myös suoraan Wilman ja Kasvunkansion kautta. Tämä ohjeistus löytyy myös korona-sivultamme.

Siirrymme käytäntöön, jossa ruuat tilataan aina noutoa edeltävällä viikolla.

Olemme päivittäneet myös muutamia muita kohtia ohjeistuksessamme, jotta välttyisimme ruuhkilta ja saisimme valmistettua ja toimitettua ruuan mahdollisimman sujuvasti.

Ohjeet tilaukseen

  • Tee seuraavan viikon ruokien tilaus viimeistään edeltävän viikon torstaihin mennessä. Tee koko viikon ruokatilaus kerralla.
  • Valmistamme kuitenkin enintään kolmen päivän annokset kerralla varmistaaksemme tuoreuden, joten mikäli tilaat enemmän kuin kolme annosta, nouda ruuat kahdessa tai useammassa erässä.
  • Voit noutaa ruokia kaikkina arkipäivinä.
  • Ilmoita tilauksessasi selkeästi, kuinka monta annosta haet minäkin päivänä ja monelta. Ruokien hakuajat ovat vain klo klo 7.00-8.30 tai 13.30-15.00.
  • Huomaathan, että maanantaiaamun noutoon on aikataulusyistä mahdollista valmistaa vain yksi annos. Maanantai-iltapäivän ja muiden päivien noutoon voit tilata 1-3 annosta.
  • Ilmoita tilauksen yhteydessä oppilaan/lapsen nimi ja koulu, luokka/päiväkoti ja ryhmä, onko/ei ole erityisruokavaliota (keittiö tarkastaa tiedon)
  • Ilmoita tilausta tehdessäsi myös ruuan hakijan nimi. Jaamme ateriat ilmoitetun nimilistan mukaan.
  • Ruokien nouto ruokasalin ovelta, ei suoraan keittiöiden sisäänkäynneistä. Käynti vain ruokasalien pääovelta.
  • Pese kädet huolellisesti ennen noutoa ja noudata muutenkin THL:n ohjeistusta. Älä nouda ruokia flunssaisena tai muuten sairaana.

Muuta huomioitavaa:

  • Nykyisessä poikkeusolossa emme täysin noudata kiertävää ruokalistaamme, koska aterioiden määrät eivät ole vakiintuneita.
  • Pakkaamme vain jäähdytettyä ruokaa kertakäyttörasioihin, emme käytä asiakkaan omia astioita.
  • Ruoka-annos sisältää jäähdytetyn pääruoan ja sille suunnitellut lisukkeet, esimerkiksi salaattia, hedelmää, tuorepalaa sekä leipää. Annos ei sisällä juomaa.

Yhteystiedot ruuan tilaamiseen ja noutamiseen

YLÄMYLLY:

Ruuan tilaus:

  • Jos perheessä on vain varhaiskasvatuksen ja esiopetuksen lapsia, tilaukset Taikametsän päiväkodin kautta: Anna Oinonen, kuusisepat@edu.liperi.fi.
  • Jos perheessä on myös Ylämyllyn koululla perusopetuksessa olevia lapsia, tilaa ruuat Ylämyllyn koulun Wilman kautta viestillä Nina Mattilalle.
  • Jos perheessä on muissa kouluissa opiskelevia lapsia, mutta haluatte noutaa ruuat Ylämyllyn keittiöltä, niin ruuat tilataan sähköpostilla suoraan keittiöstä ylamylly.keittio@liperi.fi

Ruuan nouto:

  • Ylämyllyn keskuskeittiö/Jyrin ruokala, Patteristontie 12c, 80400 Ylämylly.

LIPERI:

Ruuan tilaus ja nouto: Koulukeskus, Koulutie 1, 83100 Liperi: koulunkeittio@liperi.fi

VIINIJÄRVI

Ruuan tilaus ja nouto: Viinijärven koulu, Kirkkotie 4, 83400 Viinijärvi: viinijarven.keskuskeittio@liperi.fi

 

Uutista päivitetty 16.4.2020, poistettu pääsiäisen poikkeustiedot.

Ruokapalveluiden työntekijä kokoamassa annosta lautaselle

Yhteystiedot

Henkilökuva.

Katja Penttinen

Palvelusuunnittelija
 0400 428 397
katja.penttinen@liperi.fi
Varolantie 3, 83100 Liperi

Annina Hirvonen

Päiväkodin johtaja
 040 740 1878
annina.hirvonen@edu.liperi.fi
Koulukuja 1, 83100 Liperi

Kati Mäkisalo

Perhetyöntekijä
 050 307 4625
kati.makisalo@edu.liperi.fi
Viljatie 1, 80400 Ylämylly

Hannele Solaranta

Varhaiskasvatuksen erityisopettaja
 050 525 2309
hannele.solaranta@edu.liperi.fi
Keskustie 3, 83100 Liperi

SOME painikkeet

 

Sivu arviointi ja palaute