Aamu- ja iltapäivätoiminta

Navigaatiovalikko

Aamu- ja ip-toiminta sisältö

Aamu- ja iltapäivätoiminta

Aamu- ja iltapäivätoiminta ovat leikkiä, liikuntaa, läksyjä ja lepoa sopivassa suhteessa.

Aamu- ja iltapäivätoiminnan haku uudistuu lukuvuodelle 2024-2025

Hakeminen ensi syksyn iltapäivätoimintaan tapahtuu 19.5.2024 mennessä eDaisy palvelussa eDaisy (daisynet.fi). Hakeminen tehdään käyttämällä vahvaa tunnistautumista. Hakemuksen lisätiedot -kohdassa ilmoitetaan, jos haetaan maksuvapautusta aamu- ja iltapäivätoiminnan maksuista (toimitettava sosiaalitoimen lausunto). Käsittelemme hakupäivään mennessä tulleet hakemukset kesäkuussa, ja paikkapäätös on luettavissa eDaisy-palvelussa viikolla 24. Myöhemmin tulleet hakemukset käsitellään elo-syyskuussa.

 

Aamu- ja iltapäivätoiminta ovat mukavaa ja opettavaista ajanvietettä ennen ja jälkeen koulupäivän. Perusopetuksen iltapäivätoimintaa järjestämme Liperin, Mattisenlahden, Salokylän, Viinijärven ja Ylämyllyn kouluilla.

Iltapäivätoimintaa järjestämme 1–2-luokkien oppilaille ja muiden vuosiluokkien niille oppilaille, jotka tarvitsevat erityistä tukea.

Aamutoimintaa järjestetään lapselle vain erityisestä syystä. Lapsi voidaan ottaa kunnan aamutoimintaan jos:

  • hänellä on seurantaa tai hoitoa vaativa pitkäaikaissairaus, joka edellyttää jatkuvaa aikuisen valvontaa
  • aamutoiminnan järjestämiselle on moniammatillisen työryhmän puoltamat sosiaaliset syyt

Aamu- ja iltapäivätoiminnan sisältö

Aamu- ja iltapäivätoiminta tukee kodin ja koulun kasvatustyötä, lapsen tunne-elämän kehitystä ja eettistä kasvua sekä edistää lasten hyvinvointia ja tasa-arvoisuutta, ennaltaehkäisee syrjäytymistä ja lisää osallisuutta.

Iltapäivätoiminnassa lapset pääsevät leikkimään, liikkumaan ja ulkoilemaan toisten lasten kanssa. Myös läksyjen tekemiselle sekä lepäämiselle ja rentoutumiselle on varattu riittävästi aikaa. Toimintaa ohjaa aina ammattitaitoinen henkilöstö.

Kannustamme terveellisiin elämäntapoihin ja opetamme myönteistä, vastuullista suhtautumista luontoon.

Iltapäivätoiminta voi sisältää myös koulujen hankkeisiin liittyvää tekemistä.

Aamu- ja iltapäivätoiminta Katso myös nämä

Katso myös nämä

Uutisen lisäys (ylläpito)

angle-left Alaikäisten tupakka- ja nikotiinituotteiden käyttö huolettaa pohjoiskarjalaisia

Alaikäisten tupakka- ja nikotiinituotteiden käyttö huolettaa pohjoiskarjalaisia

Pohjois-Karjalassa toteutettiin syksyllä 2023 maakunnallinen päihdetilannekysely. Liperiläisten vastaajien mukaan tärkeimpinä keinoina päihdehaittojen ehkäisemiseksi nähtiin turvallinen ja kannustava kasvuympäristö, tiedon lisääminen päihteistä ja päihteiden haitoista sekä kasvua tukeva varhaiskasvatus ja perusopetus

Pohjoiskarjalaiset toivovat nykyistä enemmän puuttumista alaikäisten tupakka- ja nikotiinituotteiden käyttöön. Asia käy ilmi päihdetilannekyselystä, joka toteutettiin Pohjois-Karjalassa syksyllä 2023. Kyselystä selvisi myös, että tupakointi, nuuskan käyttö sekä sähkösavukkeiden käyttö ovat ilmiöitä, joita pohjoiskarjalaiset ovat asuinympäristöissään eniten havainneet.

Kyselyllä selvitettiin pohjoiskarjalaisten näkemyksiä päihteiden, tupakka- ja nikotiinituotteiden sekä rahapelien käytöstä ja mielipiteitä päihdehaittojen vähentämisen keinoista.

Kyselyyn vastasi yli 2600 yli 13-vuotiasta pohjoiskarjalaista. Liperistä vastauksia saatiin 428.

Suurimmat vastaajien ikäryhmät Liperissä:

  • Alle 18-vuotiaat (66 %)
  • 31–45-vuotiaat (17 %)
  • 46–60-vuotiaat (10 %)

Liperiläisten vastausten mukaan ehkäisevien toimenpiteiden tulisi kohdentua päihteiden välittämiseen alaikäisille, päihteiden käyttöön koulujen ja oppilaitosten alueella sekä alaikäisten päihteiden käyttöön.

Tärkeimpinä keinoina päihdehaittojen ehkäisemiseksi nähtiin turvallinen ja kannustava kasvuympäristö, tiedon lisääminen päihteistä ja päihteiden haitoista sekä kasvua tukeva varhaiskasvatus ja perusopetus.

Nikotiinituotteet yleistyneet

On havaittu, että myynti lähellä nuoria ja lapsia lisääntynyt ja kaikkien tahojen on tärkeää havahtua tilanteeseen. Vastauksissa ilmeni, että Liperissä noin yksi neljästä vastaajasta oli havainnut tupakka- ja nikotiinituotteiden välittämistä ja noin yksi kuudesta oli havainnut alkoholin välittämistä alaikäisille.

Alaikäisten (alle 18 v.) vastauksissa lähes joka kolmas oli havainnut tupakka- ja nikotiinituotteiden välittämistä. Kaikista vastaajista yli puolet 61 % oli havainnut alaikäisten tupakka- ja nikotiinituotteiden käyttöä.

Myös Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen toteuttamasta Kouluterveyskyselyssä 2023 ilmeni, että sähkösavukkeiden ja nikotiinipussien käyttö on Pohjois-Karjalassa yleisempää kuin valtakunnallisesti.

Kouluterveyskyselyn mukaan sähkösavukekokeilut sekä päivittäinen käyttö ovat moninkertaistuneet koululaisten ja toisen asteen opiskelijoiden joukossa. Sähkötupakan käyttö on lisääntynyt jopa alakoululaisten keskuudessa.  

Tieto ohjaa kehittämistoimia

Päihdetilannekyselyn tuloksia hyödynnetään Pohjois-Karjalan kuntien ja hyvinvointialueen ehkäisevän päihdetyön sisällön ja toimien kehittämisessä.

Alaikäisten tupakka- ja nikotiinituotteiden käytön ehkäisy on nostettu myös alueellisessa ehkäisevän päihdetyön toimintasuunnitelmassa yhdeksi kehittämiskohteeksi.

– Viime vuonna on pyritty lisäämään nuorten parissa työskentelevien sekä huoltajien tietämystä uusista nikotiinituotteista, jotta he tietäisivät, millaisia nämä tuotteet ovat ja millaisia ilmiöitä niihin liittyy. Oikea tieto auttaa lapsia ja nuoria kohtaavia aikuisia puuttumaan tuotteiden käyttöön. Seuraavaksi on tulossa kehittämistä tupakka- ja nikotiinituotteiden lopettamisen tukeen nuorille, kertoo ennaltaehkäisevän päihdetyön asiantuntija Ellinoora Ojala Pohjois-Karjalan hyvinvointialue Siun sotesta.

Liperiläisten vastaajien tuloksia pähkinänkuoressa:

  • 15 % on havainnut alkoholin välittämistä ja 26 % on havainnut tupakka- ja nikotiinituotteiden välittämistä alaikäisille
  • 38 % on havainnut alaikäisten alkoholin käyttöä ja 61 % on havainnut alaikäisten tupakka- ja nikotiinituotteiden käyttöä viimeisen vuoden aikana
  • 4 % on havainnut kannabiksen tai muiden huumausaineiden käyttöä alaikäisillä
  • 10 % on havainnut alaikäisten rahapelaamista omassa kunnassaan viimeisen vuoden aikana
  • 28 % on altistunut tupakan tai muiden poltettavien tuotteiden savulle muun muassa julkisilla paikoilla niin, että on kokenut siitä haittaa
  • 21 % on pelännyt kadulla tai muulla julkisella paikalla kohtaamiaan päihtyneitä henkilöitä
  • 17 % on huolissaan läheisen alkoholin käytöstä ja 19 % läheisen tupakka- ja nikotiinituotteiden käytöstä

Kunnan verkkosivuilla on Hyvinvoinnin ja terveyden edistämisen osio, josta löytyy tietoa päihteistä ja pelihaitoista sekä runsaasti yhteystietoja, mistä voit hakea apua, jos asia koskettaa sinua tai läheistäsi.

Tutustu aiheeseen verkkosivuillamme: www.liperi.fi/paihteet-ja-pelihaitat

Erivärisiä sähkötupakkakyniä rivissä

Lisätietoja:

SOME painikkeet

 

Sivu arviointi ja palaute